IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на щатските банки разочароваха инвеститорите в Европа

допълнение към омикрон и свързаните с него икономически притеснения по-строгата парична политика на САЩ вреди на фондовите пазари, твърди анализатор

19:30 | 14.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

В петък европейските фондови пазари отново страдаха заради опасенията за инфлацията и лихвените проценти. Освен това някои големи банки в САЩ разочароваха в началото на отчетния сезон - първите тримесечни отчети на големите американски банки разочароваха в петък и се отразиха негативно на курсовете на европейските фондови пазари. По-специално данните на JPMorgan разочароваха инвеститорите и се отразиха сериозно на цената на акциите на Стария континент. Citigroup също не успя да отговори на пазарните очаквания. Ситуацията се влоши от факта, че данните за търговията на дребно, която е толкова важна за икономиката на САЩ, бяха изненадващо слаби за важния за сезона месец декември, предава dpa-AFX.

В тази обстановка водещият германски индекс Dax се понижи с 0,93% до 15 883,24 пункта. След възходите и спадовете около границата от 16 000 пункта през седмицата, Dax най-накрая затвори под нея. За петте работни дни Dax загуби 0,4%. Индексът MDax на компаниите със средна капитализация спадна с 0,79% до 34 518,61 пункта в петък.

EuroStoxx 50 затвори с 1,01% надолу на ниво от 4272,19 пункта. За седмицата това означава минус от 0,8% за водещия индекс на еврозоната.

В Париж Cac 40 загуби 0,81% до 7143,00 пункта. Британският FTSE 100 в Лондон спадна с 0,28% до 7542,95 пункта.

Тримесечните данни на технологичната група SAP, които бяха публикувани в четвъртък след затварянето на борсата в САЩ, първоначално бяха възнаградени с покупки. Първоначално акциите се повишиха с 2,4%, но радостта на инвеститорите в SAP от ръста на бизнеса с облачни услуги в горната част на целевия диапазон бързо се изпари. Акциите на най-голямата софтуерна компания в Европа поевтиняха с 0,8% в края на търговията.

Най-сериозно се понижиха книжата на френската EDF - с над 14 процента, след като правителството ѝ нареди да продава голяма част от произвежданото от нея електричество на по-малките си конкуренти, за да бъдат намалени цените на тока на пазара.

„В допълнение към омикрон и свързаните с него икономически притеснения по-строгата парична политика на САЩ в частност вреди на фондовите пазари", заяви стратегът Роберт Халвер от Baader Bank. „Дори само поради причини, свързани с доверието, Фед няма да може да избегне ограниченията“.

Всичко това бе съпроводено с нови изявления, които се превърнаха в предупредителен сигнал за фондовите пазари. Според един от водещите членове на Федералния резерв на САЩ „най-важната задача" в момента е да се върне под контрол „твърде високата" инфлация. Много хора в страната се притесняват от намаляването на покупателната способност, заяви Лаел Брейнард, която през ноември беше номинирана от президента на САЩ Джо Байдън за поста заместник-председател на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ами европейските инвеститори да се научат да гледат европейските бамки. СБЕР отчита 12.5% ръст на приходите и 1.7 ПЪТИ ръст на печалбата до 1.23 ГБ, активите растат с почти 15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Бойче, защо някои ваши са с чадър отгоре? Не може човек да им каже, че реалният свят е различен от пропагандистките клишета. Да не се разстроят, да не получат сърцетуп или що? Ако да са примадони - кажи, хора сме. Няма да им вдигаме кръвното или размазваме грима.. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още