IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Ковачевски: Стратегическото партньорство със САЩ не е заместител на ЕС

ЕС трябва най-после да се осмели да изпълни обещанието си и час по-скоро да определи дата за първата междуправителствена конференция

17:45 | 08.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Обявеното стратегическо партньорство между Република Северна Македония (РСМ) и САЩ не е заместител на членството в Европейския съюз (ЕС), заяви северономакедонският премиер Димитър Ковачевски.

„Ние сме част от Европа, имаме сътрудничество с ЕС по отношение на финансирането на редица проекти, които се изпълняват по програмата IPA. По време на най-голямата криза получихме макрофинансова помощ от ЕС“, заяви Ковачевски и обяви, че следващата седмица заминава за Брюксел за среща с държави от региона, съобщава БТА. 

„Ако се намери решение на спора с България, което ще се основава на европейските ценности и принципи, решение приемливо и за двете страни, можем да кажем, че имаме успешни преговори, ако това решение все още не е постигнато, това означава, че преговорите ще продължат“, каза Ковачевски. Той отново отказа да се ангажира с дата, но подчерта, че разширяването на ЕС в региона в момента е „не само политически и икономически въпрос, но и геостратегически, заради войната в Украйна и интереса на трети страни към страните от Западните Балкани” .

По думите на Ковачевски ЕС трябва най-после да се осмели да изпълни обещанието си и своята част от задължението и час по-скоро да определи дата за първата междуправителствена конференция, която да постави началото на преговорите.

Той подчерта, че са в синхрон с външния министър Буяр Османи, който вчера каза, че ще изчакат до лятото и ако България не свали ветото, ще се обърнат към вътрешните си реформи.

„Разбира се, има спор с България, но ние ще работим, както досега за хармонизиране на законодателството, за задълбочаване на сътрудничеството ни с всички страни членки на ЕС, но и за повишаване на нашето стратегическо партньорство със САЩ”, каза Ковачевски.

Стратегическият диалог със САЩ започва през юни в няколко области - външна политика, икономика, инвестиции, образование, отбрана, като следващата седмица ще бъде определен екип от министри и експерти, които ще бъдат във Вашингтон и ще имат срещи там на съответното ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
Водещият на Fox News призова Байдън да бъде отстранен от власт заради заплахата от ядрена война .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
парата иде от европата ... щатовете само взимат , не дават нищо ... тоя е на път да открие огъня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още