IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите на Фед за увеличение на лихвите оцветиха в червено щатските индекси

Акциите на Tesla поевтиняха с над 11% на фона на поредното отлагане на търговското производство на новите модели на автомобилния концерн

23:11 | 27.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси приключиха редовната сесия с понижения след силно волатилна търговия на фона на сигналите на Федералния резерв на САЩ за скорошно увеличение на лихвите и последните данни за американската икономика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 0,02% от стойността си, смъквайки се до ниво от 34 160,51 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 0,54% до 4326,50 пункта.

Технологичните показател Nasdaq Composite отчете понижение от 1,4% до 13 352,78 пункта.

Това беше поредната волатилна сесия, в която индексите се прехвърляха от ръстове към територия на корекция.

Инвеститорите обърнаха внимание на последното заседание на Фед, което приключи в сряда. Централната банка на САЩ сигнализира, че е вероятно да повиши лихвите в САЩ през март и потвърди плановете си да прекрати програмата за изкупуване на облигации същия месец, след което да започне значително намаляване на притежаваните активи. Тези ходове ще завършат излизането на американската централна банка от разхлабената парична политика, която определи пандемичната ера, и ще я насочат към по-неотложната борба с инфлацията.

"Комисията смята да повиши лихвата на заседанието през март", ако има условия за това, каза председателят на Фед Джером Пауъл на виртуална пресконференция след заседанието на централната банка. Той допълни, че ръководителите не са взели никакви решения за пътя пред политиката, защото тя трябва да бъде гъвкава.

Във фокуса на пазарите попаднаха и новите данни за брутния вътрешен продукт на САЩ. Американската икономика се разширява с 5,7% през 2021 г., като само за декември тя отчита ръст от 6,9%. Резултатът от последния месец на годината показва значително ускоряване на възстановяването спрямо неревизирания ръст от 2,3% през третото тримесечие. Целогодишното увеличение е най-голямото от 1984 г.

щатски щатски

В същото време молбите за помощи при безработица в САЩ са били 260 хил. броя в седмицата до 22 януари. Това е под очакванията за 265 хил. броя и представлява спад от 30 хил. броя спрямо предходната седмица.

„Докладът за БВП на САЩ за четвъртото тримесечие представлява приятна изненада в серията от неубедителни икономически данни“, коментира Майк Рейнолдс от Glenmede.

Книжата на Netflix поскъпнаха с над 7%, след като инвеститорът милиардер Бил Акман закупи 3,1 млн. акции на компанията. Ценните книжа на ServiceNow поскъпват с 9,18% заради финансовия отчет, който надмина очакванията.

Цената на акциите на Tesla Inc. се понижи с над 11% на фона на поредното отлагане на търговското производство на новите модели на автомобилния концерн, който записа рекордни приходи и продажба за последното тримесечие на 2021 г.

Книжата на технологичния разработчик Intel поевтиняха с близо 7 на сто, след като компанията предостави несигурни перспективи.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 1,807% и 2,085 на сто.

Доларовият индекс записа ръст в стойността от 1,36% до 97,25 пункта.

При петролната търговия цената на сорт Брент се понижи с 0,33% до 89,66 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняха с 0,46 на сто до 86,95 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 2% до 1793,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Kavon
преди 2 години
Ще бъде интересно, ако решат да вдигнат лихвата с 0.5% вместо 0.25%, но тогава ще е сеч и то голяма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Сигналите оцветили индексите в червено. Значи реалните действия ще ги оцветят в черно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още