IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната заплата в София вече надхвърля 2 хил. лв.

Въпреки пандемията 70% е ръстът в строителството в столицата през 2021 г., сочи доклад на ИПИ

14:56 | 07.01.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Средната заплата в столицата е вече над 2000 лева, макар и последните официални статистически данни да са за 2020 година. Това съобщи на пресконференция в Столичната община Петър Ганев, старши експерт в Института за пазарна икономика (ИПИ). Той представи доклад на института на тема "Икономически и инвестиционен профил на Столичната община 2021 г." Икономистът отбеляза, че по принцип средната заплата в столицата е по-висока с около 33% спрямо средната за страната.

Запазва се темпът на растеж на средната заплата в столицата на ниво от около 10%, което е характерно и за останалата част от страната, каза Ганев. По думите му в сектора на информационните и комуникационните технологии средната заплата в София е най-висока - 3600 лв., като според икономиста най-вероятно вече достига 4000 лева. В сектора на финансовите дейности и банките средната заплата е 2500 лв., при професионалните дейности - около 2400 лв., в държавното управление - около 2000 лева, информира Ганев, цитиран от БТА.

Той каза, че най-ниските заплати в столицата остават в хотелите и ресторантите. Това е единствената средна заплата в София през 2020 г., която е под 1000 лева, като трябва да се отчете и сериозният размер на сивия сектор в хотелиерството и ресторантьорството, коментира икономистът. Независимо от разликите през 2020 г., както и през миналата година, се наблюдава ръст на средната заплата във всички сфери в София.

Общо 750 хиляди са наетите в София през миналата година. Най-много са в търговията - 146 хил. души, следвани от сектора на информационните и комуникационните технологии, където са наети 88 хил. души. Тази бройка продължава да расте, коментира експертът.

Една от големите новини в годината на пандемия (2021 г.) е, че строителството отбелязва ръст от около 70%, съобщи още икономистът. Търговията в София също започна да расте през 2021 година, каза Ганев. А секторът на информационните и комуникационните технологии продължи да отбелязва ръст от около 7 на сто през миналата година.

По думите му ръстът в строителството компенсира спада между 30 и 70% в хотелиерството, ресторантьорството, културата и спорта, където Covid ограниченията са "ударили" най-силно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
SA
преди 2 години
nkavrakov1982, колко е наемът на жилище в Дания? А, да си го купиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Kolio7
преди 2 години
Някои хора сме учили икономика и аз написах как работи механизма на икономиката. Това че има престъпници, които теглят 60млн. и правят схеми не означава че останалата част от населението трябва да се държи като тях и да иска да стане като тях. Всъщност точно такъв е случая и за това България е на това положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
бачкай бачкай бачкай и накрая отива некъв и тегли 60 млн. от банката..Не за друго, ами щото е много продуктивен.Мисля, че морализаторствате, без оглед на мащабния законен обир.. ама това е конспирация все пак.. така че всичко е точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 10
Kolio7
преди 2 години
Така е, но единствения начин да увеличиш заплатите без да вдигаш цените е ако високите заплати доведат до по - висока продуктивност. За жалост българина като му вдигнат заплатата продължава да се подпира и да се хвали как е издоил работодателя си за по - висока заплата, а работодателя като не получи повече продуктивност срещу заплатената заплата трябва да вдигне цените на стоките, които продава. Това с вдигането на заплатите е един омагьосан кръг. От утре могат да я направят 10 000 минималната работна заплата и 1 кило домати ще струва 30лв. и само сменяме цифрите без да можем да си купим нещо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 2 години
Не е важно колко е стигнала средната работна заплата ,важното е какво се купува с нея .С размерите на инфлацията покупателната способност на тази заплата спада.Проблема в България е че нямаме ценова стабилност ,за справка в Дания една от най-скъпите държави за живот средната им заплата има по голяма покупателна способност от нашите въпреки скъпотията .30-40 000 крони средна заплата -около 5 000 лева нето след данъци -в магазините им има свинско по 15 лева килограма ,цената на един айфон от по скъпите модели е около 8 000 крони -в левове колкото и в България ...има и още сравнения ,в България като се вдигнат заплатите и след тях е потоп от поскъпване на всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Много бре хахахаха :) Со-циал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още