IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия официално потвърди, че ще се кандидатира за член на НАТО

Русия днес е по-различна от страната, която познавахме преди месеци, смятат в Хелзинки

16:57 | 15.05.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтрес</em></p>

Снимка: Архив Ройтрес

Финландия официално потвърди, че ще се кандидатира за член на НАТО, съобщават световните агенции. Швеция ще последва своята съседка в отговор на агресията на Русия към Украйна, посочва Ройтерс.

По-рано днес (15 май) германският външен министър Аналена Бербок коментира, че страната ѝ ще работи за процедура за бързо членство на двете страни в Алианса. 

Финландският президент Саули Ниинистьо коментира по време на пресконференция, че кандидатурата ще бъде изпратена, след като получи одобрението на местния праламент. За бързо членство се обяви още и премиерът на страната Сана Марин, допълва Bloomberg. В Швеция пък започват вътрешни дебати за присъединяване към организацията.

"Русия е днес много по-разбична, отколкото я познавахме само преди няколко месеца", сподели финландският премиер по време на пресконференция в Хелзинки. Не можем да вярваме в мирното бъдеще около Русия, сподели още Марин.

Сегашното развитие на нещата идва след военната инвазия на Москва в Украйна. Преди това двете страни от години бавят конкретния отговор искат ли да станат част от НАТО или не. Сега обаче и двете преосмислиха своята национална сигурност. Финландия и Швеция станаха част от ЕС няколко години след разпада на СССР - през 1995 година. Още оттогава те обмислят дали да се присъединят към НАТО или да запазят своя неутралитет. За много финландци днес влизането в Алианса е въпрос на оцеляване.

Членството в НАТО изисква одобрението на всички 30 държави от организацията, а Турция вече изказа някои свои опасения. Те са свързани оснвоно с признаването на кюрдската работническа партия ПКК, коментира преди ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Но след среща с външните министри на Швеция и Финландия той коментира, че страната му ще оттегли своето несъгласие, ако двете страни откажат да подкрепят терористични групировки (за каквато се смята ПКК в Турция), както и вдигнат забрани за внос на турски стоки. Чавушоглу разговаря и с американския държавен секретар Антъни Блинкен по темата за членството на двете държави.

Турция е член на НАТО от 1952 година и страната никога не се е противопоставяла на политиката на "отворени врати" на организацията, коментира още турският вътрешен министър след разговори в германската столица Берлин. Той комантира още, че разговорите с неговоте колеги от Швеция и Финландия са били продуктивни и намекна, че опасенията на Анкара могат да бъдат отстранени.

Финландия изпълнява едно от изискванията на НАТО, което повечето членове на организацията пренебрегват - относно размера на разходите за охрана. То достига 2% от брутния вътрешен продукт на Финландия, става ясно от статистика на Bloomberg. 

нато нато

Източник: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Това на ватен*нка тролейбуса му дай да пише опорки. ***, 3/4 от партиите в България са на руска хранилка. Затова сме това дередже и затова Турски поток стана за няколко месеца, а газът от Гърция се влачи 10 години. Затова Лукойл не плаща никакви данъци. Затова плащаме най-скъпия руски газ в Европа нищо, че сме първи на тръбата. Не давали гък да се каже ... хахахаха. Абе ***, я отиди на червения площад с надпис "Нет войне!", да видиш какво значи не дават. Тука разни Израждания приказват всеки ден глупости и развяват руски знамена в центъра на София и никой не ги закача. Отърве ли се България веднъж завинаги от руската примка, ще дръпне много, адски много напред. Нищо добро не е дошло от изток. Само корупция, подкупи, убийства, затвор и войни. Какво точно очаквате от Мордор освен петрол, газ и МИЗЕРИЯ? Какво ще ни даде членството в такъв съюз? Кои сте тези ние? Организираното руско тролейбусно депо в сайта? Та вие отдавна сте в Русия, някои ментално, други физически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хахаа, видяхме ги opките кви "смазвачи" са! Станаха за резил на цял свят. А договора го наруши Мордор, да договора от 1994. При това положение НИКОЙ повече не вярва на Мордор, нито договорите с тях повече струват нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
Също така, не е лошо да се отбележи, че самата русия НЕ Е ВОЕННО НЕУТРАЛНА ДЪРЖАВА, а е начело на одкб, чийто договор може да се прочете тук- https://docs.cntd.ru/document/1900489 т..е. това е РУСКОТО НАТО и незнайно защо, руските ватЕнки много държат да не се знае този факт... Така, че- хайде руските тр000лове да го дават по-леко със заплахите към останалите МИРНИ суверенни европейски държави, защото всеки европеец вече започва да се ГНУСИ от тях и от руските граждани....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
БРАВО- абсолютно вярно е всяко Ваше твърдение. И аз прегледах договора, чието съдържание сте публикували, и считам, че твърденията Ви са правилни- никъде в този договор която и да е страна по него, не е поела задължения да е неутрална държава- т.е. да не членува във военни съюзи, защото - съгласно международното публично право, това нейно решение е единствено в нейна юрисдикция и поради наличието на държавен суверенитет на Финландия, никоя държава не може да я задължи да спазва военен неутралитет. Що се отнася до въпросния неутралитет, юридическото правило е- държавата, която законосъобразно е решила, че желае да спазва военен неутралитет, САМАТА ТЯ и САМО ТЯ създава/ изготвя писмен договор, в чието съдържание се посочва точно този факт, той има белезите на многостранен международен договор, защото след като държавата първа го подписва, го предоставя на всички останали държави за поставяне и на техния подпис. Ако някоя държава откаже да го подпише, се счита, че тя има резерви/ т.е. нежелание/ държавата, изготвила договора, да обяви неутралитет- т.е. има апетити към активно привличане на своя страна на 1вата държава... Изобщо- онзи ник си няма понятие нито от международно публично право, нито от императивните норми на международното публично право, нито от Устава на ООН, нито от договорно право. С две думи- комуникирате със соц, радио- точка, чийто говорител няма никаква реална представа от съдържанието на това, което публикува, обаче- драскоти ли, драскоти и се самосчита за ''върха на сладоледа''...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
Имбецилаторов, както казах под друга статия, ти си ужасно неуко и необразовано парче.Ето ти договора между Финландия и РФ от 1992.https://ru.m.wikisource.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80_%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%B9_%D0%B8_%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%A0%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%BE%D0%B1_%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%85_%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9Хайде да ми посочиш, къде в него пише, че Финландия трябва да е неутрална, и че Русия има каквито и да е права, да се намесва в суверенните и решения в кой международен съюс да членува.Имбецилаторството ти минава всякави граници..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
Императорът
преди 1 година
Тоест финландия официално обяви, че ще наруши подписаният от нея мирен договор със СССР и подновен с Русия, в който тя се ангажира да бъде неутрална. В отговор на това Русия има пълното право да и обяви война и да я смаже веднъж завинаги. За пореден път наглият запад погазва договорите с Русия. Ама и руснаците са си виновни, все ги щадят, все им прощават !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Швеците първо да се научат да защитават жените и дъщерите си от разгонените мигри, после да се зъбят на Русия. Няма друга държава, която да е била толкова високо в социалната стълбица и да е паднала толкова ниско, БЕЗ някой да я напада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
andy
преди 1 година
Ние искаме, но САЩисаните ни окупираха преди 30 години и гък! не дават да се гъкне против тях. Наливат яко пари в политици и организации. Затова и всички политици и партии са като еднояйчни близнаци - всичко им еднакво, само имената различни. И затъваме все повече и повече. За това време намаляхме с 1/3. Промиват се мозъците на младите и им се внушава, че тук нямат бъдеще и единственият им шанс е да емигрират. Много от тях са черноработници по чужбина. По този начин след още 30 няма да ни има. Гарантирано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
Новина от последния час- СТОКХОЛМ, 15.05.2022 19:58 (БТА) Нуждите на Швеция в сферата на сигурността ще са най-добре гарантирани от членството в НАТО, зави днес министър-председателката на страната Магдалена Андершон, цитирана от Ройтерс "Най-доброто за сигурността на Швеция и шведския народ е да се присъединим към НАТО. Смятаме, че Швеция се нуждае от официалните гаранции за сигурност, които идват с членството в НАТО", заяви Андершон на пресконференция, след като по-рано партията й се отказа от продължилата си с десетилетия съпротива на присъединяването към Алианса и подкрепи кандидатстване във военния блок след нахлуването на Русия в Украйна. Ако Швеция е единствената страна в Балтийския район, която не е в НАТО, ще бъдем в много уязвима позиция, отбеляза тя и допълни, че страната ще бъде уязвима по време на процедурата по приемането й. Същевременно Андершон подчерта, че членството в Алианса не бива да пречи на ролята на Швеция в насърчаването на ядреното разоръжаване.Министър-председателката каза, че утре ще поиска от парламента широка подкрепа за кандидатурата за членство в НАТО"Утре ще осигуря широка парламентарна подкрепа в Риксдага за кандидатура на Швеция за членство и след това ще бъдем готови да вземем правителствено решение". заяви на пресконференцията Андершон.В парламента вече има огромна подкрепа за кандидатура на Швеция за членство. Нейната съседка и близък съюзник Финландия обяви днес, че ще подаде молба за членство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха,този манталитет е популярен сред господарите ти, в свободния свят хората не са ментални роби, като в Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още