IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна изправя руски войници на съд за военни престъпления*

Главният прокурор заявява, че службата ѝ е идентифицирала около 40 руски военни, които са заподозрени в извършването на военни престъпления

07:25 | 12.05.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/MIKHAIL PALINCHAK</p>

Снимка:  EPA/MIKHAIL PALINCHAK

*В материала присъстват снимки, които може да са смущаващи за някои читатели

Руски войник, намиращ се в украински арест, ще бъде първият, който ще бъде изправен пред съда по обвинения във военни престъпления, заяви в сряда главният прокурор на Украйна, след като разследването твърди, че той е стрелял смъртоносно по невъоръжен 62-годишен мъж близо до дома му в Североизточна Украйна.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова съобщи, че службата ѝ е внесла обвинителен акт по обвинение в нарушаване на законите на войната срещу 21-годишния командир на танково подразделение, идентифициран като Вадим Шишимарин. Той може да бъде осъден на доживотен затвор.

Шишимарин е обвинен, че в първите дни на войната е произвел няколко изстрела от автомат "Калашников" в главата на мъж, който е починал на място на няколко десетки метра от дома си в град Чупахивка в Сумска област на Украйна, каза Венедиктова.

Украинските следователи започнаха да събират доказателства за предполагаеми жестокости, извършени от руските войски срещу цивилни граждани по време на продължаващата близо 11 седмици война, и заявиха, че ще водят дела за военни престъпления в националните съдилища.

Москва отрича да е извършвала военни престъпления или да е целяла действия срещу цивилни. Тя не коментира обвиненията, обявени в сряда.

Главният прокурор не каза как е бил задържан Шишимарин и не предостави подробности за доказателствата срещу него.

На 6 май г-жа Венедиктова заяви пред The Wall Street Journal, че нейната служба е идентифицирала около 40 членове на руската армия, които прокурорите подозират във военни престъпления, като около 17 от тях са от региона около Киев. Няколко от войниците са задържани в Украйна, каза тя.

Миналия месец украинските власти повдигнаха наказателни обвинения срещу 10 руски войници, обвинени в вземане на цивилни заложници и лошо отношение към тях в киевското предградие Буча. Това беше първият подобен ход от страна на прокурорите, разследващи евентуални военни престъпления от страна на силите на Москва. Украйна планира да се произнесе по тези дела в собствените си съдилища, преди да издаде международни наказателни заповеди за арест.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия във военни престъпления, след като според украински официални лица Русия е взела решение да атакува цивилно население, тъй като военната ѝ офанзива е срещнала твърда украинска съпротива.

Правителството на САЩ също обвини руските сили в Украйна в извършването на военни престъпления - действие, което ще официализира продължаващите разследвания на предполагаемите зверства.

Събитията в сряда се случиха в момент, когато британският министър-председател Борис Джонсън подписа споразумение за сигурност с Швеция и Финландия, в което се ангажира да подкрепи техните армии, ако бъдат нападнати. Пактовете предвиждат повече обмен на разузнавателна информация, съвместно военно обучение и засилване на сигурността. В изявлението на министър-председателя не се споменава Русия. Финландия и Швеция заявиха, че след нахлуването на Русия обмислят присъединяването си към НАТО и ще вземат решение през следващите седмици.

Междувременно украински официални лица обвиниха руските войски в Украйна, че изпращат в Крим украински зърнени храни и продукти, които са от решаващо значение за украинската икономика, добавяйки ги към списъка с оплаквания срещу окупационните сили в момент, в който местните проруски официални лица призоваха за присъединяване към Русия.

Военната администрация на Запорожка област заяви, че колона от руски камиони, натоварени с украинско зърно, е напуснала окупирания град Енергодар във вторник с руски военен ескорт. Тя заяви, че те са се отправили към Кримския полуостров, който Москва анексира от Украйна през 2014 г. Администрацията съобщи също, че са извозени зеленчуци и слънчогледови семена.

Украйна и по-голямата част от международната общност разглеждат Крим като окупирана украинска територия. Украйна осигурява около 10% от световния износ на пшеница, 14% от износа на царевица и около половината от световното слънчогледово олио, казва Министерството на земеделието на САЩ.

След инвазията на Русия на 24 февруари министерството намали прогнозата си за световната търговия с пшеница за настоящия сезон с повече от 6 млн. тона, или 3%, тъй като очакванията за по-нисък руски и украински износ надхвърлят очакваното увеличение в други страни.

Кремъл и руското министерство на отбраната не са отговорили на молбите за коментар на WSJ.

Властите в окупирания от Русия южноукраински регион Херсон, който е от стратегическо значение заради излаза си на Черно море, планират да подадат молба до Москва да бъдат официално приети като част от Русия, заяви в сряда официален представител на Кремъл.

„До края на годината ще има искане за въвеждане на Херсонска област като пълноправен субект на Руската федерация", заяви Кирил Стремусов, заместник-ръководител на военно-гражданската администрация на областта, по време на пресконференция, в коментар, предаден от руската държавна информационна служба ТАСС.

Изказването е направено месеци, след като Москва призна така наречените Донецка и Луганска република. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че жителите на Херсонска област ще трябва сами да решат съдбата си.

„Такива съдбоносни решения трябва да носят абсолютно ясна правна основа, юридическа обосновка и да бъдат абсолютно легитимни, какъвто беше случаят с Крим", каза Песков.

В отговор Михайло Подоляк, съветник на Зеленски, заяви, че единствената молба, която проруските служители в Херсонска област трябва да подготвят, е „за помилване след присъда на съда".

„Окупаторите могат да поискат да се присъединят дори към Марс или Юпитер. Украинската армия ще освободи Херсон, независимо от това какви игри на думи измислят окупаторите", каза той в публикация в Twitter в сряда.

Украйна твърди, че не само жизненоважната продукция е насилствено преместена в Русия, но и хиляди хора, живеещи в контролираните от Русия сепаратистки области в Източна Украйна и други места, окупирани от руските сили. Ръководителят на украинската Донецка област, над която Русия се стреми да установи пълен контрол, заяви, че само от Мариупол в Русия са били отведени 30 000 души.

Русия отрича да е принуждавала украинците да напускат домовете си и късно във вторник заяви, че през последните 24 часа от Украйна на нейна територия са били евакуирани 8800 души, включително над 1000 деца. Тя заяви, че повече от 1,2 млн. души са били евакуирани в Русия от началото на инвазията на Москва в Украйна.

Междувременно Националният институт за икономически и социални изследвания на Обединеното кралство заяви, че в края на 2022 г. световното икономическо производство ще бъде с около 1,5 трилиона долара по-ниско, отколкото би било, ако Русия не беше нахлула в Украйна, което представлява загуба от около 1% от световния брутен вътрешен продукт.

В първия си доклад за глобалните икономически перспективи от началото на войната институтът заяви, че глобалната активност ще бъде намалена от по-високите цени на енергията и храните в резултат на конфликта, както и от удари по доверието на домакинствата и бизнеса.

Водещият независим орган за икономически изследвания в Обединеното кралство заяви, че сега очаква световната икономика да нарасне с 3,3% през тази година, след като през януари прогнозираше растеж от 4,2%. За следващата година прогнозата е за растеж от 3,2 %, което е спад спрямо 3,5 % през януари.

Докато Европа се надпреварва да прекрати зависимостта си от руските изкопаеми горива, компанията, която управлява украинската тръбопроводна мрежа, спря в сряда подаването на газ за Европа през основен вход между Луганската област на Донбас и Русия. Тя обвини за това намесата на руските войски.

На граничния пункт се пада една трета от износа на руски газ през Украйна за Европа и той захранва 3% от общото потребление на газ в Европейския съюз. Засега през Украйна тече достатъчно газ, за да могат компаниите в Европа да внасят горивото, което по договор трябва да купуват от руския държавен гигант ПАО „Газпром", твърдят анализатори.

„Русия винаги е изпълнявала надеждно и възнамерява да изпълнява договорните си задължения", заяви говорителят на Кремъл Песков. „Вече чухме изявленията на „Газпром“, че досега не са давани никакви уведомления или обяснения за форсмажорни обстоятелства".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 година
но пък *** от твоята родина са до един тук! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 1 година
Евалла, Бойче! Пак сериозен труд по статията, жертвал си сън, ама па си заслужава! Я как си събрал тука инвеститорите от сабале . . . :lol: Само юридическия анализ нещо се бави . . . :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
напил си се по стара руска традиция в 9 сутринта... ае искам и моя акаунт да разбиеш!... това ми е IP-to 23.64.103.51 започвай! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Абе те и САЩисаните избягаха след десетилетие война в Афганистан. Ама толкова си могат хората. Тяхната сила е в интригите и задкулисните игри. Някой друг да им върши мръсната работа и да плаща сметката. Не случайно 8 години влагаха пари и подготвяха Украйна за жертва в тази война. А сега я заливат с оръжие и пряко командват от Пентагона. Като не им се получи, няма да се поколебаят да включат и други жертви, като нас например. Затова са всички напъни на нашите управлявани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 6
Kiro_2
преди 1 година
Имаш Проблем ... Избиваш семейството ... И вече нямаш проблем ... Кратки указания от Шин Фейн .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 7
Kiro_2
преди 1 година
ЗАСЕГА ... ШИН ФЕЙН МИ БЯХА .... МЕНТОРИ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 7
Kiro_2
преди 1 година
иМАШ КЪСМЕТ ...нАПИЛ СЪМ СЕ.... нЯМА ДА ТИ ШОКАМ КОФАТА ...Въпреки че ме обучаваха Ирландски терористи ... Живей .. Засега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 6
Kiro_2
преди 1 година
хА ХА ... иМА ЛИ НЯКАКВА ЛОГИЧЕСКа връзкА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 1 година
Плувай, плувай не е риба :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 7
Kiro_2
преди 1 година
Общавам... Да ти объна ... МНОГО ВНИМАНИЕ ...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още