IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Гърция може да участва в проекта за нова ядрена мощност в България?

България има два закупени руски ядрени реактора, но под въпрос е дали ще може да ги използва на фона на войната в Украйна

10:45 | 13.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В края на февруари вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира, че Гърция има интерес да участва в проект за нова ядрена мощност у нас. Двете страни се готвят да подпишат 20-годишно споразумение и при това положение бъдещата ядрена централа, или нов ядрен блок, може се осъществи "изключително бързо", защото дългосрочен купувач ще намали икономическите рискове за проекта. 

Изграждането на нова ядрена мощност, колкото и бързо да става това, обаче ще отнеме между 6 и 8 години, а цената в този момент е трудно да бъде определена. България има два закупени ядрени реактори, но не може да ги използва без участието на руски експерти, а заради войната в Украйна не е съвсем ясно дали това може да стане.

Разговорите за участието на Гърция в ядрен проект у нас са още в много начална фаза, посочват източници на Euractiv.

Изданието коментира още, че споразумението между България и Гърция за развитието на отношенията в ядрената област трябва да бъде много внимателно подготвено, защото според Виенската конвенция няма споделена отговорност за ядрени щети. Затова и първо трябва да бъде изяснено как Атина ще се включи в проекта - като акционер или като купувач.

Представители на гръцките министерства на околната среда и на енергетиката коментират, че ще бъде развивано дългосрочно сътрудничество по принципа на реципрочност. Колкото до участие в ядрен проект, възможностите са различни, включително и държавата да бъде посредник за индустрията при покупката на електроенергия.

Според Euractiv в момента България изчаква анализ на експерти, на базата на който да бъде взето решението за строеж на нова ядрена мощност.

Досега са правени няколко анализа за нова ядрена мощност у нас. Един от тях е на британската банка HSBC още през 2012 година. Тогава изчисленията на експертите сочеха, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще коства 10,3 млрд. евро.

Според коментари на Westinghouse, която беше подписала предварително споразумение за изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", това би коствало под 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Цената на електроенергията от седми блок в съществуващата ни централа ще бъде около 75 евро за мегаватчас, но тази прогноза беше направена още през 2015 година. В крайна сметка и София не продължи сътрудничеството с американската компания за нова ядрена мощност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Тези 6-8 години,където ми ги пишете срок за построяване, са възможни само в главите на Кирчо и Кокорчо.Практиката показва съвсем друго-около 10-15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
forexar
преди 2 години
Какви нови реактори? Стига вече с темата да сме ядрена сила в енергетиката! Видяхте ли новините за ядрените централи и войната? Защо да обсъждаме създаването на заробващи "слаби места"? Защо да стройм скъпи "бомби със закъснител"? Защо да концентрираме риска на едно място? Аман - За 10 години света увеличи слънчевите зелени системи 25 пъти! А ние искаме мръсни бомби за поколенията - няма чистене на замърсяването в Чернобил, Няма и във Фокушима, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още