IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В търсене на стабилност турците се насочват към...криптовалутите

Ердоган планира ограничения, тъй като сътресенията при лирата насърчават спекулации с дигитални активи

17:30 | 23.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Nicole Tung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Макар че има магистърска степен и стабилна работа, начинът на живот на средната класа е все по-недостижим през последните години за 39-годишния турски експерт по уеб сигурност Орхан, пише Financial Times.

Разочарован от бързо ерозиращата си покупателна способност, миналата година той станал един от милионите турци, които се насочиха към криптовалути на фона на ускоряването на инфлацията и срива на турската лира.

„Лирата е волатилна, колкото шиткойна“, казва той, имайки предвид общото наименование сред криптоентусиастите на провалените дигитални валути. Лирата се срина с около 45% спрямо долара през 2021 г. „Когато има толкова много икономически проблеми (в страната ни), хората търсят други начини да печелят пари“, отбелязва Орхан, който не иска да разкрие второто си име.

Той постигнал печалба от 4000 долара при първоначалната си инвестиция от 1500 долара и използвал печалбата, за да си купи нов компютър.

Повишаването на интереса към криптовалутите и скандалът миналата година, при който турската криптоборса беше внезапно затворена, при което стотици хиляди клиенти останаха без достъп до средствата си, тревожат властите в страната, които сега искат да регулират сектора.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че закон за криптовалутата ще бъде внесен скоро в парламента. Той допълни, че правителството води „война“ срещу криптовалутите.

Гуверньорът на Турската централна банка, който говори пред чуждестранни инвеститори миналия месец, заяви, че се чувства „некомфортно“ заради парите, които се стичат към криптоактиви.

Безпокойството се споделя от глобалните регулатори, които смятат криптовалутите за волатилни и спекулативни.

Мнозина имат притеснения от незаконни дейности като пране на пари и финансиране на тероризъм чрез дигитални активи.

Ръстът на употребата на дигитални активи може да подкопае въздействието на решения в областта на паричната политика и да отслаби официалния контрол върху националните валути. Китай забрани биткойна и създаването или “копаенето“ му, отчасти заради опасения, че ще изгуби контрол върху притока на пари към криптовалути.

Популярността на биткойна расте в страни с волатилни валути и висока инфлация. Турция има най-високия обем трансакции с криптовалути в Близкия изток, където обемите нараснаха с 1500% миналата година спрямо 2020 г., сочи доклад за глобалните тенденции за възприемането на криптовалутите от специализираната компания за данни Chainalysis.

Макар че турците отдавна избират да се защитят от волатилността на лирата, като държат спестяванията си в долари или евро, данни показват, че някои се обръщат към “стейбълкойни“, които са обвързани с твърди валути или други активи и действат като мост между дигиталните монети и националните валути.

Данни от специализираната компания в областта на криптовалутите Elliptic показаха, че обемът на търговията с турски лири е нараснал с 360% през последните шест месеца през 2021 г. спрямо най-търгувания стейбълкойн тетер.

Специализираната компания за данни CryptoCompare пресметна, че биткойни за близо 211 млрд. турски лири (15,8 млрд. долара) са били изтъргувани миналата година спрямо само 20 млрд. турски лири през 2020 г.

„В бъдеще очакваме възприемането на криптовалутите да нарасне в Турция заради несигурността около поскъпването на лирата“, коментира Алиса Остров от компанията CryptoCompare.

Миналата година Турската централна банка въведе забрана за използването на дигитални активи за разплащания. Банковият регулатор в страната уведоми кредиторите неотдавна да блокират клиенти от теглене на лични заеми, деноминирани в лири, които да инвестират в чуждестранна валута или криптоактиви. Макар че не са обявени много подробности около предстоящия законопроект, експерти заявиха, че очакват той да е съсредоточен върху регулирането на криптоборсите.

Регулацията ще бъде положителна за индустрията, ако „подкрепя сектора, защитава инвеститорите, допринася за икономиката и гарантира съобразяване с международните пазари“, коментира Онур Алтан Тан, главен изпълнителен директор на турската платформа за криптовалути Bitci.

Някои потребители се опасяват, че правителството може да опита да им попречи да изнесат приходите от инвестициите си от турската банкова система, въпреки че това трудно ще бъде приложено на практика.

Засега перспективата за регулация не отслабва интереса в Турция. Телевизионни канали показват цените на биткойна и етера наред с обменните курсове на долара и еврото. Реклами, излъчвани на полувремето на футболни мачове, възхваляват достойнствата на криптоборсите.

Властите опитва да накарат хората да се върнат към инвестициите в турски лири с нова програма, която обещава да защити спестителите от загуби на валутния курс. Подобни стъпки вероятно няма да проработят, докато Ердоган остава фиксиран върху запазването на лихвите доста под инфлацията, която достигна 36% през декември и се очаква да се ускори още през идните месеци.

Криптотрейдърът Орхан казва, че вместо да се стреми да регулира дигиталните активи, правителството трябва да анализира коренните причини за привлекателността им. „Те трябва да попитат защо се интересуват хората от криптовалути? Защо поемат този риск?“, казва той. „Когато няма стабилност, хората търсят алтернативни решения“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
DJIA
преди 2 години
Лошо. От трън та на глог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
И в крипто да са инвестирали...пак го изядоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още