IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шансовете да постигнем климатичните цели намаляват

През следващите пет години Арктика ще продължи да се затопля три пъти по-бързо от останалата част на планетата, предупреждават учени

08:41 | 11.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Шансовете светът да постигне повишение на температурите с 1,5°С до 2026 година вече са 48%, предупреждават климатолози, цитирани от AP. Преди година тази вероятност се изчисляваше на 40%, а преди десетилетие - само на 10%, сочат анализите.

Екипът от учени, ръководени от Климатичната служба на Великобритания, предупреждава, че има 93% вероятност следващите пет години да бъдат най-горещите в историята на човечеството.

Според учени от НАСА тези данни са "малко по-горещи" от тези, с които боравят те и в Националната агенция по окаенски и атмосферни изследвания. Това, че в следващите няколко години светът може да достигне повишение на температурата с 1,5°С, не означава, че това ще бъде дългосрочно затопляне, коментира климатологът Гевин Шмидт.

В доклада на Климатичната служба на Великобритания е отчетено отслабването на "Ел Ниньо", топлите течения в Тихия океан, и за втора поредна година засилване на противоположното явление "Ла Ниня". Но то не може да неутрализира ефекта от човешката дейност - горенето на изкопаемите горива. Прогнозата е, че студените течения могат да изчезнат в края на тази година или през 2023 година.

През следващите пет години Арктика ще продължи да се затопля през зимата с три пъти по-бързи темпове, отколкото останалата част от планетата, предупреждават още учените. Климатичните промени означават по-чести суши в Югозападна Европа, придружени с повече валежи в Северна Европа, както и в части от Африка, Североизточна Бразилия и Австралия.

Според разчетите на климатолозите Земята може да избегне негативните ефекти от глобалното затопляне, ако до края на това столетие не допусне повишаване на температурите с повече от 1,5°С спрямо прединдустриалните нива (към края на 19 век).

Повечето развити държави си поставиха за цел въглеродна неутралност до 2050 година, за да бъде постигнато намаление на парниковите газове, сочени за един от основните фактори за повишаването на температурите в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Пак ти казвам, не съм съгласен да ми лaпaш кaвaлa, не се хаби да ходиш навсякъде след мен и да се опитваш да ми привлечеш вниманието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
ти принципно живееш като скот! и не се притеснявай, щом са те принудили да целуваш кремълски ***, другото ще ти е лесно за преглъщане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
analog
преди 1 година
Прави са климатолозите да се тревожат. Ако продължава така ще изпуснат грантовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Ако не спрем скапаните климатични измишльотини, скоро ще ги използват да ни съсипят с тях. Ще ни принудят да живеем като скотове и да се храним с всякаква неописуема отврат, за да постигнем някакви съчинени цели по безсмислени критерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още