IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български пощи“ вече са стратегически обект от значение за националната сигурност

С решението си правителството иска да предотврати риска от последващи кибер атаки

19:39 | 27.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Правителството определи "Български пощи" ЕАД за стратегически обект от значение за националната сигурност, става ясно от решенията на Министерски съвет.

С проекта за допълнение на Постановление № 181 от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност се предвижда да се определят „Български пощи“ като стратегически обект и дейност от значение за националната сигурност в страната. 

Това ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив с всички произтичащи от него неблагоприятни последици за „Български пощи“ и предотвратяване на рисковете от последващи кибер атаки, подчертават от МС.

За това решение предупреди още миналата седмица министърът на електронното управление Божидар Божанов. Според него така се намаляват възможностите да бъде допуснат по-сериозен инцидент, след като държавната компания стана жертва на масивна хакерска атака през април.

Божанов е категоричен, че новото ръководство на дружеството трябва да е с ясната представа, че киберсигурността е важна. Министърът добави, че срещу Държавната агенция за бежанците е имало сходна като тип атака - но тя не е унищожила значително количество данни заради бързата реакция на администрацията.

По думите му в Европа има ръст на хакерските атаки. „У нас риск винаги има, но се взимат спешни мерки, за да се защити администрацията. Свикахме Съвет по киберсигурност, който предприе редица мерки. Уверявам ви, че мерките са значителни", каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Всъщност има достатъчно логика пощите да са стратегически обект само дето на практика това решение не знам до какво по-добро ще доведе. Понеже хартиите със закони изписани по тях лесно се разпечатват и подписват но трудно се налагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Тцъ, имат си стратегически тефтери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
А този стратегически обект ще продължи ли да работи в офиси-съборетини? И ще си обучи ли стратегическите служители да работят с компютри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Майко мила, смятай щом БП е стратегически обект на националната сигурност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още