IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент настоява за пълно ембарго на руски енергоизточници

Европейските депупати призовават за международна изолация на Русия и увеличаване на оръжейните доставки за Украйна

15:47 | 07.04.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С резолюция, одобрена с голямо мнозинство, европейските депутати призоваха за пълна забрана за внос на руски енергийни продукти - природен газ, въглища, петрол и ядрено гориво, съобщават от Европейския парламент.

Това ембарго обаче трябва да бъде придружено и от стратегия за гарантиране на енергийните доставки, както и за "отмяна стъпка по стъпка", ако Русия започне мерки за възстановяване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, посочват още от институцията.

В резолюцията, одобрена с 513 гласа "за", 22 "против" и 19 въздържали се, е предвидено още засилване на международната изолация на Русия. Членството на страната в Съвета на ООН по правата на човека, Интерпол, Световната търговска организация (СТО), ЮНЕСКО, Г-20 и други международно институции трябва да бъде замразено, призовават още европейските депутати.

ЕП очаква всички руски банки да бъдат извадени от системата SWIFT, за да бъдат ефективно приложени санкциите на Запада, както и да бъде забранен достъпът на руски плавателни съдове до европейските пристанища. Европейските депутати настояват още и за забраната на товарния автомобилен превоз от и до територията на Русия и Беларус, както и изземване на активи на "руски длъжностни лица или олигарси, свързани с режима на Путин, техните посредници и подставени лица, както и на лицата в Беларус, свързани с режима на Лукашенко".

Част от тези искания са включени в пети пакет санкции, който се дискутира в Брюксел на ниво посланици на държавите от общността. В него обаче не е включен отказът от руски газ и петрол, а само от руски въглища. Все още няма информация дали действително забраната за въглищата ще бъде одобрена в действителност, макар че много страни от ЕС имат готовност да спрат вноса им.

Евродепутатите призовават държавите членки да прекратят и сътрудничеството с руски дружества по съществуващи и нови ядрени проекти, включително във Финландия, Унгария и България, при които руските експерти могат да бъдат заменени със западни, и постепенно да преустановят използването на услугите на "Росатом".

В своята резолюция Европейския парламент настоява за увеличаване на оръжейните доставки за Украйна и на помощта, отпускана и индивидуално, и чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 2 години
Наясно ли си колко % от БВП биха били разходите за отбрана на България ако не е член на НАТО ? Само за сведение - до скоро бяха около 1 % . Айде сега нали си в икономически сайт сметни БВП-то за 17 години и го умножи по разликата и белким ти светне защо Бг е добре да е член на НАТО . По време на соца като член на Вършавския договор разходите през 60-те разходите достигат до 12 % от БВП , после спада до към 6 % - това само за сведение зада не дрънкаш празни приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Това трябва да е приоритет, но не може да стане така изведнъж.Важно е обаче да се започне да се работи енергично в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пyттю може да си дрънка колкото си иска, вече всички знаят, че е един обикновен ЛЪЖЕЦ. "Ние няма да нападаме Украйна", "не стреляме по жилищни райони" и тн. Кво бил питал - да ходи да пита при руския кораб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Нека се въведат такива санкции, но от ЕП да си намалят заплатите с 95% и разликата да отива в помощ на пострадали хора от войната.А самите евродупетати да отидат доброволци. *** паплaч са тези - на чужд гръб и сто тояги са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
многодобре
преди 2 години
Владимир Путин задава много важни въпроси ,но ще има ли някой от запада който да му отговори:1. Има ли санкции срещу Израел за убийството и унищожаването на невинни палестински жени и деца? 2. Има ли санкции срещу Америка за убийството на невинни жени и деца в Ирак , Сирия ,Афганистан ,Куба ,Виетнам и дори кражба на техните диаманти и злато? 3. Имаше ли санкции срещу САЩ и Франция за убийството на Муамар Кадаф и унищожаването на Либия? 4. Наказван ли е някога американски или натовски войник за изнасилване и измъчване на невинни жени и деца от всички споменати страни? 5. Има ли санкции срещу Франция за причиняване на кризи и вълнения в няколко африкански държави? Това са много военни престъпления ,за които Америка и НАТО трябва да бъдат наказани. Може би е време да разберем ,че НАТО ,САЩ и всичките им съюзници са най-опасните злини на нашето време ,така че трябва да променим баланса на силите в света и да се уверим ,че всички имат равни права и да спрем подтисниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
valentino29
преди 2 години
Суицид,май!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още