IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Кючуков: Проблемите между София и Скопие не може да се решат в Брюксел

Българското правителство вървеше в правилната посока по грешен начин, посочи директорът на Институт по икономика и международни отношения

20:55 | 21.06.22 г. 3
Л. Кючуков: Проблемите между София и Скопие не може да се решат в Брюксел

Проблемите между България и Северна Македония трябва да се решават в диалог между двете страни – между София и Скопие. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Институт по икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър.

Според него те не могат да бъдат решени от Брюксел. Неслучайно се споменава необходимостта от двустранна договореност. Дали това ще бъде протокол или друг тип споразумение, но то трябва да бъде правно ангажиращо, да съдържа пътна карта с ясно разписани срокове за изпълнение на ангажиментите, посочи той. 

Според него сроковете и ангажиментите трябва да бъдат свързани, не с конкретни дати с председателства, както беше до сега. "Това се оказва контрапродуктивно", категоричен е анализаторът и настоява да са свързани с процеси, с изпълнение на ангажименти, които да бъдат инкорпорирани в преговорната рамка на ЕС с Република Северна Македония. Точно това е, което френското предложeние дава“, посочи Кючуков.

Според него преговорите трябва да се финализират и смята, че „българското правителство досега вървеше в правилната посока по грешен начин“ в търсенето на споразумение между България и Северна Македония.

Анализаторът е убеден, че двустранните проблеми могат да бъдат решени единствено и само в споразумение, но според него правителството „не е търсило подкрепата на собствената си управляваща коалиция, а камо ли да ангажира общественото мнение и да получи политическа и обществена подкрепа“.

По думите на Любомир Кючуков "т.нар. Френско предложение нито е френско, не е и предложение".

"Това е отговор на българските искания спрямо Европейския съюз. Отговор именно на Европейския съюз, даден от името на председателстващата в момента държава – Франция. Това отразява всичко или почти всичко, което България настояваше да получи от ЕС като гаранции за това, че проблемите, които тя поставя, ще бъдат решавани. Друг е въпросът, че ЕС е само едната страна", коментира анализаторът.

Какви са бъдещите политически ходове на Макрон след парламентарните избори във Франция? Къде ще търси подкрепа френският президент? Показателен ли е начинът за гласуване на изборите във Франция за нагласите в Европейския съюз? Защо войната в Украйна не бе основна тема в предизборната кампания на Франция?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
От народа зависи. Ако си трайка под юрганя в юлските жеги - мисията възможна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
След толкова извиване на ръце, ще съм много изненадан, ако България удържи позицията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Проблемите не могат да се решат от Брюксел, но не значи, че простонаглоКиро не може да го изиграе национален предател. A piece of cake.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още