IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Terraform на два пъти спря блокчейна зад TerraUSD и луна

Валидаторите, които отговарят за потвърждаването на трансакциите, са „измислили план за възстановяване“ мрежата на тера, посочват от компанията

11:34 | 13.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Блокчейнът зад стейбълкойна TerraUSD и свързаната криптовалута луна спря да обработва нови трансакции два пъти в рамките на по-малко от ден, съобщава Bloomberg.

От Terraform Labs – които стоят зад блокчейна, съобщиха в туит, че валидаторите, които отговарят за потвърждаването на трансакциите, са „измислили план за възстановяване“ мрежата на тера.

„Кворум сред валидаторите иска да спре мрежата, за да избегне DECIMAL (десетична бройна система – бел. ред.) криза заради експоненциалното обезценяване на луна“, се казва в съобщение на сървъра на Terra Validators Discord, видяно от Bloomberg преди спирането на трансакциите.

TerraUSD, известен също и като UST, достигна цена от 11 цента към 10 ч. българско време, показват данни на CoinDesk. Свързаният токен луна на практика вече е без стойност – за сравнение, върхът в цената му бе 119,51 долара.

В същото време токените луна в обращение са се увеличили от 1,46 млрд. вчера до над 6,5 трлн., показват данни на CoinMarketCap.

Връзката между UST и луна бе централна за опитите за поддържане на паритета на стейбълкойна с долара. Трейдърите можеха да разменят един стейбълкойн – независимо дали се търгува на, под или над 1 долар – за един токен луна и обратното. Ефектът от продаването на UST при по-високи цени беше драстично увеличаване на предлагането на луна, допълнително понижавайки цената на монетата.

UST бе един от най-големите и най-отблизо наблюдавани алгоритмични стейбълкойни, преди да загуби паритета си 1 към 1 с щатския долар по-рано през миналия уикенд. Това донесе нова порция притеснения на криптопазарите и разпродажби при почти всички търгувани монети, включително и биткойна.

Първият път за денонощието, когато валидаторите спряха и след това отново подновиха трансакциите, (криптоеквивалента на това да изключиш и включиш отново компютър) бе за да въведат софтуерно подобрение, целящо да помогне срещу евентуални атаки срещу мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
налЕ :):) Всичката лъже скоро ще лъсне... качването на лихвите иде, казиното затваря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ert
преди 1 година
Е налЕ койните бяха независими от всичко? Сега се оказва, че нЕкой може да дръпне шалтера когато реши. То малко като БФБ-то като вземе да пада и му дърпат шалтера, което си е един вид манипулация на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още