IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7: Никога няма да признаем границите, които Русия иска да наложи силово

Външните министри на страните от Г-7 призоваваха Беларус да спазва международните си ангажименти

14:54 | 14.05.22 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Thomas Imo/Photothek via Getty Images</em></p>

Снимка: Thomas Imo/Photothek via Getty Images

Г-7 няма „никога да признае“ границите, които Русия се стреми да наложи силово с водената от нея война в Украйна. Това заявиха днес външните министри от групата на седемте най-развити икономики, предаде Франс прес.

„Няма да признаем никога границите, които Русия се опитва да промени чрез военната си намеса“, посочват първите дипломати на страните членки в декларация, разпространена след тридневна среща в германския замък "Вайсенхаус". В документа те отново призовават Беларус „да спре действията, улесняващи намесата на Русия, и да спазва международните си ангажименти“.

"Поддържаме ангажимента си да подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включваща Крим", уточняват те.

"Ще подкрепим мерките (. . .), които ще вземе Украйна, за да осигури свобода и мир в страната", заяви на заключителна пресконференция външната министърка на Германия Аналена Бербок, чиято страна председателства тази година Г-7.

Участниците в срещата подновиха искането си към Русия "да сложи край на войната, започната от нея, без да е предизвикана (от Украйна, бел. Франс прес), и на трагичните страдания и загуби на човешки животи, които тя продължава да предизвиква". Те осъдиха "безотговорните заплахи да се използват химически, биологически или ядрени" оръжия, отправени от руския президент Владимир Путин.

Седемте най-развити икономики смятат „да ускорят усилията“, целящи „да сложат край на зависимостта от руската енергия". Министрите увериха, че „ще разширят“ икономическите санкции срещу Москва заради нашествието ѝ в Украйна в „сектори, от които Русия е особено зависима“ и приканиха Китай „да не подкопава“ тези мерки.

Те отправиха "призив към Китай да не подкрепя Русия в нападението“ ѝ срещу Украйна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
да се разбира: но ще признаем новите граници на русия, след разпада й!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Абе ти най-накрая няма ли да заминеш за слънчев Мордор. Сигурно чушлето ти става само като се спомене Късият. Хващай влака и заминавай, нали там е най-хубаво. И без това звучиш повече като руснак, не като българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Относно надутите икономики :) Това се проверява много лесно. Разходи се у вас и виж на колко продукти пише Made in Russia и ела да ни говориш за икономика сначала :) Очаквам те да влезна в двубой за икономиките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
А не ! Аз съм напълно демократичен ! Очаквам от вас да чуя решения за България. Относно Донбас ... те и в Кърджали може да поискат Гюмюрджинска република (провери какво е) ама дали ще им се получи ... в Пиринска Македония може също да си помислят,че са наследници на А.Македонски или пък в Западните покрайнини да поискат влизане в България нали :) ... Та както казах аз съм демократичен ! Не като алекс ли кой беше ще ми говори за ЛБЛ и искал да слушам само народна музика ?!?! Ами ще си бъда такъв какъвто искам да си бъда ! Ще слушам D.R.I. пък ти ако искаш се побърквай :) Това са си мои права. Очаквам да чуя решения и постъпки които трябва да направи България ! До момента виждам ,че го играем неутрално а русия се опитва да ни наказва ... или съм се объркал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 6
wart
преди 1 година
Сякаш Русия ще иска вашето мнение..Най добре го запазете за себе си. Сякаш сме в далечната 1937-1938 година когато " колективният Запад" и останалите страни -27 (Като Канада,Австралия) подписаха споразумениe както в Финансовата, Военната и Технологичните отрасли ще бъдат единни като; Взаимно ще си помага финансово,така и във военnата област както няма да финансират и да отпускат заеми така да продават материали така и готова продукция и технологии даже и граждански на Съветският съюз. Инициатора беше Америка като влагаха милиони долара в Немската икономика ( само Форд е произвела над 400.000 хиляди товарни автомобили Рено -250.000 Шкода над 300.000 хиляди , МАН . Пълна блокада във всички високо-технологични продукции за времето; ( пример ; Съветските самолети поради липсата на алуминий бяха от пресован - фазер допълнително подсилен). Но времената се измениха и сига не не дипломацията а Военната сила ще переопредели бъдещето на Света ( ако не се самоунищожим).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Щом вече цитираш комунисти, ясен си ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
Никой няма да ви пита, смешници. Хората от Донбас и Крим укpoпски терор няма да търпят. "Най-развитите икономики" с надут БВП 40 ГБ и външен дълг 65 ГБ? Айде у лево !!! А смешният и нахален кулеба чий го дири там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Други въпроси от руските мекерета ? Няма :) Е тогава мога да ви припомня думите на един ваш водач: Димитър Благоев - Дядото (не очаквам да знаеш кой е): "Русофилството е невежество, което в крайна сметка води до национално предателство."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
По какво се познава,че аз не съм тролей а ing5rov Е ! Лесно ! Аз желая България да има 5 тръби към всички съседи за газ, да има терминал за газ, да разработва собствени газови находища и да купува (допълва) нужната газ от най-изгодното място и същевременно да върви към пълна ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ. Руските трамваи не предлагат нищо. Всъщност казват ,че не трябва да правим нищо и да купуваме газ само от русия. Елементарно може да ги разпознавате :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Както казах , руските тролейчета се познават много лесно. Те не предлагат НИКАКВИ решения. Просто трябва да се коленичи пред русия , да и се цунка там каквото подаде и това е :) Хората които милеят за България се познават лесно. Левски, Ботев, Захари Стоянов и т.н. ... всички до един НЕ харесват русия. Така,че приятели когато някой ви напише нещо ... правете анализ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още