IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока в Европа отчита най-дългата си серия на спадове от 2020 г.

Във вторник цената по германските едногодишни контракти намалява за седми пореден ден

21:30 | 13.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Дългосрочните цени на електроенергията в Европа продължават да поевтиняват за седми ден, като по-мекото време и подсилването на доставките на газ смъкна цените и за краткосрочните контракти.

Разходите за ток за домове и фабрики намаляват с увеличаването на доставките от втечнен природен газ на континента и ветровитото време, което увеличава добива от възобновяеми източници. Въпреки това цените остават силно завишени в исторически план – цената на германските доставки „година напред“, бенчмарк за континента, се е увеличила повече от два пъти спрямо същия период на миналата година.

Контрактът достигна цена от около 112 долара за мегават-часа, което е спад с близо 4%, по време на търговията в Лондон. Това е 7-и пореден ден на понижение на цената и най-дълга серия от февруари 2020 г.

Цената по германските едногодишни контракти.

Германските и френски договори за доставка „месец напред“ също продължават да се търгуват на по-ниски цени, което се дължи предимно на газа, коментира Сабрина Кернбихлер, анализатор на S&P Global Platts. Форуърдните цени на горивата и въглерода също се придвижват надолу, което от своя страна се отразява върху електроенергията, посочва още тя.

На този фон обаче достъпните френски ядрени мощности остават на историческо ниско равнище за март и април, което може да се отрази на цените в страната, ако отново налице е по-продължителен отоплителен сезон, отбелязва Кернбихлер.

Според метеорологичните прогнози другата седмица в страната се очаква по-студено спрямо останалата част на континента време.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Има и няколко временно спрени АЕЦ във Франция по различни причини.Като ги включат след някой седмица в мрежата и ако времето се задържи ветровито, а март наближава,дотам бяха на Вовата надувките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
alex8712
преди 2 години
Мдам, можело без СП-2 значи, независимо какво си баят в Кремъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr.Bah
преди 2 години
Ето че можело и при тези количества газ и спрени германски аец-и. Представете си, че германски аеци работеха. Напрово щяха да остават излишъци газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още