IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дневният износ на "Газпром" падна до най-ниското си ниво от 2015 г.

Доставките за България обаче се увеличават с почти 50%, сочат данните на компанията

16:32 | 17.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В първите 15 дни на януари износът на "Газпром" намалява с 41% до 5,4 млрд. куб. метра, сочат данните на компанията. Това означава, че към основните си пазари - Европа, Китай и Турция, руският газов гигант изнася средно по 360 млн. куб. метра, или с 18% под средното ниво през декември.

Това е най-ниското ниво на износа на дневна база от 2015 г. насам, сочат анализите на Bloomberg.

газ газ

Източник: Bloomberg

От "Газпром" подчертават, че изпълняват стриктно заявките на своите клиенти по дългосрочните договори. От компанията отчитат още, че газът в хранилищата в Европа е с 25% по-малко спрямо нивата от миналата година и вече е използван около 63% от нагнетения през лятото газ.

Въпреки понижението износът към България се увеличава с почти 49% спрямо същия период на 2021 г., посочват още от "Газпром". От миналата есен през българската газопреносна мрежа вече минава и газът за Унгария и Хърватия.

Износът на "Газпром" в Европа се следи стриктно през последните месеци, като руската компания често е обвинявана за недостига на газ на пазара. Москва обаче отхвърля тази теза и коментира, че газовата компания изпълнява всички свои задължения по дългосрочните си договори. През миналата година има съществен ръст на доставките в Германия и Турция, коментира преди ден руският вицепремиер Александър Новак в интервю.

"Газпром" не се готви да увеличава износа - компанията не участва в търговете за разпределение на допълнителен капацитет през "Ямал" и Украйна за февруари, провели се по-рано днес (17 януари).

Вече повече от три седмици потокът по "Ямал" тече от Германия към Полша и "Газпром" реално не доставя газ към Европа по това трасе. На този етап няма официално съобщение кога ще бъде възстановено подаването, макар че източници на Ройтерс коментираха, че вероятно това ще стане преди края на месеца.

Справка на сайта на "Газпром Експорт" показва, че компанията няма намерение да предлага газ през своята електронна платформа и през тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Хубава новина. Ей сега, като мине март, април, наще приятели от Щатовете ще доставят втечнен газ колкото ви душа сака. Ама първо Азията, че има повече парички, пък после и бедните роднини от Европата. Търпение му е майката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още