IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът разкритикува окупирането на АЕЦ „Запорожие“ от руските военни сили

Светът се размина с ядрена катастрофа на 3 март, заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд

22:35 | 04.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ и техните съюзници разкритикуваха Русия по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН заради превземането на най-голямата европейска ядрена електроцентрала, като някои присъстващи настояха Москва да не позволява подобна атака да се повтори, съобщава Ройтерс.

Голяма част от участниците в заседанието изразиха "сериозна загриженост", предупреждавайки за възможността от повторение на катастрофата в Чернобил от 1986 г.

Според тях атаката е в противоречие с международното хуманитарно право и призоваха Москва да се въздържа от всякакви военни операции, насочени към ядрените съоръжения в Украйна и да позволи на украинския персонал да бъде допуснат до централата, за да изпълнява своите задължения. 

„Светът се размина с ядрена катастрофа снощи“, заяви Линда Томас-Гринфийлд, посланик на САЩ в ООН.

Извънредното заседание беше свикано след апел от страна на британския премиер Борис Джонсън.

"Нападението на Русия снощи подложи най-голямата атомна електроцентрала в Европа на сериозен риск. Това беше невероятно безразсъдно и опасно. И застраши безопасността на цивилните в Русия, Украйна и Европа", изтъква Томас-Гринфийлд.

Посланикът на Украйна в ООН Сергей Кислица призова всички руски сили да бъдат изтеглени от АЕЦ "Запорожие" и да се обяви забранена за полети над страната, за да се защити цивилното население от въздушни атаки.

„Франция остро осъжда тази атака срещу интегритета на ядрената структура, който трябва да гарантираме“, заяви от своя страна френският посланик в ООН Никола дьо Ривиер. „Резултатите от агресията на Русия срещу Украйна вероятно са опустошителни за човешкото здраве и околната среда“, добавя той.

Посланикът на Великобритания в ООН Барбара Удуърд посочи, че подобно нещо не трябва да се повтаря.

„Дори в разгара на тази незаконна инвазия в Украйна, Русия трябва да продължи да се опитва да защитава безопасността и сигурността на ядрените обекти", категорична е тя.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси описа ситуацията като "нормална операция, в която няма нищо нормално".

Руският пратеник в ООН Василий Небензя отхвърли критиките на Запада относно атомната електроцентрала и нарече заседанието на Съвета за сигурност в петък още един опит на украинските власти да създадат "изкуствена истерия".

„В момента Запорожската атомна електроцентрала и прилежащата ѝ територия се охраняват от руски войски“, изтъкна той.

По-рано в петък страните от Г-7 обявиха намерението си да наложат нови сериозни санкции срещу Москва заради инвазията й в Украйна и се ангажираха да парират дезинформационната кампания на Русия, според БТА.

"Ще продължаваме да налагаме нови строги санкции в отговор на руската агресия", се казва в текста. В него се осъжда "дезинформацията на руското правителство и на медиите, свързани с него, чийто постоянен поток от изфабрикувани твърдения излага на опасност живота на още хора".

Г-7 призовава Русия да спре с атаките в непосредствените околности на украинските ядрени централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
Ахахаххаааааа..... От всичките шорошидни *** тука, май вече съм загубил всякакво чуство за ирония.... Да ме прощаваш друже. Все едно четох глупостите на Бойчо и Ко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
"Защото по определение са лоши и глупави. Така казва цялото прогресивно човечество, значи не е възможно да не е вярно...." Личи си закваската от старите партийни пленуми. Редите се тука като развълнувани полит комисари, изсерете по нещо, па после хукнете да се облекчавате в още няколко таргет сайта.... Работете хле.барки.... Казах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 години
"...Защо и е на Русия да взривява АЕЦ, дето е на хвърлей място от нейна територия? ..." Защото по определение са лоши и глупави. Така казва цялото прогресивно човечество, значи не е възможно да не е вярно. И понеже са некадърни, нищо не могат да направят от първия път. Вижте колко пъти тровиха Навалното и все неуспешно. Така ще завърши и войната, няма да успеят да взривят нито една АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
v_tin
преди 2 години
Другарю, вярно ли е че украйна лъже че и ушите и плющят??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Гнусно човеченце, как не те е срам изобщо?! А какво казват пияниците отдавна се знае, че е лъжа, а лъжата е държавна политика на пPocия! Всичко. Империя на злото и лъжата. Наглец, всичко помним Пyттю "ние няма да нападаме Украйна" , "ние не сме в Крим", "няма руски войници в Донбас", "не свалихме ние малайзиския самолет" и тн. Утaйка гнyсна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
яяя, деббиилите от рано са на пост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Тая леля Линда посланичка на САЩ ли беше, щото аз помислих, че е на Сиера Леоне? Изкривяването на истината вече е чудовищно !!! Централата бе превзета доста по-рано, ако не се лъжа на 28 февруари или на 1 март. Съобщиха го дори нашите антируски медии. Случилото се вчера сутринта бе извън територията на централата, в някакъв учебен корпус. Според руснаците - опит за диверсия, извършен от нео-нацистка шпицкоманда, не от редовната украинска армия. Ако руснаците искаха да взривят АЕЦ-а биха могли да го направят, щом го държат четвърти ден вече. Да напомня, че още по-рано превзеха и Чернобилската АЕЦ, като дори не прогониха украинските военни части - от тогава руски и украински военни заедно я охраняват... именно от такива наци-психопати !!! Защо и е на Русия да взривява АЕЦ, дето е на хвърлей място от нейна територия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
АЕЦ Запорожие? А оня наркоман не се ли изпусна без време, че Украина иска атомна бомба? На бодлива крава, Бог рога не дава.. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Запада забрани да се вози евро за Русия. Но САЩ не забрани. Отново и отново ЕС го прави като вятъра, а САЩ печели. На хамстерите честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още