IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия подготвя план за възстановяване на украинската икономика

Държавите членки ще може да предоставят заеми или безвъзмездна помощ за Киев след края на войната

20:27 | 17.05.22 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е разработила специален план за възстановяване на украинската икономика след края на военните действия. Това съобщи немското издание Frankfurter Allgemeine, позовавайки се  на проектодокумент, с който разполага, съобщи БГНЕС.

Според вестника ЕК възнамерява да приеме документа в сряда. От него става ясно, че комисията предлага специални фондове или допълнителен бюджет в подкрепа на Украйна. Държавите членки ще могат сами да съберат тези средства и да ги предоставят на Киев под формата на безвъзмездни средства или заеми.

От изданието напомнят, че от началото на руската инвазия в Украйна Европейският съюз (ЕС) вече е предоставил на Киев помощ в размер на 4,1 млрд. евро, от които 1,2 млрд. евро са за пряка бюджетна подкрепа за страната. Други 1,5 млрд. евро са на разположение за рефинансиране на продажбата на оръжия на страната, като скоро сумата ще бъде увеличена на 2 млрд. евро. Останалите средства са за хуманитарна помощ и също не трябва да бъдат връщани. От 2014 г. насам заемите за страната се отпускат по отделна програма и възлизат на 9,5 млрд. евро.

Според Еврокомисията бъдещите финансови нужди на Украйна ще бъдат много по-големи - общите щети вече се оценяват на стотици милиарди евро, от които 100 млрд. евро са свързани само с разрушаването на инфраструктурата, посочват в документа.

Поради тази причина ЕК планира да предостави на Киев допълнителна бюджетна подкрепа под формата на "дългосрочни заеми" при "ниски лихвени проценти", които първоначално ще бъдат обезпечени с гаранция за заем от бюджета на ЕС. Точната сума обаче, както отбелязва вестникът, ще бъде определена едва в сряда.

По-рано през деня министрите на отбраната в ЕС проведоха среща с украинския си колега Олексий Резников и се договориха за продължаване на военната подкрепа за Украйна, заяви ръководителят на външната политика на съюза Жозеп Борел.

"Тази подкрепа се отразява на бойното поле, на възможностите на украинската армия. Трябва да подкрепим тези усилия, да попълним ресурсите и доставките", каза Борел, като допълни, че е постигнато споразумение по отпускане на допълнителни 500 млн. евро за военна помощ.

Според Борел ЕС разполага с достатъчно ресурси, за да продължи да оказва военна подкрепа на Украйна на същото ниво. "Тази подкрепа е особено важна, защото това е "решаващият етап" на сраженията в Донбас... Не можем да позволим Украйна да остане без оборудване и няма да го позволим", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 1 година
Въобще не е същото при Сталинград!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хахааа, "гладуващите европейци", Митьо, жалка твар с комичен външен вид, съвсем си изплискал легеня от самота в наследствената панелка! Хахааа!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Хахахха, руснаците ще се заливат от смях, гледайки как урсулата и кликата и дерат кожите на гладуващите европейци, за да възстановяват укpoпия - как го виждаш това, бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Ес ще е прекалено зает да възстановява своята собствена срината икономика. Ако Вова Путин спре газчицата на Германия, индустрията и ще банкрутира, безработицата ще удари 25%. 10 милиона немци ще са готови да удушат всеки попаднал пред очите им укpoп - а тия искат да ги накарат да възстановяват укpoпия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Алелеее, е тази новина направо напълни г.ащурите на копейниците с кафява субстанция! Хем 300те милиарда мордорски пари за нива инфраструктура в Украйна ще бъдат изхарчени, хем ЕС ще помогне за бизнеса и ще ги пробщи, Украйна направо ще се изстреля в космоса! А за Мордор само шутове в зурлата се очертават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
Е, то и при Сталинград имаше пленен един немски фелдмаршал Фридрих Паулус.Историята се повтаря, потретя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
ХИТРАТА USA СВРАКА С ДВАТА КРАКА! ОТ ПОДЗЕМИЯТА НА АЗОВСТАЛ ИЗЛЕЗЕ АМЕРИКАНСКИ АДМИРАЛ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
corner
преди 1 година
"Държавите членки ще могат сами да съберат тези средства .... "Ще ги съберат много бързо , ако наред с ковидните и зелените , пуснат още няколко вида облигации .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Европейците ще плащат за войната на САЩ с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
Канадското правителство ще плаща на хора, които са твърде бедни, за да живеят достоен живот, да се самоубият или, според медицинския термин, да бъдат евтаназирани. Канада разширява програмата си за медицинска асистенция за смърт, която досега беше избор само за хора с определен тип продължителни заболявания. Програмата предвижда здравните власти да предоставят лекарство, което да бъде насочено към умишлено убиване на човек, по негово желание, пише The Post Millennial.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още