IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков от Скопие: Няма риск от санкции от САЩ заради позицията ни за РСМ

Трябва да премахнем езика на омразата от учебниците, заяви българският премиер

18:33 | 18.01.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Няма никакви рискове от санкции от страна на САЩ заради позицията на България за Република Северна Македония (РСМ), това са фалшиви новини, заяви премиерът Кирил Петков в Скопие на брифинг за българските медии.

Начело на българска делегация Кирил Петков днес е на посещение в Република Северна Македония, където проведе редица срещи.

„Винаги сме мислили, че от някоя велика сила зависи нашата съдба. Това не е така, стига толкова. Всичко зависи от нас и от работата, която ще свършим. Това, което днес имаме, не е функция от нещо друго. Истината е, че тези няколко дни дадоха този резултат за развитие на добросъседството", заяви Петков.

Припомняме, че по-рано днес в изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, разпространено от посолството на САЩ в София, беше посочено, че администрацията на президента Джо Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство заради Република Северна Македония.

В най-кратък срок ще има посланик от РСМ в София, за да нямаме дупка в дипломатическите отношения, заяви още Петков. 

Българският премиер коментира и дали ще бъдат променени македонските учебници по история.

„Трябва да премахнем езикът на омразата. Очакваме резултатите от работата на историческата комисия да доведат до промяна в тези учебници. Когато говорим за историята, не трябва да говорим за отделни части на историята. Ние трябва да говорим за фашистки режим, а не за български фашистки режим, например", посочи Кирил Петков и допълни, че историческата комисия ще заседава един път на месец.

„Който има против подобни срещи, лично аз и Димитър Ковачевски ще реагираме, ако има подобни случаи“, каза Петков. Едно от първите общи действия в комисията ще е именно да бъдат представени въпросите, по които е постигнат коненсус. Коментарът бе по повод въпроса за промени в начина на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси.

За България остава приоритет защитата на малцинствата в Република Северна Македония, така че да няма ощетени българи в югозападната ни съседка, нито пък различно отношение към тях. Премиерът заяви, че ако има нарушения, той лично ще звъни по мобилния телефон на министър-председателя на РСМ.

Премиерът на България коментира и изграждането на железопътна линия между София и Скопие. „Не сме влезли в точни детайли за финансирането на железниците. Просто е немислимо в 21 век да нямаме жп връзка между двете столици", каза той.

При пристигането си в Скопие тази сутрин Кирил Петков беше посрещнат от министъра на външните работи Буяр Османи. По-късно Петков разговаря с премиера на РСМ Димитър Ковачевски.

Визитата днес е определяна като опит за възстановяване на диалога между двете страни, след като България две години отказва да подкрепи преговорната рамка на Скопие поради системно неизпълнение на Договора за добросъседство и приятелство от 2017 г.

В рамките на посещението си днес българският премиер се срещна и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и с председателя на парламента Талат Джафери. В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
че не си ли, робе ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ако беше просто Киро, с мед да го помажеш. Но не. По-лошо е. Изчакайте известно време, доказателствата ще дойдат от вашия акъл, не от моя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Кирчу признава на глас, че сме васали на "една чужда държава". Как иначе да възприемем изобщо налагането на санкции на суверенна държава за това, че държи на корените си и историята на своя народ? Живеем във все по-абсурдно време. И за мнозинството от хората, наднормено затъъпели, е трудно да схванат за какво става дума. Щом им дават комат, това е достатъчно, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още