IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джейн Фрейзър, Citi: Европа се насочва към рецесия

Старият континент е уязвим заради войната в Украйна и произтичащата от нея енергийна криза, коментира главният изпълнителен директор на Citi

21:45 | 23.05.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър е убедена, че Европа се насочва към рецесия, пише CNBC.

На Световния икономически форум Фрейзър каза, че стечение на фактори, включително войната в Украйна и произтичащата от нея енергийна криза, са направили Европа уязвима за значителен спад, дори когато други части на света показват известни признаци на устойчивост.

„Европа е точно в средата на бурите, свързани с веригите на доставките, енергийната криза и очевидно с близостта си до зверствата, които се случват в Украйна“, коментира тя пред медията.

Запитана дали тези фактори я карат да бъде убедена, че Европа ще преживее рецесия, Фрейзър отговори: „Да“.

През последните месеци европейските енергийни разходи нараснаха на фона на санкциите, свързани с войната, докато ускоряването на инфлацията увеличава значително разходите на домакинствата.

Главният изпълнителен директор не дава прогноза кога очаква да се навлезе в рецесия. Въпреки това прогнозата на Фрейзър от октомври 2021 г. за „брутална зима“ за пазарите се оказа до голяма степен точна – фондовите пазари преживяха големи спадове от началото на 2022 г., продължаващи до днес.

Съединените щати, които досега демонстрираха „по-голяма устойчивост“ на икономиката, пазара на труда и на потребителите, все още могат да заобиколят рецесията, коментира Фрейзър. И все пак това много зависи от начина, по който Федералният резерв на САЩ провежда политиката си за повишаване на лихвите, докато инфлацията се ускорява все повече.

„Там има някакъв буфер“, коментира тя. „Предстои да видим дали се ползва разумно или не“.

Междувременно Азия се възстановява добре от пандемията на Covid-19 и демонстрира „чувство на оптимизиъм“, посочва Фрейзър.

Тя говори в рамките на панел, наречен „Глобална икономическа прогноза“, в който се включи управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, както и от представители на Европейската централна банка.

Вилроа дьо Гол заяви, че е „несъгласен“ с прогнозата на Фрейзър за европейската икономика.

„Основният проблем, поне в краткосрочен план, е инфлацията“, коментира той. „Ето защо трябва да нормализираме паричната политика“.

В петък ЕЦБ даде най-силната индикация досега, че скоро ще започне да повишава лихвените проценти, вероятно през юли, а пазарните играчи сега говорят за поне четири повишения на лихвените проценти преди края на годината.

ЕЦБ отдавна се противопоставяше на покачването на лихвите, настоявайки, че ценовият натиск ще намалее през втората половина на годината.

Инфлацията в еврозоната достигна рекордно високо ниво за шести пореден месец през април, тъй като продължаващата война в Украйна и последващото въздействие върху енергийните доставки на Европа натежаха върху икономиката на региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Aznesam
преди 1 година
Чудесна новина рецесията е единственият лек срещу инфлацията. Е ще има фирми които досега са оцелявали от държавни супсидии които ще фалират, но тивва ще оздрави пазара. Балоните на имотният фондовият и криптооазаея ще изфърнят, ни това пак е добре за икономиката. Ще има много крокодилски сълзи на пишман инвеститори, но ще се научат за вбъдеще. Общо взето рецесията е хубаво нещо надявам се по скоро да се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Добре формулирано, Импе. Европа се разлага отвътре, не отвън. Със залитането към зеленашеските идеологии ЕС се обезкръви. Много. Това е все едно да оставиш двигателя без гориво и очакваш да върви. АМИ - няма как...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Мдам - т.нар. "зверства в украйна" са виновни за идиотството на политиците на ЕС. Иначе да - рецесия иде - ама забравихте ли как Германия още 18-а година беше в рецесия и правиха счетоводни врътки, за да скрият това? После пандемията беше виновна, сега Путин е виновен, като свърши войната, пак Путин ще е виновен, щото Русия е победила и така - оправдания все ще се намерят - защото никой политик няма да признае, че има вина за сривът на ЕС-икономиката. Решението и спасението - ясни - скъсване на пуделската зависимост от САЩ, примирие с Русия и търсене на дипломатически начини за спиране на войната, премахване на санкциите срещу Русия и възобновяване на нормалните икономически и политически взаимоотношения. Путин е разбран човек - още по-разбран ще стане, ако му изпратим отрязаната и осквернена тимберица на урсулата в буркан със спирт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Ако приемем , че забавянето се дължи на фундаментални дългогодишни натрупвания на грешки , какво ще донесе нормализирането на паричната политика ? Ще донесе възможност за реакция при бъдещи кризи . Но до нормализирането виждам 1-2г. , а за възстановяване на управлението поне още 3-4 г. , което значи , че ЦБ имат шанса да си върнат контрола над икономиката за има - няма 5-6 г. Но при условие , че водят агресивна политика на високи лихви за цялото това време . Нещо не се връзва тайминга , защото кризата вече е тук .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Kiro_100
преди 1 година
Ха .. ха ... Ясно е какво е нивото на "мисирлъка" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Старият континент е уязвим заради войната в Украйна и произтичащата от нея енергийна криза, коментира главният изпълнителен директор на Citi === Такива невчесани мисли повече отиват на гусжата фон дер Лай***. Нямаше никаква война, когато юропата тръгна с голям мерак към ямата с киреча. Сега войната може да им помогне да се освестят и да прекратят поне за известно време "зеленикаквото" самоубийство на енергетика и икономика. И отново да се обърнат към дръвцата и въглищата, за да не затънат съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
"Старият континент е уязвим заради войната в Украйна и произтичащата от нея енергийна криза..." да бе , да ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
potentielle_energie
преди 1 година
От вагината излиза течност на капки или на струя и много често това се бърка с уриниране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още