IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Лорер: Бюджет 2022 показва, че правителството вярва в България

Най-добрият икономически растеж идва от иновативните иновации, изтъква министърът на иновациите и растежа

21:24 | 18.02.22 г. 7
<p>
	Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.&nbsp;<em>Снимка: Зара Русева/БГНЕС</em></p>

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Снимка: Зара Русева/БГНЕС

Държавният бюджет за 2022 г. е първият бюджет от много години насам, който показа, че правителството на страната вярва в България, в това че тя може да расте, заяви в предаването “Светът е бизнес” по Bloomberg TV Bulgaria министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Той коментира обявения по-рано в петък нов продукт на Българска банка за развитие (ББР), насочен към подпомагане на бизнеса заради силно повишените цени на електроенергията.

„За пореден път ние държим да покажем, че ББР работи в името на малкия и среден бизнес в България. Кризата с цените на енергията е особено болезнена“, изтъква Лорер.

Той заяви, че новият продукт на банката представлява кредитен инструмент, необезпечен, който ще покрива до 75% от стойностната на фактурите за електроенергия на компаниите през тази година.

„Фирмите трябва да предоставят 4 фактури, когато кандидатстват“, обясни министърът. „Лихвата по кредита е 3,5%“, добави той. 

Лорер припомни, че минималният размер на целевия кредит е 20 хиляди лв., а максималният – 200 хиляди лв.

Той коментира и отношенията между правителството и президента Румен Радев. Държавният глава има „изключително добър усет“ за това къде са обществените нагласи. „От друга страна наша е отговорността да изпълним икономическата програма на правителството по най-добрия начин“, изтъкна министърът.

Лорер заяви, че по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ се предвижда още един инструмент, който ще започне да действа до края на март, в размер на 140 млн. лв., насочен към енергийната ефективност.

Според Лорер мисията на Министерството на иновациите и растежа е икономически растеж и иновации. Най-добрият икономически растеж идва от иновативните инвестиции, изтъква гостът.

Той заяви, че Българската агенция за иновации е натоварена с нова мисия – „да бъде активен посланик към инвеститорите в България“.

По отношение на чуждестранните инвестиции той сподели, че тук България изостава, защото много години страната не инвестира в инфраструктура. „Има пари за пътища, за болници, за заплати на учители, на лекари… Това трябваше да се случи по-рано“, изтъкна гостът.

Той е категоричен, че промяната в страната ще стане чрез усилията на цялото правителство и на постигането на синхрон в работата между кабинета и парламента.

„Колкото повече тези две институции на демокрацията работят заедно, толкова по-бързо ще вървим напред“, заяви Лорер. „Важно е да приемем, че България се промени и стана правова държава“, добавя той.

Във връзка с чуждестранните инвеститори министърът посочи, че се среща с техни представители и те проявяват интерес към инвестиции в България. „Разбира се, чуваме и тъжни истории за такива (инвеститори), които са се отказали. За пропуснати от България възможности, като Volkswagen“, споделя Лорер.

Той засегна и темата за европейския тласък към иновации, дигитализация и енергиен преход.

„България ще бъде активен член във всички съюзи, в които участва“, посочва министърът. „Тъжното, което видях е, че България е отсъствала от дискусиите за космоса през последните години. Всяка европейска страна, без значение колко е малка, разполага с космическа стратегия, която касае съответните индустрии, като роботика, материали, храни, и всяка от тези държави се бори от години за своето място в Европа по темата“, добавя гостът.

Космическата индустрия е наземна индустрия, обяснява Лорер. „Имаме добри примери и в България. Следващата стъпка е да събера всички участници на тази индустрия в страната, за да видим как ще се включим по-активно в този процес“, изтъква министърът.

Лорер е категоричен, че България няма избори и трябва да се движи към декарбонизацията.

„Европа инвестира в дигитализация и зелен преход. Всичко трябва да се опише в един национален план“, изтъква той.

Според министъра целта на ресорното министерство е още през лятото България да получи първия транш от плащания по Плана за възстановяване и устойчивост.

По отношение на индустриалните зони Лорер посочи, че правителството се стреми да създаде условия, при които всяка зона да кандидатства при равни условия за финансиране за подобряване на нейната инфраструктура.

„Важно е да видим някаква финансова стабилност на самия оператор, защото искаме да знаем, че парите се инвестират в най-подходящите места“, изтъква Лорер.

В тази връзка Агенцията за инвестиции ще бъде свързващото звено между инвестициите и местата, които имат нужда от инвеститори, добавя гостът.

„Това, което за мен е важно в средносрочен план, е да се установи стабилна връзка с Министерството на образованието. България трябва да подготвя кадри за бизнеса“, споделя още Лорер, добавяйки, че е необходимо БАН да предлагат наука на по-сериозно ниво.

За диалога между България и Република Северна Македония министърът посочи, че икономическите отношения между двете страни ще сближат двата народа, за да изчезнат политическите съмнения.

Целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Поради погрешен проект за държавен бюджет, правителството на премиера Кирил Петков е с качество на ударен самолет. Най-лошото е, че ние пътуваме в този самолет.Накратко за ситуацията: Сега Република България употребява неправилна структура на държавен бюджет. Подходът прикрива лоши последици от прилагания грешен основен метод за емитиране на банкноти, монети и други пари в Република България. Паричната грешка е водещата причина за щети в Република България. Държавната неправилност поразява бедни и богати. Централната банка не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от неправилното емитиране на банкноти, монети и други пари. При създадените условия, за Република България е невъзможно устойчиво развитие. Приемането на предложения проект за държавен бюджет е сигурен начин за подсигуряване на политически провал на правителството. Запазването на грешния основен метод за емитиране на банкноти, монети и други пари в Република България създава нови трудности. Неизбежните последици са инфлация и прояви на стопанска разруха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Еми не е чувал, *** нали чуека е министър на иновациите бе.Ето, почва да иновира, смятай занапред кво ще става..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
petrg5s
преди 2 години
+50% инфлация НАД Европейската ,също ли е иновация на правителството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 2 години
ББР щяла да дава 3.5% кредит на фирмите да си платят тока. Срещу 4 фактури! Някъде по Света чувал ли е някой за нещо подобно?.. Боже, Боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++10000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Това с кредита от ББР за плащане на сметката за ток, иновативна иновация ли е или е обикновена иновация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
юда , България не вярва в правителството ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още