IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта

Три сценария за продоволствената криза в България при продължителна война, очерта доц. Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания на БАН

22:03 | 14.04.22 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Цените на храните ще се увеличат плавно с повече от 50% до 1 октомври, когато започва новата стопанска година. Това е оптимистичният сценарий за България при положение, че успеем да извлечем „дивиденти“ от кризата и се разминем с минимални щети за производители и потребители. Тази прогноза направи доц. Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания на БАН на IV годишен форум: Отговорни производители, организиран от списание „Мениджър“.

Ученият съобщи, че песимистичен вариант е ако войната продължи по-дълго, а санкциите – най-малко до края на тази година. „Тогава ни очаква поне 2-3 години нарастване на цените на храните между три и четири пъти, което ще е с над 200%, смята ученият. Реалистичният сценарий, според доц. Боюклиев е, ако войната приключи до края на пролетта, и тогава нарастването на цените ще е средно със 100% до 1 октомври 2022 г.

Той допусна, че до 2025 г.  може да се стигне до глобална продоволствена криза. Причината за това е, че цените на храните в търговската мрежа ще се увеличат в пъти, като не е изключено и преструктуриране на консумацията на хранителните продукти.

„Три пъти по-високи са цените на храните в сравнение с преди година. Два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три път слънчогледовото семе, три пъти горивата и енергията. При това положение до новата реколта при най-оптимистичния сценарий храните ще продължават да поскъпват, предвижда ученият, на база собствено проучване на цените на трите най-големи стокови борси и тържища в България.

Той се позова и на текущия секторен анализ на продоволствената сфера в страната за последната година, който обхваща: факторите, от които зависи цената на храните в търговската мрежа, структурата на нашите земеделски стопанства, себестойността на зърнените култури, производството на хляб, сурово мляко, и месо. 

Пазарните изследвания на доц. Боюклиев показват, че към 1 март цената на зърното на регионалните борси е между два и три пъти по-висока спрямо същия период на миналата година. Конкретно, цената на пшеницата се е повишила с 230%, на слънчогледа и на царевицата с 300%, а на ечемика - с 220%.

„Три пъти по-скъпи вече са и газът, бензинът, дизелът и електроенергията. Независимо от това цените на храните в магазините не са увеличени с тези темпове, защото продуктите са произведени със суровини и материали с по-ниски цени от старата реколта“, анализира ситуацията доц. Боюклиев. Според него инфлацията в страната на годишна база е около 10%, но при храните към 15 март тя е вече над 20%.

Като изход от възможната продоволствена криза икономистът предлага държавната политика да бъде насочена към подпомагане на земеделските производители чрез осигуряване на горива за сеитба, субсидиране на торове и други суровини и консумативи, прибиране на реколтата на специални цени или фючърсното ѝ изкупуване за попълване на държавния резерв.

„Административния натиск над пазара на дребно би имал само отрицателен икономически ефект, време е да се стимулират късите търговски вериги“, съветва доц. Боюклиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Френската революция е започнала при 62% увеличение на разходите за живот. Има време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 2 години
Държавната власт прилага създаващ щети метод за емитиране на пари. Неправилното поведение е водещата причина за щети. Държавната грешка сътворява инфлация. Колко е сегашната инфлация? През последните по-малко от четиридесет години в Република България възникна над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цени на много стоки. Водещата причина за тези процеси се запазва. Който осъзнава причината за предишното голямо увеличение на цени - реално знае и водещата причина за сегашното увеличение на цени. Днес мнозина пренебрегват истината за над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цени на някои стоки, а са активни с неправилни коментари за причини за сегашното увеличение на цени. Прекратяването на сегашната инфлация е изяснен за решаване национален проблем. Защо с реално спокойствие мнозина приемат запазването на водещата причина за предишната голяма инфлация, а следят с безпокойство сегашната инфлация? Водещата причина за сегашната инфлация се премахва с прекратяване на държавната финансова грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още