IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар обещава втечнен газ на Германия от 2024 г.

Към момента Германия няма нито един терминал за втечнен газ, но може да разчита на подкрепа на съседните страни

17:43 | 20.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия се договори да получава втечнен природен газ от новия проект на Qatar Energy в САЩ, съобщава Bloomberg. Доставките могат да започнат през 2024 година, става ясно от меморандум, подписан от двете страни.

Германия и Катар водят преговори за дългосрочни договори за доставка на втечнен газ, които могат да бъдат усложнени от климатичните амбиции на Берлин, ако катарската компания поиска сключване на споразумения за доставка със срок над 20 години.

Германия има ангажимент за постигане на въглеродна неутралност на икономиката си до 2044 година, тоест малко по-рано от целта на ЕС.

Qatar Energy притежава дял от 70% в газовия проект Golden Pass в Тексас. Другият акционер в съоръжението за втечняване е Exxon Mobil. 

Германия към момента няма нито един терминал за втечнен газ, но може да разчита на съоръженията на съседите си, за да получава алтернативи на тръбния газ от Русия. В страната обаче имат намерение да изградят няколко плаващи терминала в следващите години и да намалят зависимостта си от "Газпром".

По информация на Ройтерс правителството планира да отдели 2,94 млрд. евро за изграждане на терминали за втечнен газ, които ще бъдат реализирани от RWE и Uniper. Очаква се, че хъб за втечнен газ, зелен водород и терминали за амоняк ще бъде изграден в германския град Вилхемсхафен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Катар обещава втечнен газ на Германия от 2024 г. === Аре, ве? Обещал? Ако Германия кандиса на условията, Катар може и да си помисли за дългосрочен договор, поне за 20 години. С привързване на цената към цената на нефта. Такива бяха първоначалните условия на "Газпром", ама юроgеите настояха за борсови цени и пратиха европата в киреча. Сега ще трябва да кандисат на условията на Катар, щото други нема. Но и Катар не може да замести руските количества, защото си има други ангажименти и не може да прекрати действащи дългосрочни договори заради кефа на дойчовциете. А дългосрочният договор е необходим, защото Катар ще трябва да направи нови капиталовложения за новите количества. Това не ти е клозетно казанче, дръпнеш верижката и газията се изсипе на секундата. Така смятат само големите държавници с филологическо или акушерско образование. Те нахендриха европата на тия пачи яйца и на равно място предизвикаха енергийна криза. Но ще има и други кризи след тая. По същата причина - невежество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
До тогава с руски, после по живо, по здраво без лоши чувства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
ing5rov
преди 1 година
а до 2024а за палците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още