IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street направи още един скок на мъртва котка

Водещите щатски индекси изненадващо записаха повишения въпреки нарастващите опасения от рецесия

23:25 | 23.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси изненадващо записаха повишения в четвъртък, след като в последните седмици Wall Street устойчиво бе оцветен в червено, съобщи CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,64%, или 194,23 пункта, до 30 677,36 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа повишение от 0,95%, или 35,84 пункта, до 3795,73 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се увеличи с 1,62%, или 179,11 пункта, до 11 232,19 пункта.

Предходните дни индексите няколкократно се опитваха да се върнат към ръстовете - във вторник щатските индекси се повишиха, но на следващия ден опитите за възход бяха потушени от леки спадове - движения, които някои инвеститори възприеха като скок на мъртва котка (временно, краткотрайно възстановяване на пазара след продължителен период на спадове или мечи пазар, последван от низходящ тренд - б.а.).

"Движенията на пазара от днешния и вчерашния ден предполагат, че опасенията сред инвеститорите за световния икономически растеж стават все по-големи", коментира Скот Ладнър, главен инвестиционен директор в Horizon Investments.

Цената на златото намаля с 11 долара до 1827,4 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,093%.

По-подробен анализ на широкия измерител показа, че секторите, чиито активи обикновено носят стабилна печалба, като потребителски акции, акции от сферата на здравеопазването или от сектора на недвижимите имоти, са поскъпнали с по около 2%. Ценните книжа на Clorox добавиха 6% към стойността си.

От другата страна бяха енергийните акции, които поведоха загубите в S&P 500 на фона на поевтиняването на суровия петрол.

Световният бенчмарк Брент поевтиня с 1,85% до 109,67 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намаля с над 2% до 104 долара за барел.

В резултат на това Schlumberger изтри 6,8% от капитализацията си, Valero Energy 7,6%, а Phillips 66  - 6,8 на сто.

В сряда Пауъл отново потвърди силната отдаденост на банката да потуши рекордната инфлация в страната.

"Във Фед разбираме затрудненията, които високата инфлация предизвиква. Ние сме силно отдадени да потушим инфлацията и се движим бързо в тази посока", каза ръководителят на Фед, но допълни, че е възможно щатската икономика да изпадне в рецесия.

Ден по-късно, на изслушване пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите Пауъл предупреди, че агресивното покачване на лихвите може да доведе до ръст в безработицата.

Той каза, че въпреки че "определено е възможно" да се потуши инфлацията, без това да предизвика загуба на работни места, това може да не е случаят в момента.

"Има риск безработицата да нарасне от това, което (сега) е историческо дъно", заяви Пауъл.

"Ние определено отиваме към рецесия. Предстои да видим колко тежка ще е тя", коментира Ник Гиакумакис, президент на NEIRG Wealth Manageme.

Данните по-рано през деня в четвъртък показаха, че заявленията за обезщетение при безработица в САЩ за миналата седмица са останали близо до 5-месечния си връх, което предполага, че напрежението на пазара на труда може да започне да отшумява.

Подадените за първи път молби за безработица са намалели с 2000 броя до 229 хил. броя през седмицата до 18 юни.

Въпреки пониженията борсовите индекси са напът да запишат седмица на зелено. Показателят Dow добавя 1,7% към стойността си, S&P 500 2,4%, а Nasdaq Composite - 2,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 1 година
Скок, отскок ... за умрелата мачка се това... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 1 година
Симона между скок и отскок има голяма разлика - Bounce vs Jump
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още