IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Гърция всъщност не били паднали... много

Регистрираните в момента понижения са обичайни и за нормални времена на пазара, смятат коментатори

14:30 | 23.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в Гърция всъщност не били паднали... много

Жилищните имоти в Гърция на практика не са поевтинели в такава степен, а спадът не е необичаен за пазара и в нормални времена, пише гръцкото издание Capital.gr.

Както е известно, делът на собствеността на пазара на имоти в Гърция е много висок в сравнение с други страни. За гърците, които купуват имот, това открай време е и продължава да бъде „традиционна“ инвестиция.

Кризата донесе възможности за онези купувачи, които разполагат с пари в брой. Тези възможности са свързани главно с такива типове имоти, които не касаят основната част от купувачите. За тази категория бихме могли да кажем, че размерът на понижението е значително по-голям от 15%.

Повечето от купувачите обаче търсят жилища, които не са по-стари от 20 години и са с площ до 100 кв. м, т.е. това са жилища, които не са толкова старо строителство и покриват основните нужди на повечето купувачи.

Спадът на цените, който се отчита от статистиката, не е възможно да ни даде представа за това как се движи пазарът, пише изданието.

Например понижение от 5% или 10% на цена на апартамент от 300 хил. евро се равнява на крайна цена, по-ниска с 15 до 30 хил. евро.

Такъв вид намаления на цените се срещаха и преди кризата, като бяха обичайни за различните сделки.

В това отношение може да се твърди, че цените и сега не са се понижили.

На практика за една драстична промяна в цените е нужна и коренна промяна в психологията на купувачите, която непрекъснато да оказва влияние върху начина на мислене и на продавачите. Логиката на последните обаче е: „Имам нужда от толкова и толкова пари и не ме интересува кога ще продам жилището“.

Досега съществуваше схващане, че поради кризата апартамент на цена от 300 хил. евро може да се купи за 130 хил. или 150 хил. евро.

Такива отстъпки обаче не могат да получат дори и купувачи със 100% собствен капитал, въпреки че за тях обикновено са възможни значително по-големи отстъпки от цената.

Въпреки тези успокоителни данни, информация от индекса Propindex, публикувана по-рано този месец, цените на жилищата в Гърция са се върнали на нивата от 2006 г. Понижението само за първите три месеца на годината е средно 7,7% на годишна база.

Наскоро от Асоциацията на строителите в Гърция коментираха, че пазарът на имоти в страната се намира в порочен кръг, като ситуацията няма да се подобри без активна намеса от страна на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
от ВИЗАНТИЙЦИТЕ можеме само да се УЧИМЕ.....!!!!.....прескачай от време на време до ТАМ и ще разбереш за какво говоря.....!!!!????......Патриотизма е хубаво нешто особено когато има и покритие,за съжаление у нас остана само ГОЛИЯ ПАТРИОТИЗЪМ......Хората там мислят за себе си и не чакат никой да ГИ ОПРОВЯ- а нас се ни ОПРАВЯ НЯКОЙ .....за тва сме на тва дередже.....до като не си промениме ПСИХИКАТА и НАЧИНА НА МИСЛЕНЕ се ще си седиме в БЛАТОТО ....!!!!???.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 13 години
абе майната им на *** гърци... смърт на гадните византийци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Асоциацията на строителите в Гърция чакала активна намеса от правителството. Интересно! Когато цените се вдигаха, правителството намеси ли се активно на страната на купувачите? Не. Е, защо сега да се намесва на страната на продавачите?...Но нищо чудно пък и да ги огрее. Всяко правителство има полза от по-високи цени - това значи повече приходи от данъци. Затова и по време на бума на цените никое правителство не си мръдна и малкия пръст да го озапти, въпреки, че това беше (и е) в ущърб на купувачите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още