IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надежден съюзник на САЩ ли е Германия? Найн!

Берлин цени по-високо евтиния газ и износа си за Китай

08:13 | 25.01.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На фона на очертаващата се инвазия на Владимир Путин в Украйна повечето западни съюзници действат в подкрепа на Киев и за да успокоят уязвимите членове на НАТО. Германия използва различен подход, поставяйки руските интереси над тези на Запада, пише за Wall Street Journal Том Роугън, дописник на Washington Examiner в областта на националната сигурност.

Берлин разкрива сериозна реалност: изправена пред двете най-значими заплахи за сигурността на Америка и за демократичния международен ред след Втората световна война - Китай и Русия - Германия вече не е надежден съюзник. За Германия евтиният газ, износът на автомобили за Китай и запазването на спокойствието на Путин изглежда са по-важни от съюзническата демократична солидарност. Съдбата на Украйна ще прехвърли върху Германия тежък товар на отговорност.

Берлин отказва да снабди Украйна с оръжие и активно пречи на Естония да го направи. През последните дни Великобритания прехвърли по въздух противотанкови оръжия в Украйна и извърши полети за събиране на разузнавателна информация за Киев. Но докато разузнавателните полети преминаха през германското въздушно пространство - най-прекият маршрут между Великобритания и Украйна - самолетите с оръжия заобикалят Германия. Британското министерство на отбраната омаловажи заобикалянето, потвърждавайки, че не е търсило разрешение за прелитане. Но точно в това е въпросът: Великобритания не е искала разрешение, защото това би принудило Германия да удовлетвори или отхвърли искането. Великобритания смята, че решението би било трудно за новото правителство на канцлера Олаф Шолц.

Друга илюстрация е подходът на Берлин към газопровода "Северен поток 2", който ще изпраща газ за Европа от Русия. Германските регулатори казват, че тръбопроводът не може да започне работа, докато не изпълни корпоративните стандарти за съответствие. Това раздразни Путин, който иска газопроводът да заработи сега. От своя страна Газпром, марионетната компания на руския президент, обърна потоците на газ през съществуващия тръбопровод Ямал-Европа за повече от четири седмици. Русия също така прекъсна доставките на термични въглища за Украйна за повече от три месеца. Посланието на Путин е ясно: Германия е по-добре да одобри „Северен поток 2”.

Енергийното изнудване подчертава защо републиканците и до този месец демократите подкрепяха санкциите върху „Северен поток 2”. Те знаеха, че Путин ще използва газопровода, за да си издейства политическа преданост в замяна на доставките за отопление през студената европейска зима. Те се опасяваха, че той ще използва "Северен поток 2", за да пренасочи доставките на газ - и милиарди долари транзитни такси - които в момента минават през Украйна. Но поради германския натиск върху администрацията на Байдън и демократите в Сената, „Северен поток 2” и Путин получиха спасителен пояс. Мнозинството от демократите миналата седмица отхвърлиха законопроект на сенатора Тед Круз за повторно налагане на санкции върху тръбопровода, като му отказаха необходимите 60 гласа, за да бъде приет. Германия постигна голяма победа за сметка на САЩ. Като се има предвид принципът на алианса помежду им за реципрочност, не е ясно какво е получил президентът Байдън в замяна.

Демократите твърдят, че санкциите срещу "Северен поток 2" не са необходими, защото Германия няма да експлоатира газопровода, ако Русия нахлуе в Украйна. Но Германия не мисли така. Запитан относно осуетяването на „Северен поток 2“, немският министър на отбраната отговори: „Не бива да въвличаме „Северен поток 2” в този конфликт“. Генералният секретар на управляващата Социалдемократическа партия призна, че „всичко в мен се противопоставя на идеята за конфликти с цел погребване на противоречив проект“. Министърът на външните работи Аналена Бербок може да се противопостави на газопровода, но тя е глас в пустиня. А Шолц призова за „условно ново начало“ с Путин.

Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Ватенков, пак треската в чуждото око гледаш, а гредата в своето, не виждаш. Ходи на доктор бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Историята учи че, никого на нищо не е научила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За СССР или наследника му днес не спомена, за греховете срещу човечеството, колко хора са избили, колко икономики са унищожили, изкрали и тн. И разбира се, колко трябва да плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
wart
преди 2 години
В П.С.В в Версах в бе подписано капитулация на Германия .Като тогава У.Чърчил казва" Да направим така,че Германия никога,никога да не може да си изправи на крака ." Задължават я като компенсатция да плаща 9 милиарда марки ( за тях години огромна сума не е възможно никога да ги изплати) като цялата тежка и даже леката й индустрия бива отнета като компенсация. Забраняват й да произвежда всичко свързано с военната индустрия и да има армия, Авиация,Военоморски както и Сухопътни сили т.н.Идването на Хитлер на власт е закономерен процес след толкова унижения. Милиони долари постъпвата в немската икономика строятсе навсякъде заводи,фабрики,пътища нови градове страна в която да намериш работа беше невъзможно сега не стига работна ръка.Само в заводите на Форд са произведени над 400 хиляди товарни автомобили за Източният фронт.Защо е всичко това? Американците правят всичко възможно да насочат Хитлер и Европа към мащабна война срещу Съветският съюз. Европа губи с 60 милиона убити в ВСВ (27 милиона Съветският съюз) хиляди разрушени градове милиони бездомни и сираци, разрушена инфраструкура и кой пече от тая война ? Естествено , че Америка отпускат милиарди заеми, Маршовият план в действие Американската промишленост работи с пълна мощност като те прозивеждат 70% от Световното производство Германия е разделена на на 3 по-късно на 4 части както и Западна Европа е окупирана и тя продължава до сега.Сякаш историята се повтаря "подтиквайки" особено Източно Европейски страни които се надяват на " възмездието от миналото и нова плячка" докато Германия е не само зависима он Енергийните Ресурси но и от миналото когато" плати " не напълно за своите грехове към човечеството.( като Срещу Съветският народ 27 милиона, 6 милиона ереии,5.7 милиона Поляци и т.н).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Квото и да става ЕС трябва да подържа добри бизнес отношения с Китай, Русия не е толкова важна. Меркел в типичния си стил финтира американците и преди да напусне подписа договорчето с Китай. Шолц засега се опитва да имитира Меркел, но не му се отдава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
ти на нашите подигравки, внимание ли викаш ? :) ... ама как да не ви се подиграва човек, я глей и пенсионирания пагон кви неща е измислил... той! видиш ли, проверил кой е спонсор на няква статия във вашингтон пуст! ... Все едно ми трябва да чета американски вестник зада разбера русняцита кви тиняци са! ... нали ви виждам вас на кво са ви направили, дето се израснали по онова време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Мерси, даже не им обръщам внимание :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Какъв ти " господар"? Спретнат, разумен и уравновесен чочко, който, много добре помни, кое е било, как е било и откъде тръгва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
направих си труда да проверя кой всъщност публикува най-напористите статии във Вашингтон пост и Политико, призоваващи за война с Русия. Сърпрайз, сърпрайз - едната статия беше спонсорирана от Локхийд Мартин, а втората от БАЕ Системс. Извода е ясен - кой ни води към война - дали "московското джудже /на ръст, но не на акъл/" или "задокеанските Гиганти". Въпрос с повишена трудност към русофо.бите във този форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
или пък ти да идеш и да се биеш за господаря ти, късото джудже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още