IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е за балансиране на портфолиото

Необходимо е проницателно накланяне към сектори, които се справят добре с инфлацията

10:58 | 16.05.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Забавно е колко често ми идват на ум стари текстове на песни, когато мисля за инвестиционните пазари. В момента съм на съвета на покойния Кени Роджърс: „Трябва да знаете кога да ги задържите, да знаете кога да ги „сгънете“, да знаете кога да си тръгнете и да знаете кога да бягате“, пише за Financial Times Саймън Едълстен, съмениджър на Artemis Global Select Fund и Mid Wynd International Investment Trust.

Въпреки че си спомням текста на песента му „Комарджията“, инвестирането не е хазарт. Времевият хоризонт на инвеститора в акции се измерва в години, а на комарджията - в метри. Да, инвестициите включват риск, но умните инвеститори се фокусират върху смекчаването му. Това неизбежно означава продажба на акции в даден момент - нещо, което вероятно не се обсъжда достатъчно. Сигурен съм, че много инвеститори, които преглеждат портфейлите си днес, се питат дали е време да задържат или да намалят инвестициите си. 

Данните за рекордната от 30 години инфлация в Обединеното кралство само подчертават това, което виждаме в месечните си сметки. Централните банки повишават лихвите, за да укротят инфлацията, но колко много и колко бързо? Очакваното икономическо възстановяване след ковид изглежда твърде крехко, за да се справи с рязкото покачване на лихвите.

Нахлуването на Русия в Украйна притисна цените на суровините. Има я и борбата на Пекин с коронавируса. БВП на Китай, на ниво от 14 трилиона долара, е в подобен мащаб с този на цялата еврозона. Бавният растеж там може да предизвика глобални вълни.

Инвеститорите виждат ефекта от всичко това. Пазарите на акции също пострадаха от началото на годината, а валутните движения добавиха към сътресенията. Американският индекс S&P 500 спадна с над 15% в доларово изражение, но доларът поскъпна спрямо паунда, което прави загубата на индекса 7,5% за инвеститорите от Обединеното кралство. Японският пазар се понижи с 8,6%, но слабата йена прави тази загуба 11,6% в лири. За сравнение британският FTSE 100 е отстъпил само с 2,7%, подпомогнат от доминиращите индекса петролни и добивни акции.

Повечето активни мениджъри оценяват акциите според текущата стойност на бъдещите им парични потоци. През последните години това означаваше, че бързо растящите технологични акции се оценяваха с високи съотношения спрямо печалбата, тъй като инвеститорите ценяха тлъстите печалби, обещавани им един ден. Инфлацията означава, че инвеститорите са станали по-загрижени за днешния ден. Те разглеждат числата по-критично, по-малко прощавайки управленските грешки. Разочароващи резултати от компании като PayPal, Shopify и Netflix доведоха до спад на акциите им наполовина от началото на годината.

Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
За комодитис отдавна е късно за вход, по-скоро е време за изход, но съдейки по спада на технологичните - сега е момента. Имоти - не е сега времето. Метали - също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
екзактно! А в коментар номер едно може да видиш и пример на един ревящ холдър на гъъзпром, дето може да си завре акциите там къде фотоволтаик НЕ работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, предупреждавал бил, тоя дето се наби и рекламираше руски акцийки, дето сега нито може да продаде, нито вече са актив за който и да било без opкски падпорт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Bingomatic2
преди 1 година
Трябва да знаете кога да ги задържите, да знаете кога да ги сгънете, да знаете кога да си тръгнете и да знаете кога да бягате,Оригиналът е:You got to know when to hold 'emKnow when to fold 'emKnow when to walk awayAnd know when to run Песента се казва "The Gambler". Очевидно става дума за покер. В покера "fold" изобщо не означава "сгъвам".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
DDM
преди 1 година
Холдърите на шеъри ще са на печалба, чак когато продадат на печалба Пълна е мрежата с ревящи холдъри, които не са продали овреме и други, дето ги е срам да си кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 година
болиги оная работа за твоите куци и несбъдващи се прогнози, шерхолдърите на Тесла ги боли най силно, мазен... а твоите акции в гъъзпром как са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
От ного време предупреждавам, че тия дето се набиха в куци високотехнологични компании ного ще ги боли, е: сега ги боли - ного.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още