IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия обвини Германия в "неморални отношения" с Русия

Според военния министър на Латвия това води до разделение между Западна и Източна Европа

11:01 | 28.01.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Неморалните и лицемерни“ отношения на Германия с Русия и Китай забиха клин между Западна и Източна Европа, заяви латвийският министър на отбраната в коментар, който подчертава пукнатините в единството на Запада.

В интервю за Financial Times Артис Пабрикс казва, че „пожелателното мислене“ на Западна Европа за сигурността е било очевидно в отговора ѝ към Русия, която натрупа повече от 100 хил. войници по границата си с Украйна.

В коментара си, който подчертава напрежението в НАТО по отговора към Русия, Пабрикс казва, че Берлин е имал „неморална неспособност“ да позволи гаубици, някога позиционирани в Германия, да бъдат изпратени от Естония към Украйна, за да помогнат на отбраната ѝ при евентуално нахлуване.

Германски компании освен това заплашват да напуснат Литва заради спора ѝ с Китай заради представителството на Тайван в Прибалтийската страна, докато в същото време Германия се позовава на „ценности“, когато се опитва да накаже Полша заради нарушаването на върховенството на закона, добавя той.

Как се държиш, когато става въпрос за Литва, Русия, Китай?“, пита Пабрикс. „Неморално и лицемерно. Това очертава разделителна линия между Запада и Изтока в Европа“.

Германците вече забравиха, че американците осигуряваха тяхната сигурност по време на Студената война. Но трябва да го помнят. Това е техният морален дълг“, добавя той.

НАТО е под натиск да отговори не само на предизвикателствата, които отправя Русия по границата с Украйна, но и с исканията ѝ да върне алианса към границите му от 1997 г. и да промени картата на сигурността на континента.

Източноевропейските страни са смаяни от отказа на Берлин да изпрати оръжия в Украйна и от дългото забавяне, което среща Естония по отношение на гаубиците. Берлин има думата по въпроса, тъй като оръжията първоначално са били базирани в Източна Германия, преди да бъдат преместени първо във Финландия, а после в Естония.

Пабрикс казва: „Ако човек се разхожда в тъмна уличка и някой започне да го бие и аз кажа „когато те пребият, ще извикам линейка“, това не е правилно“.

Той предполага, че Русия ще се опита да се възползва от сдържаността на Германия и ще действа. „Ще се опитат да се възползват от това“, предупреждава Пабрикс.

През 2004 г. Естония, Латвия и Литва станаха единствените бивши съветски републики, присъединили се към ЕС и НАТО. Те обаче се оплакват, че биват пренебрегнати по отношение на опасностите от действията на Москва в Грузия през 2008 г. и при анексирането на Крим през 2014 г.

Според Пабрикс една от причините е, че Западна Европа е далече от Русия. „Те живеят в мир от години. Мислят за газ, износ и сътрудничество. За нас, граничните страни, е различно. За нас това е екзистенциално. Миналото ни не ни дава много шанс просто да се доверим [на Русия]. За нас това би било смърт“.

Пабрикс добавя: „Европейската сигурност не може да бъде осъществена без водеща роля на Германия. В момента, когато погледнеш как действат те по отношение на европейската отбрана и НАТО, готовността на германската армия, колебанието да използва военна сила, това е абсурдно в днешно време“.

Канцлерството и външно министерство в Берлин са отказали да коментират изказването на латвийския министър. Германският външен министър Аналена Бербок обаче е защитила забраната на страната за износ на оръжия към Украйна, заявявайки, че ако го позволи, това би представлявало „промяна на 180 градуса във външната ни политика“, която рискува „да затвори вратата на деескалацията“.

Латвия в четвъртък предложи увеличение на разходите си за отбрана от целта на НАТО за 2% от БВП до 2,5%. Пабрикс заяви, че въпреки това са нужни военни части в Прибалтика, повтаряйки думите на естонския министър-председател за FT. “В момента имаме нужда от възпиране“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А за балтийските, дори не си ги приближавал, да не говорим за ай кю-то ти, след като дрънкаш, че се били издържали с ...русофобия. Хората там мразят кремълския Мордор съвсем безплатно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ходиш...в пенсионерския клуб! Няма човек, стъпвал в Мордор и излязъл от центъра на 2та водещи града, да не е видял огромната мизерия, кал, безхаберие, безперспекивност и отчаяние, гасено с масов алкохолизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Ходя в Русия и в Англия ама това за което пишеш не го виждам в Русия ,но виж в Англия го виждам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Там по балтийските земи се надяват да си изкарват прехраната, като професионални русофоби ,чрез псувни по Русия За това и сега плюят Германия ,но реално за Русия става въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И специално за теб, Митьо, ето ти цифрите за БВП ППП на глава:...52 Литва53 Естония61 Полша65 Латвия74 кална расийкаДори и по този показател пияниците са назад, изобщо да не спименавам, че важният показател за населението е доходи срещу покупателна способност! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мазньо глупав, не се гледа БВП ППП по държави, а на глава, щото като държави и Индия излиза много "богата" по тоя показател, а като идеш там... Ама *** сам и виж бе и в Мордор и в Балтика да видиш разлика, огромна разлика. Латвия и Литва вече са на ниво централна Европа, а Естония на ниво Испания. А в расийката като идеш и виждаш мизерията, истинска мизерия, безперспективност и алкохолизъм от отчаяние. В центъра на Масква и Питера добре, като за чужденците да покажат, а на 20 км от там почва калта и мизерията. То кво и да очакваш от Мордор с тия мизерни заплати и пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Ватенка, умееш ли да ползваш Гугъл? Напиши: "Списък на страните по БВП (по паритета на покупателната способност)". Кой знае защо по тази класация, показваща РЕАЛНИЯ жизнен стандарт на населението, Русия е на ШЕСТО място, а балтийските микроби изобщо ги няма в първите 40 !!! Тоя по-висок стандарт, хем В ПЪТИ (?!?!?!?) съществува само в скудоyмната ти тимбeрица. Надявам се центовете, които изкарваш, спамейки тук, да ги събираш, за да си наемеш квалифициран психиатър, не че и той ще може да ти помогне. Тия държавици са толкова жалки, че плачат окаяно само задето Русия се отказа да ползва техните пристанища и ЖП-мрежа за превоз на своите стоки, тоест те са нахални прoсяци, също като укрите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Всички сме наясно за какво става въпрос, само руските блюдолизци не могат или не искат да проумеят : "МОСКВА, 28 янв РИА Новости. Бедность и низкие доходы ключевая проблема России, так как она несет за собой многие другие, заявил заместитель председателя Совета безопасности России Тем не менее, отметил зампред Совбеза, это проблема не единственная в повестке дня остаются проблема коррупции, технологического отставания, необходимости создания современной инновационной экономики.Дмитрий Медведев в интервью РИА Новости и прочим ведущим СМИ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Заразлика от русия и турция, които трябва да бъдат заличени, германия трябва да бъде превъзпитана. Со кротце, со благце и со малце лобут, както чичо Сам умее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 2 години
Тия пък що звънкат кат никой не ги натиска ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още