IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за спасение на TerraUSD получават студен душ от големите инвеститори

Преговорите са забуксували, след като различни водещи компании са били потърсени от различни страни, свързани с Terraform Labs, през последните дни

16:32 | 12.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Хората зад TerraUSD (UST), следения отблизо алгоритмичен стейбълкойн, който излезе от паритет с долара и донесе нови трусове на криптопазара, не успяват да спечелят доверието на инвеститорите с плана си за спасяването на монетата.

Преговорите са забуксували, след като различни водещи компании са били потърсени от различни страни, свързани с Terraform Labs, през последните дни, съобщават запознати пред Bloomberg, пожелали анонимност.

До Куон, главен изпълнителен директор на Terraform Labs, която стои зад блокчейна тера, многократно намекваше в Twitter за усилията за възстановяване на цената на стейбълкойна. На 10 май той заяви, че вече е „близо“ и насърчи последователите си да „останат силни“. Куон не е бил намерен за коментар.

От Terraform Labs пък са заявили, че не могат да коментират.

Според източници Alameda Research, Celsius, Galaxy Digital Holdings Ltd., Jane Street, Jump Crypto и Nexo са били компаниите, за които става въпрос.

От Celsius написаха в туит, че нямат ангажимент по въпроса, а от Nexo са потвърдили пред Bloomberg, че са били потърсени, но са предпочели да не участват. От Jane Street и Alameda са отказали коментар.

От Jump Crypto, чийто президент Канав Кария е член на организацията, свързана с тера, Luna Foundation Guard, също са отказали коментар. От Galaxy не са върнали отговор на запитване за коментар.

Спасителният план

Ситуацията е непостоянна и може да се промени в зависимост от пазарните условия, посочват източниците. Към 15:30 ч. българско време UST се търгува при цена от около 57 цента. Монетата луна, която е част от механизма за паритет на UST с долара, поевтинява с близо 98% за последните 24 часа, което значително затруднява усилията на Куон.

В четвъртък Terraform Labs съобщи, че предлага да „изгори“ оставащите си 371 млн. монети UST в рамките на спасителния си план. Общо настоящият план предвижда елиминирането на 1,39 млрд. токена, или 11% от снабдяването с UST. По-голямата част от тези токени са били генерирани през последните дни, за да абсорбират разпродажбите, коментират от Terraform Labs.

На потенциални инвеститори в рамките на една от предложените сделки от Luna Foundation Guard им е било предложено да купят свързания токен луна с 50% намаление спрямо спот цената. Това заяви Кумар Гуарав, основател и главен изпълнителен директор на Cashaa, пред Bloomberg в по-ранно интервю, но допълни, че компанията му няма да вземе участие.

По думите му поддръжниците на UST се надяват да наберат около 1,5 млрд. долара в подкрепа на монетата.

От Luna Foundation Guard не са отговорили на запитване за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
sirFaith
преди 1 година
Еми зад криптото седят едни безполезни ИТ изчисления и голи думи.. ако нямаше балъци спекуланти щяха да стуват точно 0 ... всеки в наше време може да си направи или ако не може - да си поръча персонална дигинална валута ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още