IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои държави решиха да бойкотират Олимпийските игри в Пекин?

Световните лидери осъзнават, че за много спортисти Олимпиадата е възможност, която се случва веднъж в живота и затова не са склонни на пълномащабен бойкот

14:14 | 20.01.22 г. 3
<p>
	Andrea Verdelli/Bloomberg</p>

Andrea Verdelli/Bloomberg

Светът се подготвя за най-политическите Олимпийски игри. Западът се затруднява да намери обща позиция по отношение на страната домакин – Китай.

Зимната Олимпиада започва в Пекин на 4 февруари, като Китай е обстрелван с обвинения за нарушения на човешките права, включително репресиите срещу уйгурското мюсюлманско малцинство в региона Синдзян.

Световните лидери осъзнават, че за много спортисти Олимпийските игри са възможност, която се случва веднъж в живота и не са склонни да ги лишат от това изживяване с пълномащабен бойкот, пише Politico.eu. Други решиха обаче, че техните правителства ще бойкотират дипломатически игрите.

Директен дипломатически бойкот

Литва

Балтийската страна беше сред първите, които решиха в началото на декември да бойкотират дипломатически Олимпиадата. „Външният министър [Габриелиус] Ландсбергис няма да присъства на Зимните олимпийски игри в Пекин“, заяви Министерството на външните работи. Вилнюс и Пекин имат нестабилни отношения през последните месеци, предизвикани от инициативите на Литва към самоуправляващия се Тайван, който Китай смята за част от своята територия.

САЩ

Администрацията на Байдън обяви на 6 декември, че няма да изпрати официална делегация. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки посочи „продължаващия геноцид и престъпления срещу човечеството в Синдзян“ като причини за бойкота.

Австралия

„Служители на австралийското правителство… няма да отидат в Китай за тези игри. Австралийските спортисти обаче ще го направят“, коментира австралийският премиер Скот Морисън, когато правителството му реши да се присъедини към бойкота на 8 декември.

Великобритания

На 8 декември премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви, че няма да присъстват министри поради предполагаеми нарушения на човешките права в Китай. „На практика ще има дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин“, каза той.

Канада

Също на 8 декември Канада обяви своя дипломатически бойкот. „Няма да изпращаме никакво дипломатическо представителство на Олимпийските и Параолимпийските игри в Пекин тази зима“, каза премиерът Джъстин Трюдо. Решението на Канада не трябва да бъде „изненадващо“ за Китай, добавя той.

Белгия

„Федералното правителство не възнамерява да изпраща никакво представителство на Зимните олимпийски игри в Пекин“, каза белгийският премиер Александър де Кру. Администрацията му прие позицията на 14 декември, независимо от евентуалната позиция на ЕС.

Дания

Дания също няма да изпрати официална дипломатическа делегация в Пекин. „Не е тайна, че ние сме много загрижени за ситуацията с човешките права в Китай“, каза външният министър Джепе Кофод на 14 януари.

Естония

Естонският президент Алар Карис и неговите държавни служители няма да пътуват до Пекин, каза говорител на външното министерство в понеделник „Министерството на външните работи не знае за членове на естонското правителство, които планират да участват в Олимпийските игри в Пекин“, каза говорителят.

Бойкот заради пандемията

Нова Зеландия

Вицепремиерът Грант Робъртсън заяви на 7 декември, че Нова Зеландия няма да изпраща правителствени служители в Китай. „Има редица фактори, но най-вече свързани с COVID“, каза той.

Австрия

Австрийският канцлер Карл Нехамер се обяви през декември срещу това, което той определя като „политизиране на игрите“. Въпреки това, поради пандемичните ограничения в Китай, няма да присъстват политици на високо ниво от Австрия. „Предпочитам да се срещна лично с нашите спортисти във Виена“, каза Нехамер.

Словения

На 5 януари словенският президент Борут Пахор обяви, че няма да присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин. Като причина той посочи настоящата вълна от коронавирус.

Швеция

Швеция няма да изпрати правителствени представители на Зимните олимпийски игри в Пекин заради пандемията от COVID-19, каза на 11 януари спортният министър на страната Андерс Игеман. „Това не е дипломатически бойкот“, поясни Игеман.

Нидерландия

Нидерландия няма да изпрати официална дипломатическа делегация на Олимпиадата заради ограниченията, свързани с COVID-19, каза говорител на външното министерство на 14 януари.

Япония

Японското правителство обяви, че Токио няма да изпрати висши представители в Пекин отчасти поради опасения за правата на човека, но ще изпрати олимпийски служители, един от които се е и  депутат.

Резервирани полети до Пекин

Някои западни правителства не желаят да стоят вкъщи по време на Олимпийските игри. Във вторник полското правителство обяви, че ще присъства президентът Анджей Дуда, най-високопоставеният служител на ЕС, който ще отиде на Олимпиадата в Пекин.

Други държави от ЕС, които ще изпратят дипломати, са Франция, Италия, Норвегия, Финландия, както и Латвия, Румъния, Чехия, Ирландия и Гърция.

Някои все още не са решили каква позиция ще заемат, въпреки че има само две седмици до церемонията по откриването. Германското външно министерство заяви пред Politico, че „в момента координираме обща линия с нашите партньори от ЕС“.

От външното министерство на Испания посочват, че „няма взето решение относно испанското представителство в това събитие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
Саму пи далски държави. Китайцити са ръст на икономиката 8% другити кви са? Един телевизор или телефон не могат да сглобят заедно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
wart
преди 2 години
Сателитите на " Световното зло" наречена Америка-.Тази престъпна *** унищожава вярата, труда , мечтите на хиляди спортисти с просташките си санкции. Тези ако са обезпокоени и загрижени за уйгурското население как не виждат хилядите бездомни в Америка които " живееят" на улицата върху тратоарите.( в интернета има видео някъде около 8-10 км град от палатки върху тратоарите мисля, че беше във Филаделфия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Австралия не наруши ли човешките права на най-добрия тенисист в света? Или уйгурите (мнозина от тях ислямски терористи) са хора, ама Ноле не е човек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още