IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойни за пенсия? Криптовалутите вече не са само за младите

Според проучване 28% от хората на 50 години и повече в САЩ залагат на криптовалути в пенсионните си планове.

09:32 | 18.06.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ако смятате, че криптовалутите са игра за млади, то помислете отново.

Изглежда все повече хора в САЩ от когато и да е било се обръщат към тях в търсене на средства за пенсиониране, въпреки че скорошната „кървава баня“ на пазара подсети, че той не е за хора със слаби сърца, пише Ройтерс в материал.

Около 27% от американците на възраст между 18 и 60 години – т.е. около 50 млн. души – са притежавали или търгували с криптовалути през последните шест месеца, показва анкета на криптоборсата KuCoin, публикувана в края на май.

Но по-възрастните хора изглежда са по-отдадени на младия клас активи, отколкото населението като цяло, показват данни от проучването, проведено в края на март. Според тях 28% от хората на 50 години и повече залагат на криптовалути в пенсионните си планове.

Най-разпространените мотиви за инвестицията са, че за тях това е бъдещето на финансите, не искат да пропуснат тенденцията, или гледат на дигиталните валути като на начин за диверсифициране на портфолиото си.

Но пазарните трусове от последните седмици заглушиха позициите от по-рано през 2022 г., че биткойнът и другите криптовалути ще станат широко приети и ще навлязат в спестовните планове.

„Ако те (инвеститорите – бел. ред.) искат криптовалути, те трябва да са много малка част от портфолиото им и да са готови да ги загубят“, коментира Ерик Кнутцен от Neuberger Berman. „Не бихме ги препоръчали на всеки“, допълва той.

В момента биткойнът се търгува при цена от малко над 20 хил. долара, което е с над 60% под пика му от 69 хил. долара от ноември.

Но въпреки това криптоинвеститорите и анализаторите дебнат като ястреби за сигнали, че цената на биткойна ще се възстанови.

Николас Панигирцоглу от JPMorgan и неговият екип за международни стратегии посочиха миналата седмица, че хаосът на криптопазара е попарил инвеститорските настроения до такава степен, че някои метрики сигнализират, че е дошъл добър момент за влизане на дългосрочни инвеститори. Биткойн фондовете, включително борсово търгуваните (ETF), отбелязаха най-големия отлив на парични потоци от май 2021 г., посочват от JPMorgan.

Използвайки модел, базиран на съотношението на волатилността на биткойна спрямо златото, екипът му изчислява каква е „справедливата стойност“ на биткойна – 38 хил. долара.

Анкетата на KuCoin бе публикувана само седмица след като проучване сред 10 хил. пълнолетни на Федералния резерв на САЩ установи, че 12% от американците са се обърнали към криптовалутите като инвестиция през миналата година. В него няма разбивка на участниците по възраст, но установява, че почти половината от тези, които притежават криптовалута като инвестиция, имат годишен доход от 100 хил. долара или повече, а почти една трета – под 50 хил. долара.

Ако по-възрастните инвеститори наистина се окажат новия авангард на криптовалутите, то дали мениджърите на активи бързат да отговорят на търсенето?

През април Fidelity Investments предизвика смут, като обяви, че индивидуални клиенти ще могат да скоро да местят пенсионни спестявания в биткойни чрез пенсионните планове, известни като 401(k) в САЩ.

Но ако организираната от Ройтерс конференция на инвеститори и мениджъри на активи в Ню Йорк миналата седмица може да даде някакви насоки, то криптовалутите е по-добре да стоят по-далеч от пенсионните спестявания.

Общият консенсус по време на срещата бе, че криптовалутите са прекалено волатилни за пенсионни цели. Освен ако не сте обигран инвеститор като хедж фонд или сте готови да преглътнете горчивия хап на загубата, по-добре да стоите настрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
определениет за пирамида съвпада с природата на биткоина... така че всичко е точно, а измамените пак ще плачат накрая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
Бит кой H
преди 1 година
Преди около месец У. Бъфет сподели, че ако някой му предложи всички BTC, той не би дал и 25$ за тях. Респект към Бъфет и неговия инвеститорски нюх към акциите, но той е на 90+. Та кой би искал да притежава всички BTC-и и каква стойност биха имали те тогава. Демонстрация на невежество към материята или осъзнава, че е "изпуснал влака" и едва ли ще дочака следващия пик. Тук от 9 коментара, 7 са от хора с подобно отношение към крипто, а деветия-към алткойните. OK. Бъфет е на 91 години. А вие на колко сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
cherney
преди 1 година
Т.нар. панелка нямам, макар, че съм израснал в такава, а и не виждам нищо драматично да живееш в такова жилище, ако не разполагаш с друго. Писал съм и друг път тук, че биткойн съм купувал през декември 2016г. на цена под 1000 долара, така, че слабо ме вълнува каква точно ще е цената днес, още повече, че експозицията ми в биткойн е само част от това, което имам. По същото време - есента на 2016г. - една от най-сериозните ми покупки беше Tesla, а в macrotrends.net можеш да видиш колко е струвала компанията по това време, респективно акциите им. А лично аз във форума на investor миналата година посочих, че продавам Tesla на цена от $800 за акция, макар, че настоящия нисходящ тренд ми изкушава да купувам отново акции. Понеже тук 99% сте крайно невежи и по-скоро ставате за форума на dir.bg, давам и безплатен съвет кога ще е удачния entry point за покупка на акции - когато излязат данни за два поредни месеца, които сочат, че инфлацията в САЩ се забавя. По отношение на криптото мнозина от вас по случайност са прави, когато говорят за понци схеми и финансови пирамиди / счупения часовник показва точно време два пъти в денонощието /, но не правите разлика между биткойн и алткойните / 99.9% от тях ще престанат да съществуват /, респективно между биткойн и мрежата от организации, които бяха създадени покрай него. Да, има подобни организации, които предлагат плащане на лихва срещу това да им предоставиш своите биткойни. Да, всички тези проекти са пълна глупост и ще отечат в канала, а мнозина ще загубят. Но, когато твърдите нещо, поне представете някакви аргументи, защото иначе по нищо не се различавате от руските пропагандисти, които твърдят, че освобождават Украйна и помагат на украинците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
nikiangel
преди 1 година
Заложил си панелката и сега трепериш, разбираемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
cherney
преди 1 година
Понеже си изключително неграммотен, ето ти определението за финансова пирамида / понци схема на US Securities and Exchange commission / SEC /. Ако не знаеш какво е SEC, обяснявам, че е щатската комисия по ценни книжа, а това определение стои на сайта им. След като прочетеш внимателно какво е финансова пирамида, направи сравнение с биткойн и ни разясни дали има разлика: "A Ponzi scheme is an investment fraud that pays existing investors with funds collected from new investors. Ponzi scheme organizers often promise to invest your money and generate high returns with little or no risk. But in many Ponzi schemes, the fraudsters do not invest the money. Instead, they use it to pay those who invested earlier and may keep some for themselves. With little or no legitimate earnings, Ponzi schemes require a constant flow of new money to survive. When it becomes hard to recruit new investors, or when large numbers of existing investors cash out, these schemes tend to collapse."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
alphaomega
преди 1 година
Само златото може да подсигури старините в тези смутни и несигурни времена. Нямаш ли твои имоти (купени кеш или изплатени), земя, и истинско физическо злато в сейф, скрито някъде или заровено в земята значи нямаш нищо! Електронните измишльотини по борсите са въздух под налягане. Днес ги има утре ги няма. Те са направени главно за спекулация и да се въртят бързите пари и да се прибират парите на глупаците чрез комисионните та да дебелеят посредниците и да си купуват все по големи имения, яхти и самолети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Само хората с деменция и алцхаймер ли ви останаха като потенциални клиенти? Да мамите тях да си вложат парите в тези пирамиди е гнусно и жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
RedDragon
преди 1 година
Много добре измислено. Законен обир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 1 година
Хвърлянето на пари през балкона се изтърка вече и за пенсионерите. И при тях вече има нова мода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Точно това им трябва на старците, спекулативни активи с голяма нестабилност и голяма възможност за измами. Напрежението и тревогите ще направят чудеса за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още