IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков от Брюксел: Ще спазя думата си, решението за РСМ трябва да вземе НС

Премиерът в оставка заяви, че лично той харесва френското предложение

12:38 | 23.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Кирил Петков потвърди отново, този път от Брюксел, че ще спази думите си и ще остави решението за Северна Македония на парламента. Той се надява в най-кратко време Народното събрание да вземе решение по този въпрос.

Часове преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел Петков заяви: "Това решение трябва да се вземе от българския парламент. Аз си държа на думата, независимо кой какво иска от мен. Няма хипотетична възможност за друго. Аз съм премиер на България и когато кажа нещо, си спазвам думата. Това, на което се надявам обаче, е, че следващите дни ще имаме решение на Народното събрание". 

"През цялото време темата за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство само с една-единствена цел - да разклащат правителството, за да крадат милиардите. Само че ние казахме: "Няма да ви дадем милиардите, които искате да откраднете, не се съгласяваме с вашите номинации, примерно за БНТ".

Петков заяви, че лично той харесва френското предложение за РСМ и смята, че приемането му би било историческа възможност за България, но това трябва да стане по правилния начин.

"Това, което аз виждам в него, е, че конституцията ще се промени, преди да започне преговорният процес..., че ще можем да спираме техния процес, ако не се справят.... че имаме двустранен протокол, който ясно ще показва всички позиции“, поясни Петков.

Премиерът в оставка отправи критики към президента Румен Радев, че не заема категорична позиция по въпроса.

"Ако си президент на място, викаш КСНС, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме. Но маските паднаха, аз ще си спазя обещанието“, подчерта той.

И разкритикува и поведението на опозицията. "Не може да се биеш в гърдите, че имаш позиция и да проваляш заседанието на външната комисия. И днес няма кворум в Народното събрание. Тези хора са страхливци и мислят само как да манипулират. Ако имат наистина позиция - днес комисията заседава", каза министър-председателят в оставка.

Преди заседанието на Европейския съвет Петков ще участва и в срещата на върха ЕС - Западни Балкани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Про100то слугинче, да си слагат кондоми, че ще ни докараш маймунска шарка от гурбета си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още