IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия преминава към позиционна война

Москва може да е загубила до една пета от бойните си сили в съседната страна, твърдят представители на НАТО

07:14 | 24.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Униан</em></p>

Снимка: Униан

Русия изглежда преминава към фаза на позиционна война в Украйна, защото месец след началото на "специалната военна операция" напредването на руската армия е почти прекратено и тя засилва артилерийския и ракетен обстрел срещу няколко града, пълни с цивилно население. Новата фаза означава още по-голяма разруха, жертви и неспирни потоци бежанци. А САЩ обявиха, че смятат, че руснаците вършат военни престъпления, за които ще им бъде потърсена сметка.

Според оценките на НАТО Русия е загубила до една пета от бойните си сили, изпратени в Украйна, за около месец сражения. В същото време президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на алианса се събират в Брюксел за среща на върха, за да обсъдят предоставянето на допълнителна подкрепа на Киев за отблъскване на руската инвазия.

Между 7 хил. и 15 хил. руски войници са убити в Украйна, а общо до 40 хил. руски войници са убити, ранени, пленени или изчезнали, заяви високопоставен военен от Организацията на Северноатлантическия договор. Възможно е също така Русия да е загубила 10% от оборудването си, което влошава способността на Москва да поддържа темпото на операциите си, заяви друг служител на НАТО.

Броят на жертвите подчертава до каква степен руската атака срещу Украйна, започнала на 24 февруари, е затънала след поредица от оперативни грешки, които са били допуснати според анализатори в областта на отбраната. Украинските отбранителни операции се оказаха далеч по-продължителни, отколкото се очакваше.

Оценките на САЩ за руските жертви „не са толкова високи", заяви пред репортери в сряда високопоставен представител на отбраната на САЩ, позовавайки се на оценките на НАТО, но отказа да предостави алтернативна цифра. През последните дни някои американски служители изчислиха, че са убити до 7 хил. руски войници.

Очаква се в четвъртък следобед, когато лидерите на алианса ще се срещнат в Брюксел, представителите на НАТО да засилят още повече натиска върху Русия. „Решени сме да направим всичко възможно, за да подкрепим Украйна“, заяви в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Очаквам, че съюзниците ще се съгласят да предоставят допълнителна подкрепа, включително помощ за киберсигурност, както и оборудване, което да помогне на Украйна да се защити от химически, биологични и радиологични и ядрени заплахи“.

Украинският президент Володимир Зеленски залага на това, че срещата на върха на НАТО, която ще бъде последвана от среща на Г-7, а след това и на лидерите на Европейския съюз, ще донесе помощ за страната му и санкции за Русия. „Три важни срещи на върха тази седмица: на Г-7, НАТО и ЕС. Нови пакети от санкции, нова помощ", заяви Зеленски през нощта. Предвидено е той да се присъедини към всяка от срещите виртуално.

В нощното си обръщение Зеленски призова хората по света да отбележат в четвъртък, 24 март, един месец от нахлуването на Русия, като изразят подкрепата си за Украйна.

„Излезте на площадите, на улиците си. Направете така, че да ви видят и чуят. Кажете, че хората имат значение. Свободата има значение. Мирът е важен. Украйна има значение", каза Зеленски. Той говори на украински, английски и руски език.

Държавният секретар Антъни Блинкен цитира доклади за безразборни нападения срещу украински цивилни граждани, за да заключи, че руските сили са извършили военни престъпления. Този ход ще официализира разследванията за предполагаемите зверства.

В понеделник Москва привика посланика на САЩ Джон Съливан, за да му връчи протестна нота във връзка с неотдавнашния коментар на Байдън, в който той нарече руския президент Владимир Путин „военнопрестъпник".

В сряда Русия заяви, че експулсира още американски дипломати в отговор на действията на САЩ за отстраняване на руски служители, назначени в ООН в Ню Йорк по-рано тази година.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви пред репортери на борда на Air Force One на път за Брюксел, че Байдън очаква да проведе и дискусии с европейските си колеги за разработване на пътна карта за европейската енергийна сигурност, за да се намали зависимостта от руския газ. Съливан предположи, че обявяването ще се състои заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в петък сутринта.

Зеленски пък планира да проведе разговори с китайския лидер Си Дзинпин, заяви говорителят на президента на Украйна Андрий Ермак. „Киев се надява, че Пекин ще изиграе по-значима роля в прекратяването на тази война", написа той в Twitter.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин заяви, че Пекин поддържа комуникация със съответните страни относно ситуацията в Украйна. „Китай ще продължи да играе конструктивна роля в насърчаването на облекчаването на ситуацията в Украйна", заяви Ван в сряда.

Столтенберг критикува Китай, че не е осъдил нападението на Москва срещу съседката си и че е помогнал за разпространението на някои от посланията на Кремъл около конфликта. Той заяви, че служителите на НАТО се опасяват, че Китай може да окаже материална подкрепа на Русия във войната, и призова Пекин да помогне за постигането на мирен край на сраженията.

Посолството на Китай в Брюксел не отговори на молбата за коментар на WSJ.

Междувременно се очаква Обединеното кралство да обяви в четвъртък, че ще предостави 6000 нови отбранителни ракети и 25 млн. паунда за въоръжените сили на Украйна, съобщиха от кабинета на министър-председателя.

Разговорите между руската и украинската страна се провеждат почти ежедневно, без да има признаци за напредък. Зеленски заяви, че разговорите са „много трудни. Понякога са скандални. Но стъпка по стъпка се придвижваме напред".

В сряда руският външен министър Сергей Лавров заяви, че преговорите с Киев са трудни, като обвини украинската страна, че променя преговорната си позиция. Москва не се противопоставя на западното посредничество в преговорите с Украйна, но Русия има ясни червени линии, заяви Лавров, цитиран от държавната информационна служба ТАСС. Двете страни ще се срещнат отново в четвъртък, съобщи ТАСС.

Лавров обвини Запада, че се стреми да задържи Русия във военните действия възможно най-дълго, като продължава да вкарва оръжия в Украйна. САЩ и други страни изпратиха оръжия и хуманитарна помощ на Украйна, за да помогнат на Киев да отблъсне руското нападение, което позволи на защитниците да нанесат тежки поражения на нахлуващите военни.

Москва не е публикувала актуализирани данни за жертвите, откакто на 2 март призна смъртта на 498 военнослужещи в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в сряда, че руското министерство на отбраната ще предостави допълнителна информация за руските загуби, „когато сметне за необходимо... Операцията се развива и се провежда стриктно в съответствие с плановете и задачите“.

В сряда генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че има признаци на напредък на дипломатическия фронт. „Има достатъчно на масата, за да се прекратят военните действия - сега... и да се водят сериозни преговори - сега". Той нарече войната непечеливша и добави: „Рано или късно тя ще трябва да се премести от бойното поле на масата за мир“.

Зеленски заяви, че иска западни гаранции за сигурност като част от всяко споразумение с Москва. Русия, която настоява Украйна да остане неутрална, се противопоставя на всякакво участие на НАТО в Украйна. Песков заяви, че въвеждането на миротворци на НАТО в Украйна „би било много безразсъдно и изключително опасно решение".

След като напусне Брюксел в петък, Байдън се отправя към Полша, отчасти за да обсъди ситуацията с бежанците там, където повече от два милиона души са преминали границата от Украйна през последния месец, за да избягат от сраженията. Полша е най-голямата засега цел на бежанците, бягащи от Украйна, като е приела повече от 2,1 милиона души, предимно жени и деца, съобщи ООН.

Пътуването на президента на САЩ се случва в момент, в който хуманитарната ситуация в някои от обсадените украински градове се влошава. Особено опустошен е южният пристанищен град Мариупол, където руските и украинските сили водят война улица по улица в центъра на града, а въздушните удари на Москва разрушават цели квартали в стремежа ѝ да превземе първия си голям градски център, откакто започна нападението си преди месец.

Сега стотици хора от Мариупол пристигат ежедневно в Запорожие, на около 150 мили северозападно. Те бягат с коли, по които личат белезите на конфликта и пристигат с разбити предни стъкла и със следи от осколки.

Останалите, около 100 хил. души, са подложени на постоянен обстрел, „в пълна блокада", без храна, вода и лекарства, каза Зеленски и добави, че насилието пречи на хуманитарните усилия. По думите му малко над 7 хил. души са успели да напуснат града във вторник, като това е част от над 10 млн. души, които според ООН са били изтласкани от бойните действия, а над 3,6 млн. са пресекли границата със съседните държави, докато останалите са вътрешно разселени.

Сраженията около Мариупол се водят още от първите дни на руското нападение, но през последните две седмици с приближаването на битката в града се наблюдаваха засилени атаки.

„Вече повече от две седмици Мариупол е обкръжен от руската армия и непрестанно е бомбардиран, обстрелван и атакуван. За какво? Дори Мариупол да падне, Украйна не може да бъде превзета град по град, улица по улица, къща по къща", заяви ръководителят на ООН.

Голяма част от населението на Мариупол остава в капан в града, подложено на засилен обстрел, заяви кметът на града Вадим Бойченко. „Ако преди са летели само два самолета, сега са пет", каза той. „Ако преди се приближаваше само един кораб, сега се приближават четири. Освен това има улични боеве, включително с танкове, като в лош спомен от Втората световна война".

Много жители бягат от града пеша, казва Бойченко, само за да бъдат блокирани в град Манхуш и отдалечените села по пътя към Бердянск от въоръжени мъже от самопровъзгласилата се Донецка народна република, част от Украйна, окупирана от Русия от 2014 г.

Руското министерство на отбраната съобщи в сряда, че е унищожило голям украински оръжеен арсенал, включително оборудване, получено от западни държави, близо до Ровно в Северозападна Украйна. Руските военни са нанесли удар по арсенала с прецизни оръжия с морско базиране, съобщи министерството.

Руските сили са преустановили опитите си да се придвижват към Киев и вместо това са започнали да се укрепват в покрайнините на града, заяви пред репортери в сряда високопоставен представител на отбраната на САЩ.

Руснаците „основно се окопават. Те изграждат отбранителни позиции" на поне 9 мили извън центъра на града, каза служителят. „Не става дума за това, че не напредват. Всъщност те не се опитват да напредват в момента“.

Украинските сили са отблъснали руските сили на около 34 мили северно и източно от Киев, каза висшият служител на отбраната на САЩ. Руснаците обаче са започнали по-агресивни операции в Източна Украйна, особено около Луганск, каза служителят.

Украинските военни заявиха, че се борят да задържат руските атаки на редица места, включително Мариупол. През нощта Киев е бил подложен на допълнителен обстрел, съобщиха местни служители там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Брех, вий да не да пиете и ядете със Зеленски,че си толкова добре запознат какво му е било ясно?Пък ти си вервай че ще е с тежки последици за Украйна, руснаците,понеже имат акъл колкото колорадски бръмбар, ги направиха зорлем герои, и след войната смятай,че Украйна ще получи огромни помощи и преференции в отношенията си с богатите западни страни...Големият прецакан от целият масраф ще е Матушката, според мен десетилетия няма да и стигнат да се върне на нивото от януари 2022 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ми не знам кво трябва да си представя, но знам, че преди Крим Украйна беше с най-благоприятните към Русия нагласи в целия свят, с над 85% положително отношение на населението и към Русия..Та не знам кой е виновен за русофобските настрроения в Украйна,мен по ми изглежда като да са причинени от ***.илската политика на Малкият Великан, отколкото от въображаемият преврат в главите ви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
като му четеш небивалиците които пише, дали според теб изобщо мисли това момче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 2 години
Мислил ли си дали финладците не съжаляват за това ,че Сталин не успя да ги завладеее ? Аз да ти кажа - кат гледам стандарта на живот във Финландия и Русия силно се съмнявам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Евлоги на Зеленски още на вторият ден му беше ясно че ще загуби войната и искаше да преговаря за да спаси целостта на Украйна и живота на населението. Последва изказване от НАТО че не може да има преговори сега войната като приключи някой ден ще е с много по тежки последици за Украйна и в териотрия и в жива сила ето това ще е приносът на запада и те много добре го знаят и го правят целенасочено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Ами представи си, че запада не беше направил преврат, не беше отглеждал масовата русофобия и не беше обещавал встъпление в нато. Щеше ли да се случат тези събития сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Значи западът бил виновен за продължаването на войната , щото давал оръжие на Украйна.Демек ко не им давах,досега да сме ги опраскали и всичко щеше да е наред..Как да не го щипнеш по бузките Лавров..Не са те виновни, че не спрат боевете и не се изтеглят, ами западът, щото помагал на една далеч по -слаба страна да се брани..Ей тва е изкривеното огледало на руската логика, което повтарят като папагали и тукашните копейници..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Oбичам България
преди 2 години
:-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още