IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ пуска в обращение сребърна монета, посветена на Гоце Делчев

От 17 януари възпоменателната десетолевка от серията с историческа тематика може да се купи от касите на централната банка и още четири банки

13:23 | 14.01.22 г.
<p>
	<em>Изображение: БНБ</em></p>

Изображение: БНБ

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Гоце Делчев“ от серията с историческа тематика. Номиналната ѝ стойност е 10 лева, но ще се продава за 108 (сто и осем) лева. Тиражът на сребърната пара е 3 хиляди броя, съобщи централната банка.

Параметрите на десетолевката са – тегло 23,33 грама, диаметър – 38,61 мм. Тя с изработена с гладък гурт, среброто е с проба 999/1000, а качеството на изработката е мат-гланц, висше.

На лицето на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе има надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу е изписана номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2022“.

На гърба на монетата е изображението на един от най-значимите български революционери Гоце Делчев, отстрани има надпис „150 ГОДИНИ“, а отгоре в полукръг „150 години от рождението на Гоце Делчев“.

Автори на художествения проект са Пламен Чернев и Преслав Чернев.

Монетата ще се продава от 17 януари в централната банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В периода от 17 до 19 януари всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от централната банка до два броя монети, след което възпоменателната монета ще се продава без ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още