IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин трябва да се страхува от цената на една война с Украйна

Пазарната реакция на заплахата от инвазия сочи, че последствията може да се окажат прекалено тежки за руската икономика

13:09 | 28.01.22 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преди повече от век руският вътрешен министър Вячеслав фон Плеве казва: „Тази страна се нуждае от кратка, победоносна война, за да спре вълната на революцията“. През 1904 г., в разгара на нарастващото обществено недоволство от царското правителство, той вижда предстоящия руско-японски конфликт като желано отвличане на вниманието от вътрешните вълнения, пише за Financial Times професорът по икономика Сергей Гуриев

Неговата доктрина обаче имаше зрелищен обратен ефект. Руската империя наистина влиза във война с Япония, но претърпява катастрофално поражение; последвалата революция от 1905 г. принуждава царя да създаде първата руска конституция и парламент (Думата). Самият фон Плеве не доживява да види това - той е убит през 1904 г. от същите революционери, които прокламираната от него война трябваше да възпре.

Предвид исторически ниския рейтинг на Владимир Путин и песимистичните възгледи на руснаците за икономическите перспективи на страната им, е трудно да не си припомним мисълта на Фон Плеве. Независимо дали Москва нахлуе в Украйна или не, тя вече отвлича вниманието на света - и обикновените руснаци - от нарастващите й проблеми, като стагниращите доходи, корупцията и катастрофалното справяне с пандемията от ковид. Руският опозиционер Алексей Навални силно вярва, че това е мотивацията зад сегашния външнополитически „спектакъл“ на Путин.

Но политиката на ръба изисква достоверни заплахи. Ако войнственото говорене на Путин не беше подкрепено от необходимото движение на войски, той нямаше да бъде взет насериозно. И макар да не знаем дали войната наистина ще се случи, перспективата за конфликт вече нанесе щети на руската икономика. Само на 24 януари фондовият пазар се понижи със 7% в рубли; този спад беше придружен от отслабването на рублата и поевтиняването на държавните облигации. От началото на годината деноминираният в долари индекс RTSI загуби почти 20 на сто. Той се върна към нивата си отпреди пандемията, въпреки че петролът, основната експортна стока на Русия, струва една с трета повече, отколкото тогава. Представянето на руския пазар е особено поразително, като се има предвид, че цени на акциите по света сега се търгуват с 20 до 40 процента над върховете преди пандемията.

24 януари също така беше безпрецедентен по отношение на хода на централната банка на Русия да подкрепи рублата. Бюджетът на Русия е балансиран, когато цената на петрола е 44 долара за барел. Когато тя е по-висока, руското министерство на финансите използва свръх приходите от износ, за да попълва държавния резервен фонд, като облага петролните компании с данъци и предава тези постъпления на централната банка, за да купува тя долари. Тъй като днешната цена на петрола е почти двойно над въпросното ниво, централната банка би трябвало да инвестира сериозно в долари. На 24 януари тя преустанови тези покупки.

Защо пазарите са толкова нервни? Макроикономическият фундамент на Русия всъщност е много добър: нейният брутен вътрешен продукт вече е над нивата отпреди пандемията и според изданието “Фискален наблюдател” на МВФ тя е единствената голяма икономика, която е балансирала бюджета си за 2022 г., с прогнозиран фискален излишък през 2023 и 2024 г. Резервният фонд на Русия възлиза на 12 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Държавният й дълг е много нисък, така че централната банка може да потуши инфлацията чрез повишаване на лихвите без съществена фискална болка.

Но инвеститорите все още са уплашени. Въпреки високата цена на петрола, изтичането на капитали е голямо, а рублата е слаба. Прогнозните темпове на растеж на БВП са доста под средните за света. Това е така, защото пазарите вярват, че най-лошото тепърва предстои. Инвазията в Украйна все още не се е случила, но и не е изключена - а една война би означавала нови, тежки санкции. Малко вероятно е Западът да наложи петролно и газово ембарго на Русия, както направи срещу Иран. Русия е водещ износител на петрол (отстъпващ единствено на Саудитска Арабия) и основен доставчик на газ за Европа. Съюзниците от НАТО обаче имат силата да навредят значително на финансовата система на Русия.

Ето защо пазарите калкулират значително поевтиняване на рублата и спад в цената на руския дълг. В случай на инвазия е вероятно Русия да бъде лишена от достъп до платежната система Swift, най-големите й банки да бъдат поставени под пълни санкции, а активите на най-богатите й граждани да бъдат замразени. Макар Русия да има значителни резерви и свой национален (макар и несъвършен) заместител на Swift, тя ще изпита допълнителни финансови проблеми и банкови фалити, които ще окажат влияние върху покупателната способност на обикновените граждани.

Ще спре ли това Путин? През 2015 г. той каза: „Нашият суверенитет не се продава“, намеквайки, че финансовата цена няма да му попречи да претендира за територия, която смята за своя. Оттогава той всъщност засили репресиите, като си гарантира, че общественото недоволство няма да се превърне в осезаемо политическо предизвикателство. От друга страна, това може да е грешка - точно както се оказа с доктрината на Фон Плеве. Пазарната реакция спрямо рискованата политика на Путин вече сочи, че истинска война може да му струва много повече, отколкото е в състояние да понесе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Той мислел....спри до тук, че хората изпопадаха от смях, безмозъчна копейко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 1 rate down comment 6
Valentin13
преди 2 години
аз мисля, че Путин наистина се страхува от такава война, защото след нея ще трябва да управлява Европа и ще трябва да изпревари Сталин докато наложи ред. що народ ще се върне по Африка и Азия, що народ ще трябва да се определи мъж ли е жена ли е, зелени сделки, гейчовинеща и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Крайно време е всички лузърчета и изтърбушляци, каквито са 99% от всички кремлофили, да разберат, че не са желани никъде по белия свят. И "нежелани" е много меко казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 4 rate down comment 4
markov
преди 2 години
Пак дрънканици без връзка с реалността. Едно и същ слушаме от няколко трола вече 7-8 години. " Русия ще воювала срещу целия свят " я точно го изброй поименно кои е точно целия свят че като гледам даже половината от НАТО се дърпат да не говорим за останалите ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Това е умен пост. По същата причина чучулото не смее да наложи реални санкции на Русия... щото на американците хич няма да им хареса - петрол 200$. Иначе порочетох коментарите надолулу, само за да се посмея. Русофобските тpoлове *** пак бълнуват как Русия щяла да се разпадне, а не виждат, че всъщност ЕС и САЩ едвам се крепят. Половината щати и граждани въобще не признават чучyлото с памперса за законен президент. Очевидно е, че ще загуби и междинните избори. В Русия нз да има сепаратизъм и някой федерален субект да не признава Вовата за законен президент. Той и Малкият мустак беше убеден, че само да навлезе с танковете и СССР ще се разпадне, после и Федерацията и тя... ама нещо не стана както го мислеше - и тъкмо сибирските дивизии обърнаха войната !!! Иначе Русия не иска война... но ако все пак стане - светът има повече основания да се страхува, отколкото Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 5 rate down comment 9
cherney
преди 2 години
Държавата с 1.5% от световната икономика ще воюва срещу целия свят? Както се казва "флаг в руки и вперед"! Ако някой смята, че Китай е съюзник на Русия, то подобно становище със сигурност се дължи на пълно непознаване на Поднебесната империя. Китай стои в уникална win - win ситуация, ако започне пълномащабна война - ако Русия подгъне Запада, Тайван си заминава и се превръща в китайска провинция. Ако се случи обратното, Русия ще се разпадне, а най-лакомото парче / Сибир / ще е приза за Китай. В настоящата ситуация с отказа на Запада да поддаде под руския ултиматум единствения губещ е Путин, доколкото в негово лице боярите виждат гол цар. А перспективата пред голия цар, видно от руската история, е ....... шарф и табакерка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 9 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 години
И аз да дам мнение. Война няма да има. Ползите за Русия са много по-малко от вредите, това първо. Една малка война ще разреши доста проблеми на противниците на Русия, това второ. Надяват се путин да им помогне? Двата народа каквото и да се казва са доста близки и не биха проявили голямо желание да се бият. Личи си и от поведението на Зеленски. Той казва "не виждаме заплаха на нашата граница". На което му отговарят "ти не виждаш, но ние виждаме, а ние виждаме по-добре". Непрекъснато го натискат да вземе решение да правокира военен конфликт. Въпреки че не го вярвам да приемем за момент убедят Зеленски и напрежението ескалира, не знам защо някой си мислят, войната ще е с пехотинци танкове и артилерия. Ешалоните няма да могат да извозват кофчезите. Да попитам при войната в Югославия колко човека от страна на НАТО загинаха? Израел как обстрелва военни обекти в Сирия? Самолетите пускат управляеми ракети от собствена територия след което се връщат. Руснаците не са ли видяли как воюват западните държави? Конфликта ще бъде основно във въздуха и с ракети въздух земя и земя земя. Целите ще са командни центрове и важни икономически, транспортни, енергийни, комуникационни възли. Предполагам на първо време ще предизвикат спиране на електричеството. Няколко пътни и железопътни възела ще доведат до хаос в транспорта. Разбира се "по грешка" може да улучат и някое посолство защото работят със "стари" карти. Възможно е да бъдат повредени и някой газопреносни структури което да предизвика спиране на газоподаването. И с това да се приключи. Никой няма да навлиза с танкове или друга войска. За какво? Да не мислите, че украинците не разбират това. Или вярват че могат да победят? Възможно е да има опити украински паравоенни и военни подразделения да се придвижат на изток. Ще ги изчакат да излезнат от градовете и след това след рехави бомбардировки да се разпръснат сами. Няма да има атаки на нож няма да има танкови клинове. Ще се провежда наблюдение и заплахите ще се парират дистанционо. Пехотни войски може и да има от своята страна на границата за да се предодвратят проникване на малки саботажни групи. Дори и този сценарий ми се вижда малко вероятен. Малък военен конфликт може да подпали по-голяма война а когато в такава война участват ядрени държави нещата отиват към изчезване на човечеството. Някой пророци виждат разпад на Русия. Как ще стане това? Не сте чули думите на Путин преди няколко години: "ние нямаме нужда от свят без Русия." Помислете по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Ей, като видят в заглавието Путин, тролоовете скачат като бик на червено! Инвестора - само Путин и бизнеса в шоколад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Я пак, че нещо се загубихме в превода... ;) :lol: Последно, кримските татари, които Сталин репресира заради колаборационизъм с нацистите при окупацията на Крим от Вермахта през ВСВ, етнически българи ли са, или пак дъвчеш чужда дъвка? Щото картата на Велика България нема нищо общо с кримските татари, които се заселват в Крим в друго време и при други обстоятелства. Картите са на държави, а не на етноси, ако не знаеш... ;) Или все пак македонците са прави, че българите сме татари - лицата им са плоски и кръгли, с изпъкнали скули, тесни и дълги очи като тези на китайците. "Ето кво пише официално за кримските татари: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Кримски_татари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 4
markov
преди 2 години
Не можах да разбера що ми цензурира писанието: .....явно самите татари не са знаели кои са те ...... та твоите глупотевини са меродавни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още