IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаас Кнот първи от ЕЦБ призна възможността за ръст на лихвите с половин пункт

Подобен ход според банкера е допустим, ако инфлацията се влоши

16:07 | 17.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Клаас Кнот, член на управителния съвет на Европейската централна банка и управител на Нидерландската централна банка, стана първият централен банкер от еврозоната, който предположи, че може да има повишаване на основните лихви с половин пункт, ако инфлацията се влоши, макар че засега подкрепя по-малък ход, предава Ройтерс.

Кнот, един от най-ястребово* настроените централни банкери, заяви пред местна телевизия, че подкрепя увеличение от четвърт пункт през юли, което вече беше подсказано от няколко други негови колеги. Той обаче добави, че по-голямо повишение не е изключено, ако е необходимо.

Еврото продължи ралито си, търгувайки се с 0,8% по-високо до 1,0517 долара след коментарите на Кнот. Валутните пазари оценяват увеличение от 105 базисни пункта на основната лихва до декември, сочат суапове, свързани с датите на решения на ЕЦБ.

Коментарите отварят нова линия аргументи по паричната политика в момент, когато решимостта на ЕЦБ за оттегляне на стимулите бързо се активизира. Макар че Федералният резерв на САЩ увеличи основната си лихва с половин пункт през април, представители на еврозоната са по-внимателни заради войната в Украйна.

„Първото увеличение на основната лихва сега се оценява, че ще случи на срещата на 21 юли и за мен това изглежда реалистично“, каза Кнот. „Въз основа на сегашните ни знания предпочитанията ми са да повишим основната лихва с четвърт процентен пункт. Освен ако нови входящи данни през следващите месеци не покажат, че инфлацията става все по-широка или се акумулира. Ако случаят е такъв, не трябва да се изключва и по-голямо повишение“.

На въпрос за мащаба на подобен ход Кнот заяви, че „в този случай логичната следваща стъпка би била половин процентен пункт“.

Инфлацията, която в момента е на ниво от 7,5% в еврозоната – почти 4 пъти над целта на ЕЦБ – е движещата сила зад увеличението, въпреки че войната в Украйна натежава върху следпандемичното възстановяване на континента и кара някои централни банкери да предупреждават за опасност от стагфлация.

Рисковете пред региона бяха ярко очертани от Европейската комисия в понеделник, която намали прогнозата си за растежа и повиши тази за инфлацията, добавяйки, че при „тежък“ сценарий на цялостно спиране на доставките на руски газ икономиката почти няма да се разшири.

Кнот заяви, че макар че засега не очаква световна рецесия, хората все пак ще се изправят пред по-висока инфлация през следващите няколко месеца и нормализирането на паричната политика е „единствената възможност“.

Инерцията, натрупана за повишение на лихвите, вече отиде отвъд първи ход през юли, като централните банкери все повече възприемат вариант, при който основните лихви ще се вдигнат над нулата до края на годината, посочват запознати с въпроса източници.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Нужно е хората да спрат да харчат ,с харчовете си те поддържат инфлацията .Как става това ?Ясно е че с добри пожелания не става-инфлацията ще бъде смазана с цената на криза и високи лихви по кредитите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още