IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев пред Bloomberg: България няма да се поколебае да приеме еврото

Правителството проучва възможности за механизъм за криптоплащания "в краткосрочен до средносрочен план", заяви финансовият министър

20:54 | 21.01.22 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Финансовият министър Асен Василев заяви пред Bloomberg, че новото правителство на България няма да се отклони от плана на страната да приеме единната валута на Европейския съюз в рамките на две години, въпреки че признава "предизвикателствата пред модела на еврото".

"Като коалиционно правителство поехме ангажимент да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г.", казва Василев в интервю за Bloomberg News в София в петък. Ползите от преминаването от българския лев към еврото са повече от недостатъците, заявява той.

Българското правителство на премиера Кирил Петков е решено да насочва крехката подкрепа за единната валута, придържайки се към целевата 2024 г. Василев повтори ангажимента, поет по-рано този месец от Петков, който потвърди планираната дата за присъденияване на България към еврозоната, обещавайки публична кампания за представяне на ползите от еврото.

44-годишният Василев и 41-годишният Петков, и двамата възпитаници на Harvard Business School, бяха избрани с минимална победа миналата година с новата си партия "Продължаваме промяната", която обеща да се справи с корупцията в най-бедната страна-членка на ЕС, припомня Bloomberg.

Обрамчени в жълто са страните кандидати за еврозоната, а Дания е договорила клауза за неучастие в нея

От агенцията отбелязват също, че политиците в България, в която икономическата продукция на глава от населението е равна на малко повече от половината от средното ниво за ЕС, се стремят да приемат еврото, за да помогнат на икономиката да намали разликата с по-богатите страни в блока. Но около половината от населението не гледа с добро око на единната валута, сочи проучване на Евробарометър от юли.

Присъединяването към еврото ще доведе до намаляване на лихвените проценти, ще повиши доверието на инвеститорите и ще помогне на българския бизнес чрез намаляване на трансакционните разходи, посочва Василев. Кризата в еврозоната, която започна в Гърция преди повече от десетилетие - и която почти разби валутния съюз - показва, че недостатъците на валутата могат да бъдат отстранени, казва той.

"Определено има някои, да кажем, предизвикателства в модела, но от гръцката криза видяхме, че те могат да бъдат преодолени", коментира Василев.

Фрагментираната четирипартийна коалиция на Петков е изправена пред познато предизвикателство за реформаторите в България, което произтича от заплетена политическа криза, белязана от скандали с подкупи, широко разпространено недоверие към публичните институции и нарастващо неравенство.

Василев казва още, че правителството проучва възможности за механизъм за криптоплащания "в краткосрочен до средносрочен план", като пояснява, че е в преговори с централната банка, както и с "играчи в криптоиндустрията". Той изключва варианта страната да е център за добив на цифрова валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кви скокове в цените заради еврото, бе?! Ей, аман неуки индивиди да коментират неща, от които нищо не разбират! *** виж Словакия, Литва, Латвия и Естония , последно приелите го, дали имаха и 1 цент увеличаване на цените заради еврото. Валутния борд и да падне, има рестрикции за дефицит за ползващите евро, *** ти не си и чувал за тия работи, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Аз одобрявам тази стария!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Колко безалтернативно звучи. След като "половината от населението не гледа с добро око на единната валута". Не се обсъждат скоковете в цените, които другите държави приемащи еврото изпитаха. Говори се само за "ползи", които звучат изкуствено.1. Щели да намалеят лихвените проценти - повече от сегашните супер ниски проценти ли? 2. Щяло да се увеличи доверието на инвеститорите - то се базира на корупцията, не на валутата. 3. Щели да намалеят банковите такси - за преводите, след като пропорционално се увеличат таксите "за поддръжка".Истиската цел е да се махне валутния борд и да се отвържат ръцете за яко харчене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Това е поредното обещание, което няма да спазите. По-добре от сега кажете истината на хората, както направихте с инфраструктурата и съкращения на бюрокрацията, за да няма наивници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
97 не бяхме в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Аха, той затва е вкарван в борд, че 97а много бързо се подценяваше :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Не внимаваш и те чакат над 60% обезценка драгоценното ти лефче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 2 години
бай ти *** = бай ти Г а н я - администраторе, не виждам нищо обидно ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Solar-е, това го разправяй на бай ти ***. Той докато не напипа жълтицата/долара/лирата/франка/парата в ръката си няма вяра. Хех - флашка! Не се майтапя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ето и линка за 100-те милиона евро - https://***.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-002363_EN.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още