IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung преговаря за повишаване цените на чиповете си с до 20%

Фирмата се присъединява към стремежа на цялата индустрия за повишаване на цените, за да покрие нарастващите разходи за материали и логистика

15:02 | 13.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics води преговори с компании, за които прави чипове, за таксуване с до 20% повече за производството на полупроводници тази година. По този начин фирмата се присъединява към стремежа на цялата индустрия за повишаване на цените, за да покрие нарастващите разходи за материали и логистика, пише Bloomberg.

Цените на чиповете, произвеждани от поддоставчици, вероятно ще нараснат с около 15 до 20 на сто в зависимост от сложността им, твърдят източници, запознати с въпроса, които са поискали да останат анонимни. Чиповете с по-стари технологии ще поскъпнат повече, казват тя. Новите цени ще се прилагат от втората половина на тази година, а Samsung е завършила преговори с някои клиенти, докато с други продължава да обсъжда въпроса, посочва източниците.

Решението на Samsung е промяна спрямо относително стабилната ценова политика на компанията от миналата година, когато индустрията се втурна да качва цените заради световния недостиг на полупроводници. Компанията е изправена пред множество макрорискове като войната в Украйна, блокадите заради Covid в Китай, покачването на лихвите и ускоряващата се инфлация. Това е предизвикателство за плановете, които обикновено се правят няколко години предварително.

Говорител на Samsung е отказал да коментира въпроса.

Samsung Samsung

Този ход означава и допълнителен натиск върху производителите на смартфони, автомобили и игрови конзоли да вдигнат цените, които потребителите плащат. Samsung и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. са отговорни за повече от две трети от световния капацитет изнесени чипове.

Производствените разходи за компаниите нарастват средно с около 20 до 30 процента на всички фронтове – химикали, газ, пластини и други материали. Поддоставчици като TSMC и United Microelectronics Corp. предупреждават клиентите, че планират да повишат цените със среден до висок едноцифрен процент. Лидерът в индустрията TSMC каза на клиентите си, че планира да повиши цените с около 5-8% от 2023 г., след 20% повишение миналата година, пише Nikkei. UMC също планира ново 4-процентн увеличение през второто тримесечие. ASML Holding – ключов доставчик на Samsung и TSMC – предупреди през април за нарастващия натиск, свързан с разходите за труд, както и по-високите разходи за материали и транспорт.

Недостигът принуждава клиентите да поставят приоритет на осигуряването на чиповете, които са им необходими, а не върху цената. 

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още