IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели: Компенсациите за газа за бита ще е за наша сметка

Евтиното отопление ще е за сметка на работещите в индустрията, застрашена е конкурентоспособността на икономиката, предупреждава АОБР

20:15 | 13.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Blloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Blloomberg 

Работодателските организации се опасяват, че обявената преди ден схема за подкрепа на бита срещу високите сметки за природен газ ще сe окаже за сметка на индустрията. Енергийният министър Александър Николов обясни по време на брифинг на 12 януари, че в момента правителството разглежда възможността да се изплащат компенсации за битовите потребители на природен газ.

Според разчетите на енергийното министерство размерът на помощта за декември ще бъде 26,70 лева за мегаватчас, а за януари - 42,31 лева. Ще има компенсации и за февруари, но размерът ù ще стане ясен след като енергийният регулатор определи цената на суровината на 1 февруари.

Тези средства ще бъдат получени от домакинствата и от топлофикациите, но все още не е уточнен начинът за това.

Алексанъдр Николов не обясни откъде ще дойдат нужните пари за изплащането на подкрепата, но допълни,че по схемата се работи и подробности за нея ще бъдат оповестени следващата седмица след заседанието на Министерския съвет. Предстои и изпращане на нотификация към Европейската комисия.

От бизнеса обаче са категорични, че така анонсираното поевтиняване на парното за бита ще доведе до по-високи сметки за природен газ за индустрията и ще затвори заводи. Според тях ще бъде задълбочено кръстосаното субсидиране на енергоносителите и под заплаха е конкурентоспособността на българската икономика.

"Досега евтиното отопление на софиянци беше за сметка на целия народ. Сега ще е за сметка само на работещите в индустрията", се казва в открито писмо на председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев до енергийния министър. БСК пое ротационно председателството на Асоциацията на организациите на работодателските организации (АОБР).

Те настояват още ползите от дългосрочните договори на "Булгаргаз" да се споделят справедливо между всички пазарни участници и да не бъдат "създавани превилегировани касти на пазара".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Реално погледнато трябва да е за сметка на Бойко и там ония около него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още