IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото ще оцелее дори да спадне под паритета спрямо долара

Има три основни причини защо доларът е толкова силен в момента

16:22 | 18.05.22 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Еврото не е било толкова евтино спрямо долара от почти две десетилетия, но може да стане още по-евтино. Рискът от внезапно спиране на руския газ и петрол, вероятно вкарвайки Стария континент в дълбока рецесия, е твърде непредсказуем за инвеститорите, за да заложат уверено на скорошно възстановяване, коментира авторът на Bloomberg Маркъс Ашуорт.

Добрата новина обаче е, че този път е различно. Когато еврото се търгуваше за по-малко от един долар в началото на века, това до голяма степен се дължеше на екзистенциалния риск, че проектът за нова обща валута може лесно да се разпадне. По-късно кризата с еврото 10 години след това подчерта фундаменталните различия между централните и периферните страни, подчертавайки съюза. Сега обаче страните от еврозоната заедно са изправени пред външна заплаха и, макар че привнесената инфлация в този мащаб все пак боли, това е колективен проблем. Евентуалното решение също ще е такова.

01 01

Движение долар/евро от 1999 г. досега

Според Кит Джукс, валутен стратег в Societe Generale, общата валута е подценена общо взето по всеки показател. Той посочва, например, показателя на Международния валутен фонд (МВФ) за паритет на покупателната сила, която оценява справедливата стойност на 1,45 долара за евро – много над сегашното пазарно ниво от около 1,04 долара. И, за да припомним Джон Мейнард Кейнс, валутите могат ирационално да остават скъпи или евтини за дълги период отвъд платежоспособността на повечето инвеститори.

Има три основни причини защо доларът е толкова силен в момента – отвъд статута му на световна резервна валута – и съответно защо другите световни валути, особено еврото, са толкова слаби. Първо, близостта на войната в Украйна до еврозоната. Второ, относителните очаквания за растеж: нажежената американска икономика се възстановява от пандемията много по-бързо и се очаква да се разрасне по-силно от тази на еврозоната. И последно, има относителни разлики в лихвените проценти, като Федералният резерв увеличи вече с 75 базисни пункта лихвите и се очаква по-бързи бъдещи повишения. В същото време Европейската централна банка все още обмисля дали най-накрая да вдигне депозитната лихва от -50 базисни пункта преди лятото. Тя все още купува облигации, увеличавайки огромния си портфейл.

02 02

Процентен спад спрямо долара през последната година

Икономическите фактори се засилват от страха за последващи шокове от инвазията на Русия в Украйна. Японската йена и швейцарският франк, често възприемани като убежища в турбулентни времена, също са много евтини спрямо долара, но британският паунд е онзи, с който еврото е най-близо обвързано.

Преди скорошното силно поевтиняване на паунда, предизвикано от прогнозата на Английската централна банка за възможна рецесия във Великобритания следващата година, паундът бе трайно по-слаб от долара с подобен темп на общата валута. Ако отново поевтинее рязко под ниво от 1,20 паунда за долар, не е трудно да предвидим, че ще повлече и еврото със себе си. В същото време, ако руските енергийни доставки бъдат спрени без предупреждение, еврото може от само себе си бързо да поевтинее под паритета.

03 03

Курс долар/паунд и долар/евро през последната година

Това не означава, че когато тази ситуация приключи, еврото ще остане трайно подценено – петгодишната му средна стойност от 1,15 долара вероятно е справедливата му стойност. Кратък период на търговия под паритета няма да навреди прекомерно на икономиката, а износният ѝ сектор ще спечели, освен ако глобалното търсене не намалее. По време на пандемията впечатляващата координация на фискалните стимули на ЕС с паричните усилия предлагат реалистично обещание, че всички политици ще работят заедно, за да противодействат на икономическите щети.

Всемогъществото на долара не може да трае вечно, макар слабо представяне на зелената валута вероятно няма да бъде видяно отново, докато Фед не пречупи гръбнака на трудовия пазар в САЩ – все по-високи лихвени проценти, водещи до унищожаване на търсенето. Докато светогледът ни не се промени, еврото е в трудна ситуация, но може да се възстанови, дори и малко натъртено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
абе да му го наблъскам у чофката тролейска ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Kiro_100
преди 1 година
Едно си "баба" знае ... Едно си "баба" бае ... Тоя мухлясал индивид е чувал нещо за Възраждане ... И после се прави на разбирач ... Под всяка статия ... Друг въпрос е че, жените го избягват на отсрещния тротоар .. Ама толкова може ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
"Тези неща ги пиши на тези дето ги пръскат самолетите в някой форум на *** "..... тролев , фактът , че без да става изобщо дума за това , постоянно вкарваш тоя израз , ясно говори че си програмиран така , а също и че няма никакъв майтап или "конспирация" в "пръскането" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Да, и то направо с джадайски меч - за по-сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Значи икономическите ти познания са на нивото на същите на чучyлото байдън. Рубличката е обезпечена с реални активи - и то суровини, без които просто не може. Слуз, газ, пшеница, торчица, паладийчец и т.н. и т.н. и т.н. Еврото е обезпечено само с една ебасипечатница. Фабрикуването на пари без покритие е единственото, което остава на ЕЦБ. И в САЩ е същото, но не чак толкова зле. А и хората имат - с право - лоши очаквания за икономиката на ЕС в близко бъдеще, защото хем е тотално зависима от Русия, хем еврочиновниците се зъбят на Русия. В един момент хората в ЕС ще разберат, че парите не стават за ядене (а когато са електрически и за отопление не стават) и ще стане страшно. Дори и сега може да се каже, че европейската индустрия оцелява само благодарение на милозливостта на Путин, който още дава суровини. Еврочиновниците, начело с урсулата се дуеха с някакви планове за скъсване с енергийната зависимост от, но единственото което можаха да измислят, е - да се наливат нови стотици МБ в зелени прocтотии - СЪЩИТЕ зелени пpocтотии, които вкараха ЕС в колосална зависимост от Русия !!! Все едно гледам някакъв малo-yмен, който пет дена се къса от разстpoйство, но напук се тъпче с английска солчица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
corner
преди 1 година
При еврото проблемите стоят неразрешени , докато Турция си изживява кризата . Не знам дали ще стигне лирата по нанадолнището , но бих заложил на турската икономика вместо на гръцката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
ЕС си прави харакири за кефа на янките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Бит кой H
преди 1 година
Има и 4-та причина. Янките (а и не само те) използват главите си само като поставки за бейзболни шапки. Колкото повече нови пари им създават, толкова повече нови сметки отварят. Продават акции, злато, крипто за зелени хартийки, чиято реална цена е много под 1 хляб. На принтера само му намалиха оборотите, не са го изключили още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Хехе, корнерче, кво можеш да си купиш с турски лири по света и какво с евра бре?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Скачай до някое Чейндж бюро и обръщай на курс 63. В края на годината ще бъде 1:1 тоест ще си върнеш парите 63 пъти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още