IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предоставя помощ от 500 млн. евро на фермерите заради войната в Украйна

Няма неподредствена заплаха за проводолствената сигурност в блока, счита ЕК

23:46 | 23.03.22 г. 2
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.&nbsp;<em>Снимка: Thierry Monasse/STA/Bloomberg</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Thierry Monasse/STA/Bloomberg

Европейският съюз ще предостави помощ от 500 млн. евро, за да подкрепи фермерите и да им позволи да отглеждат посеви на незасети земи, за да се смекчат ръстовете на цените на храните и потенциален недостиг заради войната на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

Предложенията, които бяха публикувани в сряда от Европейската комисия, включват и помощ за Украйна, за да подкрепи фермерите си да засеят царевица и слънчоглед и да отглеждат пшеница.

Украйна е водещ световен играч в слънчогледовото олио с над 50% от световната търговия и има значителен дял в производството на пшеница, ечемик и царевица, чиито цени вече нараснаха значително заради притеснения за недостиг.

ЕК подчерта в сряда, че няма непосредствена заплаха за продоволствената сигурност в блока от 27 страни членки, тъй като той е нетен износител на зърнени храни.

Но след като признава, че фермерите ще бъдат изправени пред по-високи цени на горивата и на торовете, ЕС ще разпредели 500 млн. евро, за да помогне на най-тежко пострадалите фермери от кризата, особено ако са се ангажирали с по-екологично производство.

Освен това Комисията ще позволи на фермерите временно да отглеждат посеви на почти 6-те процента земеделски земи в ЕС, които са заделени за повишаване на биоразнообразието.

ЕК счита, че това, наред с рекордния износ от Индия, ще помогне за покриването на около 20-те млн. тона пшеница, които Украйна обичайно изнася.

Комисията предложи също програма за извънредна помощ от 330 млн. евро за Украйна, част от която е предназначена да подпомогне фермерите.

Украинският министър на земеделието и храните Роман Лешченко заяви пред евродепутатите тази седмица, че страната му обичайно изнася 80% от земеделската и хранителната си продукция, но сега ограничава износа, за да изхранва собственото си население.

Той допълни, че по-голямата част от реколтата от зърно е била изнасяна от морските пристанища, които сега са унищожени или блокирани, и че фермерите се затрудняват с кампанията по пролетното засяване заради артилерийския обстрел.

В изказване пред парламента в сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен повтори призива на Лешченко за освобождаване на износа на пшеница по море на Украйна

„Поледиците ще бъдат усетени от Ливан, Египет и Тунис до цяла Африка и Далечния Изток. Призовавам руския президент Владимир Путин да пусне корабите. В противен случай той ще бъде отговорен не само за война, а и за глад“, каза Фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
пак глууупости в тиквите ви... за чий е тая допълнителна помощ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Призовавам руския президент Владимир Путин да пусне корабите. === И той ви призова, да не шилосвате нацистите да вършат геноцид в Донбас, да не идвате с НАТО в Украйна, да не и давате плутоний за ядрена бомба, да не правите зарази в своите украински лаборатории, да не правите там държавен преврат === времето за призивите гинеколожке СВЪРШИ !! Опичайте си акъла и спрете с печатането на евро, че тръгвате по пътя на САЩ. В небитието, в смисъл на разпарчетосаното битие: всеки срещу всеки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още