IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota понася нов производствен удар в Япония заради Covid огнище

Спирането на фабричната линия във завода на концерна в Централна Япония ще изтрие до 1500 автомобила от планираното производство за месеца

11:47 | 20.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. заяви, че е спрял част от производството в свой завод в Централна Япония, след като 14 работници в него са с положителни тестове за коронавирус, съобщава Ройтерс.

Четиридневното прекратяване на работата на една от производствените линии, където се произвеждат моделите Camry и Corolla, ще свие производството на Toyota с до 1500 броя, изтъква говорител на компанията. 

Това е поредният удар върху производството на най-големия автомобилен концерн в света по пазарен дял, след като във вторник (18 януари) той предупреди, че ще ограничи своите операции през февруари, като прогнозира, че ще пропусне годишната си производствена цел поради недостига на чипове. Очакваното съкращение през следващия месец ще изтрие около 150 хил. превозни средства от планираното производство на концерна.

Toyota заяви, че очаква глобалното ѝ производство да падне под целта от 9 млн. автомобила. Това е вторият път през настоящата фискална година, когато Toyota намалява производствените си прогнози.

Компанията добавя, че недостигът на полупроводници ще изтрие от производството ѝ 150 хил. автомобила само през февруари, като се очаква за целия месец да бъдат произведени около 700 хил. превозни средства.

Toyota успя да покори двата най-големи пазара в света през 2021 г. - Китай и САЩ. Продажбите на нови автомобили на концерна в Китай нараснаха с 8,2% до 1,94 милиона броя, като обемът на продажбите нараства за девета поредна година. Успешното маневриране по време на кризата с чиповете помогна на Toyota да оглави и пазара в САЩ, като за 2021 г. компанията успя да изпревари дългогодишния лидер General Motors с продадени 2,33 млн. коли срещу 2,21 млн. броя за подгласника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
Ама каква корона ги гони японците? Нали вожда на империята над която слънцето не залязва(ше) каза че от другата седмица корона вече няма и отварят всички кръчми и дискотеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още