IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът и Украйна трябва да започнат да планират мира отсега

Несигурността около изхода на войната не е оправдание да се забави мисленето за бъдещето

19:44 | 16.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През 1941 г. Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил се споразумяха за Атлантическата харта. Тяхното изявление за целите им за следвоенния ред, одобрено от други съюзници, се превърна в основата на ООН, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Последва подготовка за съдебни процеси за военните престъпления. Същото направи и конференцията в Бретън Уудс по отношение на следвоенната икономическа система. Много преди военната победа лидерите, които се бореха във войната, започнаха да мислят за изграждането на мира.

Имаме нужда от същата далновидност и днес. Западните лидери показаха твърдост и единство в подкрепата си за Украйна след нападението на Владимир Путин. Те могат и трябва да направят повече. Но те също така, заедно с украинците, трябва да започнат да работят за мира, който искат да видят, ако руската окупация може да бъде отблъсната.

Очертаването на това как да се възстанови Украйна и нейното място в Европа не би било празна спекулация. То би имало реални ефекти. Когато оръжията замлъкнат, много хора все още ще бъдат изключително уязвими и предварителното планиране е от съществено значение за спасяването на животи. Изкристализирането на това, за което се борят украинците, не само помага за поддържането на морала им, но също така показва какво подкопават другите нации, ако се въздържат от подкрепа.

Физическото възстановяване е най-очевидната задача. Наскоро Олег Устенко, съветник на президента Владимир Зеленски, вече оцени руските щети върху икономическите активи на Украйна на 100 милиарда долара. Предизвикателството не е просто да се направят обещания за помощ, които да влязат заглавията, а да се гарантира, че целият капитал, който усилията за възстановяване може да поемат, тече без забавяне.

Приятелите на Украйна ще трябва да финансират реконструкцията – това е в техен интерес. Но бюрократичните процедури за помощ, които менажират работата на микро ниво с получателите, са неадекватни за мащабни строителни усилия, които трябва да бъдат бързи, без да се жертва качеството.

Корупцията в договорите за строителство е риск, разбира се. Но същото е и простото вдигане на цените в напрегнати ситуации – както показа опитът на Европа с обществените поръчки, свързани с ковид. Ето защо партньорите на Украйна трябва да работят с нея сега по механизмите за финансиране и доставка на материали. Радикалната прозрачност във финансирането, споразуменията „доверете се, но проверявайте“ при сключването на договори и големи предварителни поръчки могат да помогнат.

Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Не лъжи !!!! Оцелели хора разказват, че укpoпите са минирали сградата. В Мариуполь огромното мнозинство от населението е руско. Руснаци не бомбардират свои, цивилни при това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Май ти се пръскаш от злоба, вмирисан копейник, а идолите ти ги плющят и на фронта и икономически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
тези двамата под мене пръскат злоба като немски нацисти 2 дни преди 8 май 1945
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Ходи си умирай, никой не те спира. Вземи и *** със себе си. Украйна значи "У дома", *** неграмотна матрьошка такава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Руските нацисти са застреляли 10 човека в Чернигов, които чакали на ...опашка за хляб. Обстрелвали са и театър. Тези са руски изро999ди- нямам друго определение за руските умишлени убийци и за техния геноцид над украинците. А ако руският тр000л ''дядя вова'' се пробва да ми каже, че пиша ''емоционално'', аз бих го нарекла социо999пат- човек, който не може да изпитва емпатия- т.е. повредено човешко същество, точно като нациста путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Пеше, ти си галактически уникален! Трябвало ФЕД това, трябвало ЕС онова. Трябва 1 - да умреш. Всичко друго е по желание. Ако има изобщо Украйна. Окрайна на Унгария, Полша и Румъния може да има. Окрайна на ЛДНР и Русия пак може да има, но кой взема на сериозно окрайни (погранични райони) ??!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още