IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Слава богу, че някои чуждестранни компании напускат Русия

Руски компании ще заемат освободените ниши, а Русия пак ще намери начини да придобива развити технологии и луксозни стоки, каза руският президент

21:14 | 26.05.22 г. 52
<p>
	Руският президент Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин изрази в четвъртък задоволство, че някои чуждестранни компании са напуснали Русия, защото местни компании може да заемат тяхното място. Той предупреди Запада, че Москва пак ще намери начини за придобиване на развити технологии и луксозни стоки, предава Ройтерс.

Путин определи нашествието в Украйна като повратна точка в руската история, бунт на Москва срещу САЩ, които по думите му са унижавали Русия от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. насам. Украйна твърди, че се бори за оцеляването си.

Освен жертвите и ужасите на войната конфликтът и опитът на Запада да изолира Русия за наказание подкопават растежа на световната икономика и предизвикват вълна от инфлация, тъй като цените на зърното, на готварското олио, на торовете и на енергията растат.

От началото на войната редица големи чуждестранни инвеститори – от BP до McDonald's, напускат, точно когато руската икономика е изправена пред най-голямото си свиване от години.

„Понякога, като погледнем тези, които напускат – може би трябва да кажем слава богу. Ние ще заемем техните ниши, нашият бизнес, нашето производство – то вече нараства и спокойно ще заеме мястото, подготвено от нашите партньори“, заяви Путин.

Във видео обръщение към лидерите на бивши съветски републики Путин се пошегува, че луксозни марки като Mercedes, предпочитани от бандити в хаоса на постсъветска Русия, пак ще бъдат налични, но призна, че може да са малко по-скъпи.

„Ще бъде малко по-скъпо за тях, но това са хора, които вече са карали Mercedes 600 и ще продължат да го правят. Мога да ви уверя, че те ще ги внасят откъдето и да било, от която и да е страна“.

Путин допълни, че Русия все още се нуждае от достъп до развитите технологии на развитите икономики.

„Няма да се откъснем от това, те искат да ни изтласкат малко, но в съвременния свят това е просто нереалистично, невъзможно“, каза руският президент.

Той не уточни как Русия ще намери начини да запази достъп до западни компоненти и софтуер.

Путин обеща, че западните опити за изолиране на Русия ще се провалят, като заяви, че развитите икономики се борят с инфлационна спирала, нарушени вериги за доставка и продоволствена криза в момент, когато центърът на световната икономическа мощ се е преместил към Азия.

„Представителите на нашия бизнес са изправени пред проблеми, разбира се, особено в областта на веригите за доставка и транспорта. Но въпреки това всичко може да бъде коригирано, всичко може да бъде изградено по нов начин“, каза Путин.

„Не и без загуби на определен етап, но това ни помага да станем по-силни. Във всеки случай ние определенопридобиваме нови компетенции, започваме да съсредоточаваме икономическите, финансовите и административните си ресурси в пробивни области“, заяви руският президент.

Той допълни, че САЩ използвали Украйна, за да заплашват Русия чрез разширяване на НАТО и Москва трябвало да се защити срещу преследването на рускоговорещи хора.

Украйна и западните съюзници отхвърлят този неоснователен претекст за нашествие в суверенна страна.

По-рано днес в телефонен разговор с италианския премиер Марио Драги Путин заяви, че Русия е готова да помогне за смекчаването на международната продоволствена криза, но само ако Западът отмени санкции, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс. 

"Владимир Путин подчерта, че Руската федерация е готова да даде значителен принос за преодоляването на продоволствената криза чрез износа на зърно и изкуствени торове, ако политически мотивирани ограничения от Запада бъдат отменени", се казва в съобщението. 

Украйна определи руската позиция като "изнудване", а британският външен министър Лиз Тръс заяви в четвъртък, че Путин "се опитва да държи света за заложник", като използва като оръжие продоволствената криза, създадена от войната му в Украйна. 

Блокадата на украинските пристанища от Русия не позволява на страната да изнася зърно, на което и двете страни са големи износителки. Русия обвинява украинците, че минират пристанищата. 

В отделно съобщение руското министерство на отбраната заяви, че цивилни кораби вече може да използват безопасно пристанищния град Мариупол на Азовско море в Украйна, където силите ѝ поеха пълен контрол миналата седмица, след като украински бойци от обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" се предадоха. 

То уточни, че опасността от мини около пристанището в Мариупол е елиминирана. 

Министерството съобщи, че шест чуждестранни товарни кораба в пристанището вече са свободни да отплават. Те са от България, Доминика, Либерия, Панама, Турция и Ямайка. Министерството призова тези правителства да накарат собствениците на корабите да ги изведат от пристанището. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

53
rate up comment 6 rate down comment 1
jojoba70
преди 1 година
Този Владимир говори красиво, в думите му има много логика и това е нещо което може да се направи. Но резултатите ще бъдат същите както при другия Владимир, за Ленин говоря. Нищо хубаво няма да направи за Русия, тя Русия ще се трансформира в азиатска държава. Защото Путин е заобиколен само от доверени хора , лакеи. На сила хубост не става, трябва знания, умения и култура. Това азиатците го нямат. Примери много, Япония се е развила много, защото американците са им наложели американски модел на управление след Втората световна война. Китай се разви много, защото американците инвестираха в него като противовест на СССР. Виетнам се отказа от американците и сега са анонимници. Русия на Владимир Путин ще станат същите анонимници като Виетнам. Бог да пази обикновенните руснаци. Амин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Бизнесмене по санкциите, в пPocия и в Украйна съм бил много пъти и то не само в масква и питера. И четейки ти глупостите, никаква представа нямаш какво се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivan N.
преди 1 година
Вчера слушах един американски инвеститор да говори за големи дивиденти на руски петролни и газодобивни компании...оплака се, че няма как да си изтегли парите заради санкциите на банките...Ти как ди изтегли парите? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 6 rate down comment 1
petrg5s
преди 1 година
Хахаха бати глупавия старчок.Време е вече да бъде скъсен малко.И за доброто на руския народ, и за доброто на целия свят.Всички,без изключение ,ще имат изгода от това скъсяване.Въпрос на време е,не дали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 5 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Някои? Бих казал повечето. Икономика, развити технологии, ко речи? Късият да извади петрола и газа от сметката и Русия става страна от третия свят от икономическа гледна точка. А последните няма да са вечни. Преди 100 години са били маловажни, след 50 пак ще са такива. Даже си мисля, че 50 години са много, но не искам да докарвам сърцепляс на форумните тролейбус герои по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Да, този руски тР00Л не прави разлика между шрифт на една писменост, и самото създаване/ изобретяване на една нова писменост. Това е интелектуалното ниво на тези ''бизнесмени'', които твърдят, че ''вадят хляба си със заобикаляне на ЕС санкции спрямо русия''...И най- простоватият български овчар или пастир прави тези разлика, но тези ''велики умове'' не я правят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
*** = л-е-ш-п-e-р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Пхаххахха... ти с бизнес се занимаваш колко аз карам влак... :)))... ти разлика м/у шрифт и азбука правиш ли бе ***... ?! Да ви евa и шuбаните русoфuлистични гнuди родоотстъпници некaдърни...!! Мyхльовци...!! Нeщастни прoшляци...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
И преди да се заядеш за БЪЛГАРСКИТЕ ИСТОРИЯ И ПРАВО с БЪЛГАРСКИ адвокат, мнооого внимавай какви българофобски ЛЪЖИ ще препишеш и от кой руски център за тр000л00ве... БЪЛГАРСКИТЕ дворци в Плиска и Велики Преслав още си стоят и се посещават от туристи, които могат с ОЧИТЕ СИ ДА ВИДЯТ и централната им канализация, и централният им водопровод- т.е. МАТЕРИАЛНАТА КУЛТУРА НА БЪЛГАРСКАТА ИМПЕРИЯ ВЪВ ВРЕМЕНА, КОГАТО РУСИЯ НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА КАТО ДЪРЖАВА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...Сега надявам се, ти се изясни защо целият свят нарича кирилицата руска азбука а не българска, заслугите да я имаме именно в този вид са повече руски, отколкото български...'' По-злостни българофобски руски ЛЪЖИ не съм чувала през целия си живот. Заслуга за БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И ЗА СЪЗДАВАНЕТО ИМ ИМАТ САМО КНЯЗ БОРИС ПОКРЪСТИТЕЛЯТ И ЦАР СИМЕОН ПЪРВИ ВЕЛИКИ във времена, когато любимата ти русия е била едно кално блато. Когато в БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕСТОЛНИНИ ПЛИСКА И ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ БЪЛГАРСКИТЕ ДВОРЦИ са били с централен водопровод и централна канализация, на територията на твоята русия НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА НИТО РУСКА ДЪРЖАВА, НИТО РУСКА СТОЛИЦА, НИТО РУСКА ПАЛАНКА, НИТО РУСКИ ДВОРЕЦ, НИТО РУСКА НАРОДНОСТ, НИТО РУСКИ ЕЗИК, НИТО ПЪК- РУСКА ПИСМЕНОСТ. Обори ме с исторически факти- ако можеш, разбира се;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още