IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият COVID план: 4 етапа на затягане на мерките

Основен критерий става заетостта на интензивните легла, а не броят заразени

17:35 | 13.01.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството на Кирил Петков обяви нов пандемичен план, който ще бъде прилаган у нас, на база нов подход заради характеристиките на омикрон варианта на коронавируса.

На оперативно заседание вчера кабинетът обсъди Национален оперативен план за справяне с COVID-19. Основен критерий в него за въвеждане на нови противоепидемични мерки за първи път у нас ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения, а не броят на заразените. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани.

В оперативния план са отчетени характеристиките на новия омикрон вариант и затова подходът към мерките е променен. Страната условно ще бъде разделена на 6 клъстера и епидемичната обстановка ще се следи поотделно във всеки от тях, като при достигане на даден етап, ще се задейства съответният пакет от мерки.

Разделянето на 6 клъстера цели да не се случи дадена област да е затворена напълно за сметка на друга. Картата ще бъде представяна всеки ден и ще показва каква е обстановката и какво предстои като прогноза в следващите 5 дни с цел всяко семейство или бизнес чрез тази прогноза да бъде подпомогнато.

При първия етап заетостта на интензивните легла е 50% - тогава се въвеждат ограничени мерки, но Петков не посочи точно какви. При втория етап – 60% заетост на интензивните легла, се въвеждат някои други мерки, но всички бизнеси и училища все още работят. При трети етап – 70% заетост на интензивните легла, се започва с първите по-меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават присъствено обучение. И последният четвърти етап, най-тежък етап – или 80% заетост на интензивните легла, предвижда „симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хора" - ще бъдат отворени хранителните магазини и аптеките.

Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво.

„Направихме анализ и се оказа, че най-точният критерии за мерки е заетостта на интензивните легла. Този метод ни позволява да прогнозираме за пет дни напред какво ще се случи в даден регионален клъстър и така има предвидимост за обществото“, посочи Петков.

Премиерът заяви, че нов национален план за справяне с COVID-19 се налага, защото досега моделите и мерките са били „леко неясни и не напълно се изпълняваха“. Решихме да сменим този подход, изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система, заяви Петков.

Приоритизирахме децата. Образованието е ценно, когато е присъствено, ходенето на училище на децата от първи до четвърти клас са приоритизирани; в етап едно 50 процента от всички интензивни легла в даден клъстер са заети, обясни Кирил Петков.

Кирил Петков представи и 10 мерки за подкрепа на бизнеса при въвеждането на нови рестриктивни мерки.

Това са: „60/40”, „Патронажна грижа+”, „Запази ме”, Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, Фонд на фондовете, Програма „Възстановяване”, през ББР - програма „Възстановяване”, през ББР - Програма „Подкрепа на туризма”, 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма. Петков представи и нова, десета мярка. „Тя се отнася само за напълно затворени микро- и малки предприятия. В нея ще има 20% безвъзмездна помощ от средните нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. Ако вашият бизнес е затворен заради етап 4, държавата ще ви подпомогне за затворените дни”, обясни той.

Здравният министър Асена Сербезова обясни, че данните, които в момента са на национално ниво, ще се разпределят на областен принцип, като ще има отделни математически модели и така ще стане възможно да има от 3 до 5 дни за обявяване на определените мерки.

Сербезова обяви и промяна в медийната стратегия по отношение на пандемията. Тя подчерта, че кампаниите, основани на лозунги, призоваващи към ваксинация, са непродуктивни и отблъскват колебаещите се. Затова ще се търси нов позитивен подход, основан на информацията и факти за ползите от ваксинация срещу коронавируса.

Мерките в училищата

Министърът на образованието Николай Денков представи мерките, които ще се въвеждат в образователната система при всеки един от етапите на плана.

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо, предвижда още Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за зелен сертификат за учителите и тестването на учениците без зелен сертификат веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на зелен сертификат или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или центровете за специална образователна подкрепа и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на зелен сертификат, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или зелен сертификат ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
затова пък 78тв вече имат по 10 минутни рекламни блокове.. т.е. не говорят, защото устите са им пълни с моркови и рупат ли рупат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
neon7
преди 2 години
Долнопробни слуги на фарма-мафията и сзо ,позор сте за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
77
преди 2 години
Всички Ковид "прововерни" партии скочиха на протеста воден от Възраждане.Кой ли е на правилната за народа страна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
*** вън !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 2 години
На тези хора не може да им се вярва. Зависими са и не служат на народа, а на нечии други интереси. Днес пиарът им се изложи яко по нова телевизия и си изпусна нервите. Явно се усещат, че се със слаби позиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Хех, нали според ИТН проблем няма. @КЪДЕ се изпокриха? Няма Слави, няма Тошко, няма Сиромахов? Или като се наредиха на копанята, само доворлно грухкат. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още