IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. Борислав Борисов: Закъсняваме с промените в строителните закони

Електронното строително разрешение ще стане факт най-късно през 2023 г.

17:09 | 20.01.22 г. 2
Арх. Борислав Борисов: Закъсняваме с промените в строителните закони

Време е за радикална промяна в строителното законодателство и дори закъсняваме. Това заяви арх. Борислав Борисов, председател на Координационния съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той се надява с декларираното от правителството желание за промяна за нулева толерантност и намаляване на административната тежест да се направи този пробив. „А именно - да облекчим инвестиционните инициативи и да дадем възможност на професионалистите да бъдат водещи в този сектор", поясни архитектът.

"Една от големите пречки е тромавата процедура по отношение на подробни общи устройствени планове, които са предпоставка изобщо да се стигне до виза за проучване и проектиране, до самото проучване и проектиране и изобщо до строителство. Другата, не по-малка пречка, е самият процес на одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешение за строеж. А ако е свързано и с недвижимо културно наследство, вместо процесът да протича бързо, ефекивно и в интерес не само на заинтересованите страни, но и на цялото общество, тя се проточва с години", поясни той.

За да се ограничат корупционните практики при издаването на строителни разрешителни, са нужни нормативни промени, които намаляват тежестта, така че по-малко публичната администрация да се занимава с несвойствени функции, контролирайки частен бизнес, каза още Борисов. За него второто направление, по което трябва да се работи, е дигитализация.

Да се подават документите за строителни разрешителни само по електронен път, е едната необходима промяна. Втората е да бъде цялостно намалена административната тежест до онази степен, която е екзистенц-минимумът, покриващ функциите на публичната администрация", коментира архитектът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
Има предложение за задължителна застраховка при продажби на зелено. Строителя-инвеститора да е задължен да застрахова строящите се жилища за определени рискове, в т.ч. фалит. Без застраховка не трябва да могат да продават въобще според мен. У нас всичко се движи от бавно, по-бавно. Да видим от идеята до застраховката колко ще мине. Застрахователи вече са дали идеи - в смисъл оценки на риска и размер на премии и т.н., което си е готова работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ламбура
преди 2 години
А ще е въведат ли мерки за защита на клиента при покупка на зелено и фалит на строителя. Ето сега има един Николай Ламбуров, който фалира фирмата си, завлече 2 млн., но не спира да дава интервюта как ще строи нови проекти у нас и в чужбина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още