IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Инфлацията влияе най-много на бедните, кабинетът е наясно с това

Корупцията е изяждала доходите на българите през годините, борим се с изчистването на батаците, трябва да потушаваме и кризата отвън, каза премиерът

14:04 | 13.05.22 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Инфлацията влияе най-много на бедните българи и правителството е наясно с това. Успяхме да овладеем цените на тока, да намерим алтернативни газови доставки. Фокусирахме антикризисните мерки към хората и към бизнеса. Това заяви в рамките на днешния парламентарен контрол премиерът Кирил Петков, който отговаряше на въпроси за поскъпването на живота и мерките, които правителството подготвя срещу инфлацията.

Посочвайки, че безпрецедентното поскъпване е заради цените на енергийните източници в Еворпа, премиерът обобщи действията на правителството досега.

„Първото нещо, което като правителство направихме, беше, че вкарахме 4,1 милиарда лева, за да ограничим цените на тока“, заяви Петков. И коментира, че България е една от малкото страни в Европа, в които цените на тока не са се качили за битовия потребител.

„Знаем, че инфлацията влияе най-много на бедните българи. Затова качихме минималната работна заплата до 710 лева, детските надбавки също, обезщетението за безработица, отпаднаха таксите за детски градини и ясли, добавките към пенсиите от 60 лева вероятно ще останат трайно“, посочи Петков. 

Природният газ за юни ще е с по-ниска цена от тази през април, заяви още премиерът.

Освобождаваме и акциза на природния газ, посочи той и заяви от трибуната: „Да, трудно е, не е лесно, но вие нямаше да можете да се справите!“, обръщайки се към ГЕРБ, визирайки критиките на опозицията срещу антикризисните мерки на правителството.

От ДПС също разкритикуваха правителството, че мерките им са контрапродуктивни. Всички искат бързи мерки за компенсации, но и законови промени, които да помогнат, посочиха от Движението.

Петков не спести критики към бившето управление на ГЕРБ, като заяви, че бедността в българските домакинства, особено в северна България, е заради липсата на инфраструктура - магистрала „Хемус“, милиардите предплатени на фирми, които са взели парите, но няма дори започнат строеж, заради липсата на три моста над Дунав. „Затова хората в северна България са бедни“, каза Петков от парламентарната трибуна.

"Корупцията е изяждала доходите на българите през тези години и трябва да се борим с изчистването на батаците, трябва да потушаваме и кризата отвън. Знаем, че е трудно на най-бедните, но успяхме да удържим цените на тока, успяхме за три дни да намерим алтернатива на руския газ, договорихме се набързо и за азерския газ", изброи действията на кабинета Кирил Петков.

Вицепремиерът Асен Василев също заяви днес, че мерките срещу инфлацията ще бъдат обявени другата седмица.

"Минималната заплата беше вдигната от 1 април, както знаем с 11%, което е горе-долу ръста на инфлацията към момента. Виждаме ръст на средната заплата и в бизнеса. Мерките, които могат и трябва да бъдат дадени, в момента се обсъждат, както знаете, като част от антикризисен пакет и антиинфлационен пакет. Живот и здраве в началото на следващата седмица ще бъдат официално обявени всичките мерки. Те включват комбинация от облекчаване на разходите, както за бизнеса, така и за най-засегнатите групи граждани“, коментира финансовият министър в кулоарите на парламента, цитиран от БНТ.

По думите му цените на енергоизточниците са били запазени на нивата, които бяха от миналото лято и есен, „което даде конкурентно предимство на българските фирми и позволи на българските граждани да усетят по-малък шок в сметките“.

Разговорите в управляващата коалиция по пакета от антикризисни мерки заради високата инфлация продължават и днес.

Експертен коалиционен съвет ще заседава отново в Министерството на финансите. Очаква се окончателните решения да бъдат обявени през следващата седмица и да са в размер над 1,5 милиарда лева.

Сред предложенията на четирите формации в управлението са намаляване на ДДС за основни храни, директни помощи за част от домакинствата, таван на цените за част от стоките и суровините.

Подготвя се и схема, която да намали цените по бензиностанциите за определено количество горива за физическите лица.

Вчера правителството взе решение да поиска от Европейската комисия разрешение да бъдат намалени акцизите на електроенергията и на природния газ в България. 

В рамките на парламентарния контрол премиерът отхвърли твърденията, че по време на предстоящото посещение на българска делегация в Република Северна Македония на 22 май ще бъде подписано конкретно споразумение. По време на блиц контрола днес Петков увери, че разговорите между двете правителства продължават. "Не е финализирана срещата още в точния ѝ състав, но едно е сигурно - продължаваме конструктивния диалог, но няма да няма да бъде подписано нищо конкретно на тази дата", каза Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Многопростокиро. ! Оставка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 1 година
я пще един новорегистриран тооол, предишния премиер беше най слабия, но не и на килограми! Иска ви се да върнем кремълския слуга, мутрьо ама нема да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Nikolai Nikolov
преди 1 година
Единственото,което направихте е терор над бизнеса!Вече никой не Ви се връзва на приказките.Не си спомням да сме имали по-слаб премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 1 година
глупппава идея предлагаш... докато не се ограничи корупцията до приемливи нива, никаква мярка няма да помогне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
mrynmryn
преди 1 година
Ти си наистина наивен, ако вярваш, че цените на храните ще паднат, дори изцяло да махнат ДДС-то на храните, едва ли някой ще намали цената с 20%. В най-добрия случай - 5%. И между другото в Дания няма преференциално ДДС за храните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Многопростокиро. ! Оставка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
ert
преди 1 година
Ти сериозно ли сравняваш книгите с храните? Книгите са сравнително нееластична стока, а храните са едни от най-еластичните стоки. Така че промяна в цената ще има. Ако погледнем от човешка гледна точна събирането на данъци от хляба на хората и от тяхната храна е меко казано цинично. И в допълнение, май няма друга страна в ЕС освен БГ-то, в която ДДС-то за храните да не е с преференциална ставка. Няма. Само БГ-то дере по 2 кожи от най-бедните, те затова и си емигрират ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
mrynmryn
преди 1 година
То намалиха и ДДС-то за книги, ама цената на книгите не мръдна, същото ще се случи и с храните и лекарствата. А тоя необлагаем минимум няма как да работи, по простата причина, че мнозинството се осигурява на него и взима пари "под масата". Всеки реве как болниците били мизерни, онова било такова и тн., но стане ли дума да се плащат данъци, всеки се изнизва като пръдня в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Ivan.r
преди 1 година
ЕЙ.... КИРЧОУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ert
преди 1 година
Ами така е, бедните са най-засегнати. Намалете най-после ДДС-то за храните и лекарствата, както е по белия свят, така ще се помогне на бедните. Въведете необлагаем минимум от 1 МРЗ за хората, защото не е редно да се плащат данъци върху доход който не стига и за живеене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още