IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сербезова прекрати процедурата по закупуване на бързи тестове за учениците

Документите по процедурата ще бъдат предоставени на КПКОНПИ

14:38 | 11.01.22 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на бързи антигенни тестове за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1-и до 12-и клас. Това съобщават от здравното министерство.

Припомняме, че поканата за осигуряване на около 12,5 милиона щадящи теста беше публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г.

Прекратяването на процедурата е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“ проверка по искане на министър Сербезова. 

В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти. 

Преди дни стана ясно, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е установила данни за корупция при поръчката за купуването на тестовете за коронавирус за учениците. Комисията за противодействие на корупцията установи редица нарушения при покупката на бързите антигенни тестове за учениците и реши да изпрати материалите от проверката си в Прокуратурата.

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров, който направи поръчката за тестовете, заяви, че няма представа за какви злоупотреби говори антикорупционната комисия. "Истинската причина да се прави опит да се урони името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече – с детската болница. Това е истинската причина", каза Кацаров миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Искаш да кажеш трибунал, подобен на Нюрнбергкския!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
съд за бялата мафия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още