IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли санкции и за "Северен поток 1"?

След като Германия спря "Северен поток 2", Полша предложи и пълно блокиране на руските газови доставки през Балтийско море

10:19 | 28.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-големият европейски енергиен оператор на мрежи - германската  E.On, е отхвърлила искане за спиране на газопровода "Северен поток 1" като част от санкциите срещу Русия, пише Ройтерс. През миналата седмица Берлин спря процедурата по сертифициране на "Северен поток 2" - вторият етап от проекта за доставка на руския природен газ директно в Германия по дъното на Балтийско море.

През почивните дни полският премиер Матеуш Моравецки призова за спирането и на "Северен поток 1", който беше пуснат в експлоатация през 2011 година. Газопроводът беше построен след спора между Москва и Киев през 2009 година, който остави Европа без природен газ за седмици.

E.On има дял от 15,5% в "Северен поток 1". Другите европейски акционери в него са  Wintershall DEA, нидерландската Gasunie и френската Engie. Според коментарите на E.On този газопровод е "съвсем различен" от "Северен поток 2" - той е въведен в експлоатация и има всички необходими разрешителни, посочват от компанията пред германското издание Rheinische Post.

В последните две години съоръжението е натоварено максимално, допълват още от германската компания.

Германия е най-големият потребител на руския природен газ в Европа. Страната може да разчита на още няколко източника на суровината чрез тръбопроводи - Норвегия, Нидерландия и Дания, но все още няма изграден собствен терминал за втечнен газ. Германската икономика все пак може да бъде захранена с втечнен газ от терминалите в съседните държави.

Норвегия е вторият най-голям доставчик на газ за Европа, но в момента съоръженията работят на пълен капацитет и няма да може да предостави допълнителни количества, които да заменят руските доставки на газ.

Югоизточна Европа пък има достъп до газ от Азербайджан, който също не е достатъчен, за да замени руския.
Според анализи на Barclays, цитирани от Euronews, Европа не може да разчита на заместител на руския природен газ в краткосрочен период. Годишно страните от континента купуват 150-190 млрд. куб. метра газ от "Газпром".

Очакванията са, че тази зима Русия ще достави около 48 млрд. куб. метра газ в Европа, което е с около 30% по-малко спрямо средното ниво в други години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
deiveli
преди 2 години
Ще има от май до септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Николай Караджов
преди 2 години
Германия - най-големия приятел на Путингова Русия и най-големия лицемер в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още