IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинците удържат линията в Донбас, западните тежки оръжия влизат в битката

След като Русия не успя да постигне стратегически пробив, се очертава дълга и кървава битка за Източна Украйна

07:25 | 13.05.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

 Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

От началото на конфликта в Източна Украйна през 2014 г. фронтовата линия между украинските войски и подкрепяните от Русия сили минава покрай едно село в Донбас.

Линията се премести само с няколкостотин метра, след като Русия започна тоталната си инвазия на 24 февруари, което е знак, че Москва се затрудняв да постигне дори най-скромните си военни цели в Украйна.

„Все още сме тук, държим се здраво и това само по себе си е победа", каза капитан от украинската армия, докато изчаква залп от руски ракети по минометната си позиция в Мариинка в сряда, цитиран от The Wall Street Journal.

Ракетите попадат на главния площад на селото, обгръщат го в черен дим и посипват с шрапнели останките от златокуполната църква на селото. 

Когато руският президент Владимир Путин започна войната, той я описа като „специална операция за защита на Донбас", който по това време вече не признаваше за част от Украйна.

В края на март, когато първоначалният му опит за превземане на столицата Киев се провали заради твърдата украинска съпротива, Путин преформулира настоящата цел на кампанията като „освобождаване" на всички райони на Донбас, които все още се контролират от правителството.

Повече от три седмици след началото на мащабната руска офанзива, която има за цел да обкръжи най-добрите украински сили в Донбас на 18 април, постиженията на Москва до момента са в най-добрия случай ограничени. В показанията си пред Сената тази седмица генерал-лейтенант Скот Бериър, ръководител на Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ, определи настоящия етап на войната като патова ситуация.

„Руснаците не печелят, украинците не печелят", каза той.

Според украински, западни и руски официални лица перспективите за скорошно постигане на мир са малки.

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че войната може да приключи само когато всички окупирани украински територии бъдат освободени. Освен части от Донбас, Русия е завзела по-голямата част от южните области Херсон и Запорожие и голяма част от Харковска област.

По-специално в Южна Украйна тя се опитва да въведе рублата. Назначените от Москва власти там твърдят, че тези региони ще бъдат присъединени към Русия.

Въпреки трудностите, които Русия изпитва на бойното поле, Путин не се е отказал от стремежа си да завладее цялата или по-голямата част от Украйна и разглежда кампанията за Донбас само като етап от този мащабен план, твърдят украински и американски служители. Високопоставени руски правителствени лица и руската телевизионна пропаганда продължават да призовават за елиминиране на Украйна като суверенна държава.

„Самата концепция за Украйна не трябва да съществува в бъдеще, както и концепцията за украинци", заяви през миналата седмица Олег Матвейчев, високопоставен депутат от управляващата партия в Русия и бивш съветник на Кремъл.

През последните три седмици руските войски успяха да окупират някои градове в Донбас, предимно в Луганска област. Но те също така претърпяха тежки загуби и не успяха да превземат нито един от големите градове в Донбас, които Русия не държеше в края на март.

Комуникационните линии в държаните от Украйна части на Донбас остават отворени за подкрепления на войските, оръжия, гориво и храна.

В същото време Москва загуби стратегически терен в близката Харковска област, която беше отправна точка за настъплението ѝ към Донбас. През последните дни украинските сили изтласкаха руските войски извън обсега на полевата артилерия около Харков, втория по големина град в страната, на някои места чак до руската граница. Тези контраофанзиви започват да застрашават и разширените маршрути за доставки на Русия към Донбас.

Западните оръжия, включително 155-милиметровите гаубици по стандартите на НАТО, доставени от САЩ и техните съюзници, започнаха да пристигат на бойното поле в Донбас. Украински официални лица твърдят, че това ще им позволи да преминат от отбрана към нападение и да се опитат да си върнат загубените позиции.

„Първата ни задача беше да спрем и унищожим врага, но след това трябва да освободим всичко, което ни е отнел. Това ще отнеме време, поне цялото лято. Няма да е бързо", казва в интервю за WSJ Павло Кириленко, началник на украинската военна администрация за Донецка област. „Важното е оръжията от нашите партньори, особено от САЩ, да пристигнат бързо“.

Тъй като конфликтът се превръща във война на изтощение, само продължаващата чуждестранна подкрепа може да позволи на Украйна да оцелее и да отблъсне много по-големия си и по-добре въоръжен съсед, твърдят украински представители. Според тях сега това до голяма степен зависи от бързите действия на Сената на САЩ по законопроекта за Украйна на стойност 40 млрд. долара, който беше приет от Камарата на представителите във вторник. Законопроектът включва военна помощ и помощ за сигурността на Украйна за повече от 18,7 млрд. долара и за попълване на вече разпределените американски доставки за отбрана.

„Навлизаме в новата фаза на войната на фона на глобална промяна в отношението към отблъскването на Русия. Въпреки огромния натиск и ракетните атаки срещу нас сега Русия се тласка към ситуация, в която няма да може да спечели войната за ресурси", заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар. „Но ще е необходимо време, за да пристигнат западните оръжия в количествата, необходими за изравняване на баланса и осигуряване на нашата победа. Междувременно ни предстоят много трудни седмици или дори месеци“.

Украйна е в състояние да придвижва западни оръжия през страната поради успеха на нейната противовъздушна отбрана, която пречи на руските военни самолети да оперират над по-голямата част от контролираната от Украйна територия.

Това означава, че единственият начин Русия да нанесе удар дълбоко в Украйна е чрез скъпи крилати ракети, изстрелвани от Русия, Беларус или кораби в Черно и Каспийско море. Досега Русия не е успяла да проследи движещи се цели, като например оръжейни конвои, далеч от украинската фронтова линия и вместо това се фокусира върху поразяването с ракети на инфраструктурни цели като мостове и съоръжения за зареждане с гориво - а често и на жилищни блокове.

Украинските военновъздушни сили, които рядко се забелязваха в действие през март и април, сега отново често летят в небето над Донбас, казват войниците тук. В сряда два украински изтребителя Су-25 се издигнаха точно над изумруденозелените полета, за да ударят цели на фронтовата линия в Донбас, а след това се върнаха обратно след изпълнението на задачата си.

Преди началото на инвазията две руски марионетни територии, създадени през 2014 г., т.нар. Донецка и Луганска народна република, контролираха приблизително по една трета от двата украински региона. Контактната линия между тези две отцепнически държавици и контролираните от Киев области беше силно укрепена, със системи от бункери и окопи, които възпираха фронталните атаки.

В първите дни на войната Русия бързо преминава през слабо населените селски райони на управлявания от Украйна Луганск, като се сблъска с решителна отбрана само в агломерацията Северодонецк, която служи за украински административен център на региона.

В същото време Русия бързо превзе селските райони в южната част на Донецка област и обсади най-големия град там - Мариупол, където последните останали украински защитници се бяха скрили в обширния комплекс на стоманодобивния завод „Азовсталь".

Това февруарско настъпление остави под украинско управление останалата една трета от Донецка област, включително големи градове като Краматорск, Славянск, Бахмут и Покровск.

Въпреки многократните опити руските сили като цяло не успяват да пробият украинските укрепления на контактната линия с двете „народни републики".

„Укрепваме се вече осем години, като работата се върши от най-добрите ни бригади", казва Виталий Барабаш, началник на украинската военна администрация в град Авдийвка, северно от Донецк, най-големия град в Донбас и столица на контролирания от Русия регион. „Фронтовата линия тук на практика не се е променила. В началото те ни изтласкаха малко назад, а на другия ден ние ги изтласкахме обратно. Техните военни самолети идват да нанасят удари всеки ден почти по график, от голямо разстояние“.

Руските самолети вече не смеят да летят над самата Авдийвка, след като три самолета бяха свалени от доставените от САЩ ракети Stinger, казва той. Вместо това те изстрелват ракетите си от дълбочина на контролираната от Русия територия.

В Мариинка, която граничи със западните квартали на Донецк, руска танкова колона в понеделник направи поредния си опит да си пробие път в селото, където цъфтящи овощни градини заобикалят смачканите скелети на овъглени сгради, а по главния път има изгорели цивилни автомобили.

Колоната е била забелязана от украински безпилотни самолети, поразена от артилерия и след това довършена от пехота, въоръжена с ракети Javelin и NLAW, заяви разузнавач от 54-та бригада на украинската армия. Украинските военни публикуваха видеозапис на удара, който според тях е унищожил поне осем руски танка и бронирани машини.

„Изглежда, че те са принудени да се бият. Трудно е да се разбере как водят войната", каза офицерът, който действа от изоставена къща в Марийка, в чиято градина в меката почва е заседнала невзривена бойна глава от руската многоцелева ракетна система „Град". Въпреки че собственото му минохвъргачно подразделение все още не е получило западни пускови установки, то вече е снабдено с лъскави минохвъргачки, произведени в Италия и Хърватия.

Руснаците са имали повече успехи при ударите от север, през град Изюм. Но дори и в тази посока настъплението им е било спряно през последната седмица, твърдят украински и западни представители, тъй като украинските сили северно от Славянск успешно използват река Сиверски Донец като естествена отбранителна линия. Русия не е успяла да пробие по-новата система от укрепления, която украинските власти в Донецк са изградили около град Долина, разположен на главната магистрала, водеща от север.

През уикенда руският опит да постави понтонни мостове, за да премине през реката и да прекъсне единствения път към Северодонецк, завърши с разгром след успешни артилерийски и въздушни удари, твърдят украински представители. Снимки с дронове от района показват най-малко 32 унищожени или изоставени руски бронирани машини, включително няколко танка. Въпреки че руското министерство на отбраната не е коментирало темата, свързаните с военните руски канали в Telegram потвърдиха неуспеха.

Успешната съпротива на Украйна в Донбас накара директора на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс да заключи в показанията си пред Сената във вторник, че е все по-малко вероятно Русия да успее да превземе изцяло Донецка и Луганска област и да установи буферна зона около тях през следващите седмици.

„Путин е изправен пред несъответствие между амбициите си и настоящите си конвенционални военни възможности", каза тя.

Кириленко, ръководител на военната администрация в Донецк, предупреди, че дори тежките загуби не възпират продължаващите руски атаки.

„Те продължават да идват като зомбита: Ние унищожаваме техните войски, бронетехниката им, а след това пристигат нови. Не можем да се отпуснем, защото ситуацията остава трудна, а врагът е многоброен", каза той. „Но сега доказахме, че сме в състояние не само да спрем, но и да разгромим врага с качество, а не с количество - без значение колко многоброен е противникът“.

Какво се случи през нощта

Междувременно според украински източници още един руски кораб е бил ударен от украински огън в зоната на военните действия. Говорителят на военното командване в Одеса Серхий Братчук заяви, че корабът „Всеволод Бобров" се е запалил. В социалните мрежи дори се говори за потъването на кораба. Информацията все още не може да бъде проверена.

„Всеволод Бобров" е логистичен кораб. Принадлежи към клас Elbrus, който е пуснат в експлоатация за първи път през 2015 г. След дългото забавяне на строителството се твърди, че „Всеволод Бобров" е бил пуснат в експлоатация едва през август 2021 г. Твърди се, че е бил на път към Змийския остров. По непотвърдена информация се твърди, че на борда му има и зенитни оръдия.

Руснаците окупираха Змийския остров в началото на инвазията. През последните дни обаче Украйна извърши множество нападения с дронове срещу острова. Унищожени са оръдия, както и поне един десантен кораб и хеликоптер на руските сили. Тъй като обаче островът е стратегически много важен за контрола на северозападната част на Черно море, руснаците не искат да се откажат от него.

В същото време руските сили твърдят, че през последните 24 часа са убили стотици украински войници и са унищожили множество военни превозни средства с тежки въздушни и ракетни удари. Ракетите „Земя-въздух" са „унищожили над 320 националисти и са извадили от строя 72 военни машини", заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Засега информацията не е потвърдена по независим начин.

Междувременно ракетните войски и артилерията са обстрелвали над 400 войскови концентрации и военни конвои, 12 командни пункта и 26 вражески артилерийски позиции. В района на Коротич, само на няколко километра западно от източния украински град Харков, е била извадена от строя украинска система за противовъздушна отбрана С-300, твърдят още руснаците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
jojoba70
преди 1 година
Императоре, Императоре, нито разбираш от стратегия, нито знаеш историята. Не знам кой ти е дал титлата Император, за мен, ти си Псевдоимператор. Войната е ясна, Русия губи . Единственият начин да спечелят нещо е ако Китай тръгне да превзема Тайван. Сама Русия, никакъв шанс. Ако Финландия тръгне да си взема 10 % територията които Русия окупира през 1939 година, войната ще свърши за 2 месеца в полза на Украйна. Исторически, през 2014 година когато конфликта започна, населението на Донецк беше 48% руснаци и 48% украинци. Повече от 1 милион украинци бяха разселени. До 1917 година в Донецка област са живели основно украинци. След откриването на въглищата там, поради недостиг на работна ръка, Сталин е разселил руснаци. Така че статистически, Донецк и Луганск са украински територии. При Крим ситуацията е различна, там основното население са били кримските татари, които Сталин е разселил в Сибир и на тяхно място е заселил руснаци. През 2014 по малко от 20% са били украинците като население. Обаче, през референдума 1992 година, който е единственият демократичен и признат международно население тогава е гласувало да останат в територията на Украйна. Така че аз мисля, че след войната, Крим ще бъде разделен между Русия и Украйна. А и руснаците няма да имат избор, ако искат да имат вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Зелков, сега и от военно дело ли започна да разбираш? Чети какво казват ИСТИНСКИТЕ военни експерти за войната и за това как се справят руснаците. Всеки, който има поне малко понятие от война, знае, че атакуващата армия трябва да бъде поне двойно по-многобройна, особено когато опонентът е подготвен... просто защото той може да се окопае, разчита на защитни съоръжения, а атакуващият - не. В същото време обаче в укpoпия руснаците са 2 до три пъти по МАЛОБРОЙНИ, но превзеха всичко, което им трябва и не дават на укрите да мръднат дори. Не могат да излязат нито от Донбас, нето от Киев, нито от Одеса, нито от Харков. Видя ли как позорно изоставиха нацитата в Азовсталь? Пaлякът в прав текст призна, че не могат да им помогнат... хем Мариуполь е ключов град - реално единственият ключов голям град в театърът на бойните действия. Именно той бе нужен на руснаците - и те си го превзеха. Кой ти каза, че руснаците не можели да удържат позиции? Откъде укрите са ги изтласкали? Кой ти каза, че не са прекъснали снабдителните линии? Това в статията са измислици - руснаците унищожават по-голямата част от чуждите доставки, до Донбас не стига почти нищо. Ако руснаците са загубили "умопомрачаващо количество" жива сила и техника, защо тия над 400 000 (говори се и за 500 000) укрoпски герои още не са ги погнали към Москва? Какво за тебе е "умопомрачаващо количество" по отношение на Русия... само да ти напомня, че ген. Вазов само при Дойран очисти 60 000 САМО англичани... Разбира се - укро-пропагандата мълчи за укpoпските загуби... ама под сурдинка са говори за над 50 000 само убити... Отношенията на Русия с "чайниците" не ги мисли, нито Япония. И на едните и на другите не им се мре. Швеци и финландци също - камо ли първите - те не могат в собствената си държава да опазят дъщерите и жените си от талибанските мигри, с Русия щели да се бият. Апропо - нз дали си наясно (но явно не) - само в Югозападният военен окръг, Русия може да вдигне за 48 часа 1.5 милиона ПОДГОТВЕНИ войници. Укpoпите не можаха да смажат Донбас дори когато донбаските опълченци се биеха сами срещу тях, камо ли сега, когато Русия ги подкрепя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Какво опорки, бе пърчо - това са ФАКТИТЕ !!! Дори преди тая война 15 000 донбасци, от които над 500 деца бяха убити от укpoпската чyма !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
В крайна сметка никой не е канил *** и никой не иска "освобождението" им ! Да си го набият в *** кратуни най-сетне ! Никой не им е длъжен за нищо. Както те имат право да си пазят градовете така и всяка държава около тях има АБСОЛЮТНО същите права !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Питай онази баба дето търсили база на НАТО в гардероба и :)От 1945-та все търсят бази на НАТО, а всъщност окупират чужди държави... Грузия, Молдова,Чечня,Абхазия, Осетия, Украйна .... Бази на нато видяхме ,че няма. Е изключвам Старгейт портала в завода Азов с който пътуват до Мелмак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Че той украинеца си е на собствена територия в собствената си държава :) Ще се скрие където си пожелае ! И тук да ми дойдат разни руски скап аняци или турци ... и аз ще се скрия където си пожелая и когато се обърнат с гръб ще ги бомбя с жавелините :) Имаш ли нещо против ? Моята страна = моите правила :) Довиждане ... къш от държавата ми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
То на целият форум е известно, че ти видео с жени нема да гледаш... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Работата стана "кой ми *** в гащите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 11
Борката
преди 1 година
И по детските градини стрелят. Защото там отдавна няма деца, а укронацисти. Има едно видео на един укро-наци-гeй в една такава детска градина. Какво се оплаква, как живеят. Който търси намира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
GiRo
преди 1 година
Пешо, опорките са ти като на тролейбус трети клас, първи срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още